4 reacties


 1. // Beantwoorden

  Een interessant artikel! Wij wonen sinds een half jaar op ons nieuwe stuk land, waar voorheen een oude boer een kluizenaarsbestaan leidde. Het erf is behoorlijk verwaarloosd en esdoorns vormen een beetje een plaag. Overal komen zaailingen op en de stobben van in het verleden afgezaagde bomen lopen weer uit. Ik ben helemaal voor bomen, maar niet uitsluitend esdoorns. Ik wil nu proberen sap af te tappen om wijn te maken en hiermee in één klap ook het ongewenste opschot verzwakken dan wel definitief verwijderen. Daarom mijn vraag: je geeft aan dat je moet stoppen als het sap wit wordt. Heeft dat te maken met de kwaliteit van de wijn of de gezondheid van de boom?
  met vriendelijke groet, Geertje
  PS dit kan natuurlijk ook gelden voor berken, die hebben op verwaarloosde plekken ook wel eens de neiging om overdreven te gaan overheersen.

  1. paul hoftijzer
   // Beantwoorden

   Hoi Geertje, nee de samenstelling van het boomvocht verandert dan en is niet meer geschikt om dat te eten.

   succes met je werk, maar weet dat het resultaat duurzamer wordt als je in langzame proces het terrein ombouwt naar jullie ideeën. En zeker als je daarbij de natuur voor een stuk zijn eigen gang laat gaan. Vooral in de stukken die grenzen aan buren en ander land is het altijd van belang een strook als een soort natuurlijke buffer de ruimte te geven zich te ontwikkelen.

   groet, paul hoftijzer


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.