PLANTEN IN DE SPOORKUIL
VAN KLEEFKRUID TOT EN MET HET KRENTENBOOMPJE
Kleefkruid Galium Aparine Kruid
Vroeger werd kleefkruid veelvuldig om medische redenen verzameld. Daarnaast werd het gebruikt om melk te laten stremmen om er kaas van te maken. De plant is bovendien eetbaar en al erg vroeg in het jaar te oogsten, omdat het vaak beschut onder heggen of grotere planten al uitloopt. Door haartjes hecht Kleefkruid zich aan kleding en vachten van dieren. Zo verspreid de plant zich effectief.
In het eco-systeem is Kleefkruid best erg zinvol, omdat het een waardplant is voor veel beestjes, die als voedsel dienen voor andere insecten en dieren. Kleefkruid is een waardplant is voor meerdere soorten zoals dagvlinders, nachtvlinders, kevers, cicaden, vliegen, muggen en mijten.
Klimop Hedera helix Klimplant Medisch
De inlandse Klimop (Hedera Helix) is een van de weinige planten die in de winter zijn blad niet verliest. Het is een klimplant, die vaak ook over de grond groeit. Alleen de klimscheuten van de Klimop kunnen bloeien. Pas laat in het jaar eind september – begon oktober zitten er niet opvallende geel-groene bloemen aan.
Door de nectar erin trekken de bloemen wel veel bijen aan, zeker omdat in die tijd weinig planten nog bloeien. De bessen verkleuren van blauw-groen naar blauwzwart. En zijn pas de lente erna rijp, waarbij ze vooral door merels gegeten worden. Zowel het blad als de bessen zijn voor ons giftig, maar hebben wel medisch hun nut bewezen. Klimop kan lange scheuten vormen en groeit al ronddraaiend tot wel 15 tot 20 meter hoog om hun draagboom heen.
Boeren in het oostelijk grensgebied met Duitsland leiden vaak klimop, maar daarnaast ook Kamperfoelie rond takken van vooral beukenbomen om zo goede zeer herkenbare en taaie wandelstokken te verkrijgen.
Waardplant voor het Boomblauwtje. Celastrina argiolus. En vele vogels , zoals merels maken nesten tussen klimoptakken.
Klit, Grote Arctium Lappa Kruid Eetbaar
De plant wordt vanwege de plakkende eigenschappen ook KLIT genoemd. Jonge bladeren zijn lekker in een sla. De oudere bladeren smaken meer bitter en worden gestoofd of gekookt. De wortel van de plant wordt veel in de Japanse keuken gegeten. Maar smaakt voor de bloei best lekker. Bereiding is net als haverwortel of schorseneren. In Azië ook vaak medisch gebruikt.
De plant is een rijke nectarbron voor bijen, vlinders en andere insecten. Het is het een waardplant voor de distelvlinder, Vanessa cardui.
Knopherik Raphanus Raphanistrum Kruid
Is de oerplant waaruit Radijs is geteeld. Eenjarige koolachtige plant. Knopherik wordt dan ook Wilde Radijs genoemd. Is een wijdverspreide plant in velden en akkers. Eetbaar. Meer weten , kijk dan op www.wilde-planten.nl
Waardplant voor Oranjetipje, Groot koolwitje, Klein geaderd witje en Klein koolwitje.
Er bestaan wel 90 soorten waarvan een klein deel in de herfst bloeit – zoals de Safraancrocus, de rest in het vroege voorjaar. Soort is afkomstig uit Zuid Europa, hier wel verwilderd. Alle soorten crocus zijn licht giftig.
(De op crocus lijkende in de herfst bloeiende Herfsttijloos is geen crocussoort en is echt giftig!)
Voor Vlinders bloeit de crocus vaak hier te vroeg. Vroege hommels gebruiken wel crocussen als voedselbron.
Kroonkruid, Bonte Securigera Varia Vaste plant Giftig voor paarden Uitbundig bloeiende plant met opgaande en overhangende stengels tot 120 cm lang. Maakt worteluitlopers. Waardplant voor: Dwergblauwtje (Cupido minimus ), Bleek blauwtje (Lysandra coridon), Gele luzernevlinder (Colias hyale), Boswitje (Leptidea sinapis), Zuidelijke luzernevlinder (Colias alfacariensis), Bruin dikkopje (Erynnis tages )
Knoopkruid Centaurea jacea (lijkt wat op korenbloem)
Algemene plant in ons land in bermen en rurale plekken. Bloemblaadjes eetbaar,
Nuttige waardplant voor insecten. Bestuiving door sociale Vlinders en Bijen. Waardplant voor onder meer Cochylis dubitana, Cochylis posterana, Ectropis crepuscularia, Eupithecia satyrata, Eupithecia subfuscata, Eupithecia vulgata, lichte daguil (Heliothis viriplaca) en Malacosoma castrense. Maar ook voor de Gewone spikkelspanner.
Koningskaars Verbascum thapsus 1-2jarig eetbaar
Weer een nuttige Verbascum-soort. Kijk verder op de site van www.wilde-planten.nl Jong blad is eetbaar en erg lekker gefrituurd in een bierdeegje.
Ecologisch net zo nuttig als de Keizerskaars ( zie daar verder).
Korenbloem Centaurea cyanus 1 jarig
Kwam vroeger veel voor in akkers tussen graan, vandaar ook de naam: Korenbloem.
Door de platte vorm zijn de bloemen populair bij zweefvliegen. Ook vlinders en solitaire bijen gebruiken de plant als nectarbron. De parasitoïde sluipvlieg wordt ook bij de korenbloem aangetroffen. De plant is waardplant voor onder andere Agonopterix laterella.
Eetbaar: gebruikt in kruidenzout. Maar ook in kruidenboter. In salades. Medisch: vaak als thee getrokken en om oogwater mee te maken.
Krentenboompje Amelanchier Struik/Boom Eetbaar
Verschillende soorten, waarvan sommige hier in Europa ( zoals Drentsche Krentenboompje) thuishoren. Veel soorten ingevoerd uit Noord Amerika. Er bestaan vele daaruit voortgekomen variëteiten. waarvan de smaak van de bessen erg varieert. Sommige bessen zijn zoet en aangenaam, andere erg bitter. Bessen worden snel opgegeten door vogels. Krentenboompjes zijn vaak naast de sleedoorn en boskriek de eerste boompjes die hier (wit) in het voorjaar bloeien.
Bessen werden vroeger vaak gedroogd en in gebak en pap verwerkt ( vandaar de naam krentenboompje, want de gedroogde vruchten lijken op krenten).
Is een mogelijke waardplant voor de bacterie voor Bacterievuur. Drachtplant voor hommels, honing- en wilde bijen. Vogels zijn dol op de bessen.
Er staan al lang meerdere soorten Krentenboompje in de Spoorkuil.