Minder vlees helpt, maar het is zeker niet genoeg

3

Stikstof en Landbouw

Dit schreven we al meerdere jaren geleden. Intussen hebben we nog steeds geen echte veranderingen gezien. 

Kijken we naar de veeteelt en in het bijzonder naar varkensteelt dat zorgt het houden van varkens voor ongeveer 17% van de totale stikstofuitstoot door de landbouw.

De totale jaarlijkse uitstoot van stokstof was verleden jaar ongeveer 27 miljoen kilo.  Dat betekent dat varkensboeren samen verantwoordelijk zijn voor 4,59 miljoen kilo stikstof.

Er zijn in ons land ongeveer 4500 varkensbedrijven met waarschijnlijk 930.000 moedervarkens die zorgen dat er jonge biggen komen. Van deze bedrijven hebben ruim 700 bedrijven meer dan 5.000 varkens. Omdat men per bedrijf gemiddeld per jaar 6000 slachtvarkens levert, moeten deze 700 bedrijven gemiddeld veel meer dan 6000 varkens houden. Het totale aantal aan moedervarkens leveren op jaar basis zeker 16 miljoen, maar waarschijnlijk veel meer ongeveer 27 miljoen slachtvarkens. (er zijn enorme discussies, veel onderzoekingen met grote verschillen in de aantallen, maar vermoedelijk ligt het aantal slachtvarkens per jaar eerder bij de 27 miljoen).

Ook de cijfers over de consumptie in Nederland van vlees en in het bijzonder over varkensvlees blijven niet helder te zijn. De ene onderzoeker geeft het gewicht incl. botten, huid en andere niet eetbare delen, anderen juist het pure gewicht aan vlees. Aan karkasgewicht aan vlees aten we in 2017 77 kilo per persoon.

Daarvan is 38 kilo varkensvlees dus aan puur vlees ongeveer 19 kilo.

Dus aan totaal varkensgewicht incl botten gebruiken we in ons land zelf (2017 ong. 17 miljoen personen) 646 miljoen kilo. Nu weegt een slachtvarken ongeveer 100 kilo, dus dat betekent dat er voor inlandse consumptie in een jaar 6,5 miljoen varkens worden geslacht.

Nu wordt een deel van deze varkens uit andere landen ingevoerd, maar als deze varkens in ons land werden gefokt, betekent het toch dat zeker 9,5 miljoen, maar waarschijnlijk 17,5 miljoen varkens hier voor de export worden gehouden.

Dus hoe de cijfers ook zijn, het merendeel van de slachtvarkens van Nederlandse varkensboeren zijn voor de export.

De voor eigen consumptie maximaal hier gefokte varkens zijn daarmee voor slechts een klein deel voor de stikstof uitstoot verantwoordelijk. Zouden we de inlandse consumptie van varkensvlees door drastisch minder vlees met zijn allen te gaan eten zou dat maar rond de 7% aan vermindering van de stikstof in ons land door de landbouw kunnen verminderen.

Veel effectiever is het dus om op alle export (varkensvlees) een kloppende milieuheffing te leggen en daarmee de stikstofhoeveelheid hier te verminderen, omdat zo ons varkensvlees voor import in andere landen in verhouding te duur is geworden. Of te besluiten om alleen zoveel te verbouwen dat in een straal van bijvoorbeeld 100 km geconsumeerd wordt.

Een andere mogelijkheid zou zijn om het maximaal aantal slachtvarkens per varkensbedrijf te beperken tot minder dan 4.000 per jaar terwijl dat nu zeker meer dan 6.000 per bedrijf is. Maar daarmee krijg je nog geen cyclische landbouw.

Over de exacte cijfers kan je uren je druk maken, in ieder geval is duidelijk dat er veel complexere veranderingen noodzakelijk zijn om ons land op korte termijn leefbaarder te maken.

Zelf minder vlees (en zeker ook zuivel) van een plaatselijke boer te gaan eten, helpt, maar is zeker niet genoeg.

3 reacties

 1. ML
  // Beantwoorden

  Wees maar blij met de boeren die er nog zijn, zij zorgen er voor dat wij eten op tafel hebben. Niet alleen vlees maar ook andere soorten voedsel.

  1. paul hoftijzer
   // Beantwoorden

   Ik ben erg blij met boeren, als ze gewoon boer zijn. Dus lokaal op een natuurlijke manier zonder bestrijdingsmiddelen en niet in pure monocultuur ons eten verbouwen.

 2. Jakob
  // Beantwoorden

  paul hoftijzer
  Prachtig zoals u het weergeeft. Stikstofuitstoot 17% kan ik ergens een tabel vinden met de rest dus 83%? En dan graag de grootste vervuiler bovenaan.
  Op 1 Auto,s ?
  2 Fabriken en vooral welke. Hoogovens Tatasteel zal in Ijmuiden wel de grootste zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.