OESTERZWAM eten uit de natuur

0

Oesterzwam kan men van september tot maart op omgevallen of afgezaagde stammen van loofbomen op vaak opmerkelijke plekken in onze natuur, maar soms ook in tuinen vinden.

Eigenlijk is oesterzwam het hele jaar rond te vinden, maar omdat deze zwam tegen koude kan ook vaak in de winter. De zwam groeit in groepen op stammen of stronken, vaak op beuken en populieren , maar ook op vruchtbomen en berken. De paddenstoel heeft een lekkere paddenstoel geur, zeker als die jong en zacht zijn. De kleur kan erg variëren van grijsachtig wit tot diepviolet. Maar de plaatjes zijn wit en de zwam is zonder steel. De vorm is normaal waaiervormig en golvend.

SMAAK

De smaak van het witte, niet verkleurende vlees van jonge oesterzwam is aangenaam paddenstoelachtig, soms iets melig.

Gebruik

Gebakken, gepaneerde oesterzwam

Variaties:

Men kan zelf thuis op bijvoorbeeld half koffiedik , half aarde oesterzwammen met gekocht broed in oude yoghurtemmertjes kweken. Opbrengst kan best redelijk zijn. De paddenstoel wordt commercieel gewoon geteeld.

GEWONE OESTERZWAM Pleurots Ostreatus Algemeen voorkomend. ( wordt ook commercieel geteeld). In de natuur vooral van september tot maart te vinden.

In Nederland is het plukken in de natuur van Paddenstoelen eigenlijk niet toegestaan. Het beperkt plukken voor eigen gebruik wordt toegelaten. Sommige paddenstoelen zijn moeilijk te determineren. Grondige kennis en ervaring zijn zeer wenselijk daarbij. Die kennis kan je alleen opdoen door vaker met een ervaren paddenstoeldeskundige op pad te gaan. Verzamel dus alleen die soorten die je echt kent en je ook kennis hebt van de daarop lijkende giftige en dodelijke soorten. Dus op die reden raden we het zomaar meenemen van paddenstoelen af.
Gepaneerde oesterzwam

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *