Boksdoorn = Lycium Barbarum (Gojibes) groeit van oorsprong in een groot gebied van Zuid-Oost-Europa tot aan China. Is al lange tijd gekweekt en vermeerderd. Tegenwoordig ook in het gebied rond de Middellandse zee aangeplant.
BOTANISCH
Boksdoorn kan wel tot 4 meter hoog uitgroeien. Het is een doornige struik met veel afhangende takken. Bloeit van Juni tot Augustus met een halve cm. grote paarse klokjes. De vruchten lijken op lange rozenbottels. Zijn rijp van eind augustus tot oktober. Pas op: niet verwisselen met de nachtschade Solanum Dulcamara met giftige bessen. In Oost-Europa vaak verwilderd te vinden.
Hier in de lage landen vrij algemeen voorkomend in de Hollandse en Zeeuwse duinen en zeldzaam op de Waddeneilanden en in het rivierengebied. En langs de hele Vlaamse kust. Vanwege de doorns wordt de plant sinds de 18e eeuw gebruikt als heg en als afscheiding, met name in kustgebieden.
Meer informatie over Boksdoorn in de Lage Landen als wilde plant, vinden we bij Klaas Dijkstra: https://wilde-planten.nl/boksdoorn.htm
AANPLANT
Een jonge plant van 80 cm. in pot kost ongeveer 7 euro. Pas na een aantal jaren gaat de plant bloeien en geeft dan pas royaal bessen. Is zelf-bevruchtend, dus men kan er ook slecht een exemplaar planten. Kan ook als eetbare heg geplant worden. 3 planten op strekkende meter is genoeg. De kluit bij aanplant licht vochtig maken, niet bemesten. Mulching werkt prima. Houdt van zon en warmte.
MEDISCH
Boksdoorn zou moeten werken bij vervroegde verouderingsklachten en verzwakking, zoals b.v. verminderd gezichtsvermogen, duizeligheid, pijnlijke of droge ogen en luchtwegaandoeningen.
INHOUDSSTOFFEN:
Withanolide, stikstofbevattende Glykosides (dus suikers), Mineralen, Vitamines, Betaine, Carotinoide.
ANDER GEBRUIK
De vruchten kunnen zowel rauw, als gedroogd als rozijnen of daarna geweekt gegeten worden. Maar alleen als de bessen rijp en minstens oranjerood zijn, pas plukken. Onrijpe, groene bessen zijn licht giftig.
De plant en vooral de vrucht ervan bevat verschillende vitaminen en andere organische stoffen als aminozuren, caroteen, polysachariden en rutine.
De bessen worden onder de naam gojibes geteeld voor consumptie op plantages aan de Gele Rivier in de provincie Ninxia in China. Ze worden handmatig geplukt en in China geconsumeerd en op kleine schaal geëxporteerd. De bessen worden onder meer in vruchtensappen verwerkt.
Chinese keuken: Deze roze-rode vruchtjes houden volgens de Chinese Filosofie de essentie van de jeugd vast, vandaar dat ze dagelijks gegeten worden, bijv. door de soep, bij de vis, in de thee of gewoon als tussendoortje.
Gojibes wordt hier tegenwoordig als superfood aangeboden. De bes wordt al of niet geweekt door muesli, yoghurt en door smoothies gemengd.
Pas op als je Gojibessen koopt. Bij de gangbare teelt worden vaak veel pesticides en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Soms is er erg veel in de aangeboden vruchten daarvan aanwezig (blijkt uit testen).
Dan kan men de bessen beter in eigen tuin of in het wild verzamelen. Dat laatste lukt zeker als je dicht bij de duinen woont.
RECEPT
BOKSDOORN MUESLI
- 300 gram havervlokken
- 50 gram sesamzaad
- 50 gram gebroken lijnzaad
- 50 gram zonnebloempitten
- 150 gram walnoten
- 50 gram bosdoornbessen (goji)
- 1/2 theelepel (Keltisch) zeezout
- fijngeraspte schil van 1 grote biologische sinaasappel
- 125 ml vloeibare honing
- 75 ml koolzaadolie
- Ongeveer 50 gram krenten en rozijnen of gedroogde vruchtjes van Drents krentenboompje
Om de smaak te ontwikkelen roosteren we de muesli in de oven. Houd het bakproces goed in de gaten. Roer regelmatig en laat de muesli niet te donker kleuren.
Bereiding: Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Meng de havervlokken, sesam- en lijnzaad, zonnepitten, walnoten, zout en sinaasappelschil door elkaar. Verwarm de olie en honing voorzichtig al roerend. Giet dit bij het mengsel. Verdeel de muesli over een bakblik met bakpapier bekleed. In 40 minuten is de muesli krokant en mooi bruin. Even laten afkoelen en de krenten en/of rozijnen of de vruchten van de Drentse krentenboom en de boksdoorn bessen erdoor mengen.
Na geheel afgekoeld te zijn, in een bus of pot bewaren.
Heerlijk door de yoghurt, vruchtensap of gewoon als hapje