De Herik = Sinapis Arvensis wordt hier ook akkermosterd of “wilde mosterd genoemd. Het is een eenjarige plant uit de Kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De plant wordt tot 80 cm hoog en heeft stijve haartjes aan de voet van de stengel. De plant komt algemeen overal in de Lage Landen voor op bouwland, langs wegen en langs dijken. Oorspronkelijk komt het uit het Middellandse zee-gebied. Omdat de zaden zeer lang kiemkrachtig zijn, kan herik ineens ergens weer opkomen. De plant heeft herkenbare gele bloemen van ongeveer 2 cm lang en bloeit in het algemeen lang van mei tot september. En de plant draagt vooral langwerpige getande bladeren. Het is een van de planten die vroeger zinvol tegen scheurbuik werden ingezet. Je kunt de plant onderscheiden van kool- en raapzaad omdat het geen stengelomvattende bladeren heeft. Het blad van Herik is ook groener, terwijl die van raap- en kool-zaad eerder blauwgroen zijn. Naast raap- en koolzaad groeien er hier nog een stuk of zes geelboeiende kruisbloemige planten waarmee je herik in de natuur snel verwisseld.
Net zo als vele andere planten uit de Kruisbloemige familie trekt ook herik veel insecten en vlinders. Het is ook een goede waardplant voor het Groot Koolwitje en het Oranjetipje en een drachtplant voor Bijen.
AANPLANT
Herik is als zaad bij bijvoorbeeld Cruydthoeck te koop. De plant doet het goed op wat nattere voedselrijke kleigrond. Uitzaaien ter plekke in het voor- of najaar. Het zaait zich zelf gemakkelijk uit. Vooral als de bodem wordt omgewoeld kiemt herik sneller. Het zaad blijft heel lang, wel acht jaar, kiemkrachtig.
MEDISCH
Werd vroeger gebruikt bij Vitamine C tekort.
INHOUDSSTOFFEN
De plant bevat chemicaliën van de klasse glucosinolaten, inclusief sinalbine. (Sinalbine veroorzaakt de scherpe smak van deze plant). Maar ook redelijk veel Vitamine C.
De zaden bevatten een plantenhormoon, Gibberellinezuur, een plantenhormoon, dat de groei en strekking van plantencellen bevordert.
Voor vee en vogels is de plant enigszins giftig. Ook voor mensen wordt het aangeraden om Herik als groente alleen voor de zaadvorming te gebruiken.
EETBAAR
- Met het zaad kan mosterd worden gemaakt. Dat werd vroeger vaker gedaan, maar zelf vind ik de mosterd ervan niet zo lekker ( bitterder).
- Jonge bladen en jonge scheuten zijn voor de bloei bruikbaar om salades een frisse, pikante smaak te geven.
- De bladen voor de zaadvorming kunnen ook gekookt als groente gebruikt worden, waarvoor ze rond de dertig minuten worden gekookt.
- De bloemknoppen zijn na twee tot vijf minuten blancheren best lekker met een klontje boter.
RECEPT
MOSTERD
Gemaakt van zaad als die van Herik of van de normale mosterd-soorten
Meng het zaad met een klein beetje azijn. Stamp het fijner met een vijzel.
Voeg suiker of honing en water toe naar eigen smaak. Dit maakt bij herik de mosterd wel lekkerder. Zee-zout naar eigen wens, maar hoeft in principe niet. Hoe zoeter de mosterd, hoe minder zout de smaak nodig is.
Andere toevoegingen:
- Zaad van andere planten als mosterd (bruin, geel)
- Kurkuma, zuinig gebruiken, is een kruid welke de mosterd, maar ook bijvoorbeeld kerrie geel kleurt.
- Rozemarijn geeft aan mosterd een aromatische smaak.
- Mierikswortel versterkt de smaak van mosterd.
- Zwarte korrelpeper wordt vaak in industriële mosterd toegevoegd.