MIJN NIEUWSBRIEF oktober 2018
Al zeer lang loop ik er tegenaan te hikken een nieuwsbrief te schrijven. Vele regelmatige lezers van nederlands-dis.nl en tegenwoordig ook natuuur-keuken.nl hebben me er vaak naar gevraagd.
Ook omdat ik nooit klaar kom met wat ik tegenkom om over te schrijven, blijft dan een nieuwsbrief bij mij in ieder geval liggen.
En dan kom gelijk steeds weer de vraag bij me boven, wat kan ik in een nieuwsbrief schrijven, wat ik al niet in mijn gewone artikelen op internet schrijf.
Daar heb ik eigenlijk nog geen antwoord op gevonden. Want informatie over mijzelf als schrijver van dit alles, vind ik niet zo belangrijk. En daarbij komt dat ik voor al mijn activiteiten eigenlijk zelden behoefte heb aan publiciteit.
Ik ben er trots op dat www.nederlands-dis.nl en de nazaat daarvan www.natuur-keuken.nl zoveel lezers kent die door de tijd waarschijnlijk door de inhoud van mijn artikelen en stukjes er gekomen zijn. En dat zijn er in de loop der tijd best veel geworden, ruim meer dan 6 miljoen keer per jaar wordt nederlands-dis bezocht en die lezen vaak vrij lange tijd. Dus jullie lezen, wat ik schrijf…tenminste die conclusie moet ik dan trekken.
Kortgeleden schreef een journalist van “springlevens024” (een nieuw tijdschrift in de regio Nijmegen) een verhaal over me. Op zich best aardig, maar achteraf vraag ik me toch af, wat voor nut een dergelijk verhaal nu heeft.
Wil je het zelf lezen: http://springlevend024.nl/digitale-magazines/ No. 4 okt-nov 2018 Kijk dan op pigina 34/35
GEZOCHT
Wel kom ik er nu achter dat wat ik schrijf veel mensen lukt te inspireren. Want er moet nog erg veel aan onze wereld veranderd worden om het leefbaar en gezond te houden. Na eeuwen van gebruiken en misbruiken van deze wereld, wordt het tijd om als mens iets bij te dragen een leefbare omgeving voor iedereen en alles wat ons omringt. Onze stedelijke omgeving moet daarom minstens meer “eetbaar” gemaakt worden en we zullen ons hoofdzakelijk moeten gaan voeden aan wat hier plaatselijk groeit en kan worden verbouwd. Ik kan daarbij wat informatie, kennis en ervaring overdragen. En dat is een begin. Het wordt echter noodzakelijk om dat overal en veel meer te gaan doen. Veranderingen in onze leefomgeving zullen niet van onze politiek of uit het bedrijfsleven komen, als wij niet zelf veranderen. We zullen zelf onze woonomgeving groener moeten maken. En daarvoor zullen we met buren en buurtbewoners moeten gaan samenwerken. We zullen met zijn allen minder vlees moeten gaan eten, of minder of niet een weekend weg het vliegtuig moeten gaan. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
En omdat ik heb gemerkt dat ook mijn artikelen mensen op dit pad inspireren en er bij me nog zoveel materiaal ligt zoek ik iemand om voor me al dat materiaal verder naar buiten te brengen. Er folders en boekjes van te maken, het voor een grotere doelgroep te openen. Want hoewel ik daar wel vele ideeën voor heb, hebt je nooit de tijd en de energie om dat alleen voor elkaar te krijgen. Dus ben ik al een tijdje op zoek naar iemand om mij dit voor me te gaan doen. Enig commercieel inzicht en kwaliteiten zijn daarbij zeker noodzakelijk, want dit kan niet zonder dat van de grond komen. Ben je zo iemand of ken je iemand die dat zou kunnen en willen en die daarvoor de nodige tijd erin wil stoppen, mail me dan op: paulhoftijzer@gmail.com
INSPIRATIE
Mijn grootste inspiratie is gewoon buiten door de natuur te struinen. Te kijken, te ruiken, te horen en te proeven. Nu is dat door mijn gezondheidsproblemen soms wat problematischer geworden. Maar met een stok of een elektrische rolstoel kom te toch best ver. En we zouden met zijn allen vaker naar buiten moeten gaan en simpelweg te genieten wat er allemaal is. Dat kan overal (zelfs midden in een stad) en dat kan ook bij elk weer en op elk moment van de dag. Er is altijd wel iemand te vinden die samen met je op pad wilt gaan, want samen is het vaak toch meer dan alleen.
Daarnaast word ik erg geïnspireerd door oude vaak getekende prenten van planten en insecten. De preciesheid en liefde waarmee deze mensen naar de natuur hebben getekend en dit vervolgens hebben vastgelegd heeft me geleerd anders naar de natuur en onze leefomgeving te kijken.
Kijk maar eens naar deze prenten uit een boek over de natuur van Rousseau:
Wat me zeker inspireert zijn verder oude en jongere boeken en notities. Die kunnen over veel onderwerpen gaan, over koken zeker, maar ook over bewaren en bewerken, over kooktoestellen en rookkanalen, over kachels en vuurplekken, over tuinieren, over planten en dieren, over rituelen en gewoontes. Eigenlijk alles wat een mens in zijn leven doet om het leven te leiden en er gelijk van te genieten.
En als je mijn werkkamer zou kunnen zien, weet je dat ik me dat al aardig lukt. De liefde voor eten en koken, voor inmaken en mooie producten voel je in vele oude boeken en geschriften terug. Want wat en hoe we eten bepaalt volgens mij wie we zijn.
En als ik zo door die boeken blader, weet ik dat met wat ik aan recepten heb verzameld, ik in de huidige tijd boeken vol recepten en verhalen kan leveren, die mensen nu en ook later weer kunnen inspireren.
Zo kom ik weer terug bij “Gezocht”.
WAAR IK VERDER VOOR OPEN STA
- Workshops/Lezingen over eten en koken, waarbij er niet alleen gepraat gaat worden
- Wandelingen in de natuur om kennis en ervaring over eetbare planten over te dragen
- Teeltplannen, ontwerpen en adviezen voor een meer eetbare omgeving inclusief voedselbossen en moestuinen
- Workshops over bomen en contacten met bomen
Neem gewoon contact met me op, per mail bij voorkeur.
Overigens weet ik niet wanneer ik de volgende nieuwsbrief ga schrijven. Waarschijnlijk is dat afhankelijk van jullie reacties en wat verder op mijn pad komt.
Paul Hoftijzer Nijmegen 18 oktober 2018
Maar maak van koken een plezier en weet:
TRADITIE MAAKT KOKEN VAAK EEN STUK MOOIER
//
wat ontzettend leuk
//
Dag, ik zou graag willen leren welke paddestoelen wel of niet eetbaar zijn. Hebt u daar ook een workshop over? Zelf woon ik in Ede en zie nu veel paddestoelen. Ik durf ze alleen niet zo maar te plukken en te eten.
//
Waarschijnlijk dit najaar wel weer 1 workshop over eetbare paddestoelen, groet paul
//
Waar kan ik het kookboek Nederlands Dis kopen??? Ik weet niet waar het te koop is en heb hiervoor veel belangstelling???