PLANTEN IN DE SPOORKUIL
VAN VALSE KAMILLE TOT EN MET RODE KLAVER
Kamille, Valse Arthemis Arvensis 2 jarig
Het is een algemeen in natuurlijke weides voorkomende plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid Europa. Niet geschikt om thee mee te zetten, bevat geen geschikte stoffen daarvoor. Meer willen weten over de Valse Kamille, die in tegenstelling tot Echte Kamille eigenlijk bijna geen geur heeft: kijk dan op de site van www.wilde-planten.nl
Drachtplant voor vooral wilde bijen.
Kardinaalsmuts Euonymus Europaea Inlandse boom of struik
Bladverliezend, Zaden wit met een rode vleesachtig omhulsel, dat op kardinaalsmuts lijkt.
Giftig. De olie gewonnen uit de vruchten werd vroeger gebruikt ( gebrand) als middel tegen ongedierte. Plant werd vroeger ook medisch beperkt gebruikt, maar vanwege de giftigheid tegenwoordig allebei niet meer.
De kardinaalsmuts is een waardplant voor Stippenmotten ( en kunnen zelfs de plant vrijwel helemaal leeg eten).
Karwij Curum Carvi 2 jarig Eetbaar
Schermbloemige plant, waarvan meerdere soorten bekend zijn. Vooral de gewone Karwij wordt vanwege de zaden geteeld. Dit zaad wordt vaak vermaken als smaakmaker in de keuken en voor gebak gebruikt. Komt hier in het wild voor.
Is gastheer voor onder meer de volgende motten: Agonopterix ciliella, Agonopterix heracliana en Depressaria daucella ( de laatste noemen we hier Karwijmot).
Keizerskaars Verbascum Phlomoides 2 jarig
Deze Verbascumsoort, die een hoogte kan bereiken van 30 tot 150 cm, vormt een rozet van gesteelde tongachtige bladeren waaruit een bloeistengel ontspruit met gele bloemen die bloeien van juli tot augustus. De bloeiwijze is een dichte, aarvormige, wollige tros. Zowel de bloeiwijze als de bladeren zijn bekleed met witte of gele sterhaartjes die de plant beschermen tegen uitdroging. De vrucht is een doosvrucht.
EETBAAR & NUTTIG : De jonge bladeren uit het bladrozet zijn eetbaar en zelfs lekker. De bladeren werden vroeger licht aangedroogd gebruikt als closetpapier. De bloemstengel van zaden blijft na de bloei de herfst en winter over vaak staan en is een ideale woonplek voor overwinterende insecten en poppen/larven daarvan. Dus in feite een natuurlijke insectenhotel. Daarom zou men Verbascum-soorten overal moeten aanplanten en de bloemstengels in de herfst laten staan.
De keizerskaars is een waardplant voor vele motten en vlinders o.a.: de kuifvlinder, salielichtmot, bessenwants, toortsparelmoervlinder en zwartpootmot.
Kers Prunus avium Boom/Struik
Deze inlandse boom, vaak ook gekweekt in heel veel variateiten en op veel plekken ook commercieel aangeplant, maar ook in de natuur te vinden is, kan 18 meter hoog worden. Het is een warmte-minnende plant, die vaak hier aan bosranden groeit.
De kersen ervan zijn eetbaar en worden verwerkt als jam veel gebruikt. De kersen worden in de natuur gegeten door vele vogels en kleine dieren. Bloeit april, mei overvloedig wit.
Kers is een waardplant voor: Koningspage (Iphiclides podalirius), Sleedoornpage (Thecla betulae ), Vliegend hert (Lucanus cervus).
Kerspruim Prunus cerasifera Vaak hier Kroos genoemd.
Waarschijnlijk samen met de sleedoorn de voor-ouders van onze prumenbomen. Geeftr kleine pruimpjes blauw-groen van kleur , zo groot als een kers. Een van de eerste bloeiende bomen in ons land. Sommige variëteiten bloeien roze ander wit. Bloeit In tegenstelling tot Sleedoorn heeft het geen doornen.
De Kroosjes werden ingelegd en verwerkt tot jam en drank (pruimejenever).
Voedselplant voor vroege vlinders, bijen en hommels. Waardplant van de meidoornstippelmot. De Kroosjes worden door vele vogels en kleine dieren gegeten.
Klaproos, Bleke Papaver Dubium 1 jarig
Deze papaver onderscheidt zich van de Gewone klaproos door de oranje-rode en soms zelfs bleke roodachtige kleur van de bloembladen. Is veel meer in het zuiden van ons land te vinden en staat veelvuldig in het gebied rond Nijmegen. Bij deze eenjarige plant groeit uit het zaad een penwortel met een bladrozet, maar als de bloemstengel uitgroeit verdwijnt het bladrozet. Vroeger veel te vinden in graanakkers. et witte melksap van de Bleke klaproos is giftig. Het melksap van de bleke Klaproos is licht giftig en werd vroeger medisch gebruikt, net als het onrijpe zaad ( bevat morfine-achtige stoffen).
Klaprozen functioneren soms als voedselplant en zelden als waardplant voor insecten.
Klaproos, Grote Papaver Rhoeas 1 jarig
De Grote of Gewone Klaproos is een inlandse plant die net als de Bleke Klaproos vroeger veel in graanakkers te vinden was. De bloemen zijn groter en veek sprekerder van kleur als die van de Bleke Klaproos en echt Scharlaken Rood.
Het zaad wordt onder andere in gebak gebruikt ( maanzaad). Vanwege de pijnstillend en slaapgevende eigenschappen werden Grote Papavers vroeger veel medisch gebruikt.
Als waard- en voedselplant voor insecten zijn Klaprozen niet erg functioneel.
Klaver, Gele of Kleine Trifolium dubium Kruid
In grasland komt bij ons de kleine , geelbloeiende klaver met kenmerkend klaverblad veel voor.
Zowel bloemen als blad zijn eetbaar. Gedroogd en vermalen werd het vroeger aan broodmeel toegevoegd ( In Ierland traditioneel nog steeds). De bloemen smaken in een sla, maar zijn ook geschikt om er wijn of bier mee te maken.
Als vlinderbloeimige plant is deze klaver geschikt als groenbemester.
De Kleine Klaver is vaak de waardplant voor de Icarusblauwtje (Polyommatus icarus).
Klaver, Rode Trifolium Pratense Kruid
RODE KLAVER wordt net als de kleine klaver vroeger, maar nog steeds bij biologische teelt gebruikt voor tussenteelt als groenbemester. Na de groei worden de planten in-gevreesd en geven naast organisch materiaal veel stikstof aan de grond. Net als de Kleine Klaver is de plant en bloem eetbaar.
Klaver is zowel een voedselplant voor bijen en een waardplant voor Aaltjes ( wat soms best problemen kan geven). En een waardplant voor meerdere vlinders als: Staartblauwtje (Cupido argiades), Bleek blauwtje (Lysandra coridon), Klaverblauwtje (Cyaniris semiargus), Icarusblauwtje (Polyommatus icarus), Oranje luzernevlinder (Colias crocea ), Gele luzernevlinder (Colias hyale), Boswitje (Leptidea sinapis).
De foto’s van planten uit de Spoorkuil worden op dit moment verzameld en ingedeeld. Deze komen uiteraard bij de plantomschrijvingen