MEIZOENTJE of MADELIEF = Bellis perennis hoort bij de familie van de composieten. Het is een meerjarige, lage kruidige plant, die vrijwel het hele jaar oogstbaar is. En tegenwoordig door de klimaatveranderingen en de hogere temperaturen in onze stedelijke woonomgeving ook vrijwel het hele jaar bloeit.
De plant kan zich door zaad voortplanten, maar kan zich ook ongeslachtelijk vermeerderen, door zijstengels te vormen in de oksels van bladeren. Deze uitlopers vormen weer een nieuw bladrozet, waaruit de volgende plant uitgroeit. Het vormt zo grote stroken met madeliefjes.
De plant komt veel voor in graslanden. Het heeft soms de neiging om een keurig gemaaid gazon over te nemen. Ook groeit het madeliefje traditioneel in bermen en bij en in akkers, die natuurlijk verbouwd worden.
Meer informatie over madeliefjes als wilde plant in ons land: https://wilde-planten.nl/madeliefje.htm
Madeliefjes of Meizoentjes groeien vrijwel overal in Europa en kan bijna het hele jaar bloeien.
OUD GEBRUIK
Op Sint Jan, dus in de tijd van Midzomer op 24 juni moet je tussen 12 en 1 uur in de middag de bloemen van madeliefjes plukken en er een ketting van maken. Draag je die ook later gedroogd bij je, dan kan je de moeilijkste zaken tot een goed eind maken. Van de bloemen worden vaak bij zomerse feesten bloemenslingers gemaakt. Door hun witte stralende uiterlijk werden ze vaak in verband met Maria gebracht. Kenmerkende witte bloem met 13 bloemblaadjes.
AANPLANT
Zaaien in maart tot midden zomer. De zaden kiemen snel, gelijkmatig vochtig houden (niet nat). Kiemen goed bij temperaturen rond de 20 C. Het zaad slechts dun afdekken en licht aandrukken.
Bij diverse zaadhuizen te koop. Heeft erg fijn zaad, 1/10 gram bevat al snel 300 zaden. Dit is genoeg zaad om 1 m2 helemaal vol te planten. Een zakje met 1/10 gram zaad kost minder dan 2 euro.
MEDISCH
Vroeger veel gebruik voor huidaandoeningen als ontstoken haarzakjes, etteringen en moeilijk genezende huiduitslag. Ook gebruikt bij ademhalingsproblemen.
INHOUDSSTOFFEN
Tripensaponines zoals Bayogenine en Polygalazuur. Monosacchariden als D-Glucose, D-Fucose, L-Rhamnose en D-Xylose. Verschillende Flavonoides en Inuline, Bitterstoffen en een heel klein beetje etherische olie.
EETBAAR
Bloem en Blad:
* Frisse jonge blad is erg lekker in salades
* Bloemetjes in salades, samen met bij voorbeeld gewone botersla
* Met sinaasappelsap, citroensap, rozijnen of kruisbessen kan men van madeliefbloemen een lekkere witte wijn maken.
* Gestoofd blad in “wilde”groentegerechten en soep
In het voorjaar kunnen de jonge blaadjes worden geplukt om verwerkt te worden in een salade. Bloemen die nog in de knop zitten of slechts gedeeltelijk zijn geopend, smaken nootachtig. Een geheel geopende bloem heeft een meer bittere smaak. Als de bloemknoppen ( net de bijvoorbeeld de bloemknoppen van vlier) zuur worden ingelegd, dan kunnen ze ook als vervanging voor kappertjes worden gebruikt.
BROODBELEG MET MEIZOENTJESBLAD
- 3 eetlepels kwark
- 1 eetlepel zure room
- Peper en zout
- 1 theelepel honing
- Wat jonge blaadjes van madelief, bieslook, daslook en peterselie (fijn-gehakt)
Klop de kwark met zure room los, voeg naar smaak peper, zout en honing toe. Vermeng goed met de fijngehakte blaadjes en laat een minuut of 10 staan. Heerlijk voor op een vers-gebakken broodje of zelfgebakken boerenbrood.
Meer recepten met meizoentjes op: http://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/uit-de-natuur-of-uit-je-tuin-madeliefjes-of-meizoentjes/
//
Waar is deze struik te koop , mijn kleindochter heet Msdelief en ik zou graag zo’n struik willen kopen en in mijn tuin zetten , gr Joke Benner
//
Beaste Joke, je kunt ze het beste zaaien. En dan een niet veredelde soort. Groet paul