MOLSLA Uit de “vrije”natuur plukken of zelf uitzaaien
Paardenbloem heeft heel veel namen. In Friesland heet deze plant Hijnsterbloem, op Texel heeft men het over konijneblad. Vaak ook brievenbesteller genoemd vanwege de door de lucht vliegende vruchtpluizen. In heel Europa door jonge meisjes weggeblazen om te weten of hij de ware wel is.
Molsla is daar ook een van de namen voor en deze naam stampt uit de tijd dat paardenbloem in veel moestuinen werd gekweekt en door aanaarden vaak werd gebleekt. In Frankrijk kan en bosje al of niet gebleekte molsla. Daar heet het bedplassertje of te wel “Pissenlit” , maar wordt ook wel ( net als in Duitsland) leeuwentand genoemd, dus “Dent-de-Lion”.
Vroeger werden door veel mensen paardenbloemen apart in de moestuin gekweekt. Niet alleen om de plant te eten, maar ook om na drie jaar de wortel te gebruiken om er een soort koffiedrank mee te maken. En natuurlijk ook gebruikt voor vele huismiddeltjes en ook om de konijnen te voeren.
De paardenbloem = Taraxacum officinale is een soort uit de composietenfamilie (Asteraceae). In deze familie zijn bloemen sterk gereduceerd en klein en staan ze dicht bij elkaar in een bloemhoofdje. Paardenbloemen zijn heel algemeen. In april kunnen ze hele weilanden geel kleuren. De paardenbloem komt van oorsprong voor in Afrika, Azië en Europa en is door toedoen van de mens over veel andere plaatsen op deze wereld verspreid. Zelfs in de winter zijn er vaak bladeren van te oogsten.
ZELF PLANTEN
Als je een nieuwe (of opnieuw een) moestuin, eettuin of zelfs een voedselbos aanlegt of inricht, is het te overwegen om daar Paardenbloem te zaaien. De verkrijgbare soorten daarvoor geven namelijk veel minder bittere bladeren en vaak een veel weelderige rozet. Als je die dan toch in een bed of op rijtjes aanplant kan je ze gelijk gaan bleken, wat de smaak zeker goed zal doen en zorg je ervoor dat daar in ieder geval een nog productievere variatie van paardenbloem staat.
Op internet kan je bij Vlaamse of Franse zaadhuizen verbeterd zaad voor paardenbloem, dus molsla kopen. Eenmaal in je tuin of voedselbos kan je zelf simpel zaad oogsten , dat maximaal 2 jaar kiemkrachtig is.
INHOUDSSTOFFEN
Het blad bevat Taraxinzuur-derivaten, Tripertenen, Steroiden als Cyclo-artenol, Campesterol en Sitosterol. Verder Favonoiden als Glykoside van Apigenins & Luteolins, Vitamines (B1,B2,C en E),Aminozuren, Eiwitten en Koolstoffen.
De wortel bevat Sesquiterpentactone, vooral Glykoside van Di-hydrotaraxinzuur, Taraxinzuur en Taraxacolide. Verder Tripetene stoffen en Steroiden als betha-sitosterol, Taraxastrerol, Taraxerol, Taraxol en Traxacoside. Verder linol- en linoleen-zuren.
MEDISCH GEBRUIK
Het blad wordt medisch gebruikt bij gebrek aan trek, boeren en opgeblazen gevoel. Ook bij gal- en leverproblemen, naast bij rheuma. Vast onderdeel van vele reinigingskuren.
De hele plant inclusief wortel worden gebruikt voor de bevordering van de galproductie en andere verteringsproblemen.
GEBRUIK
Zowel bloem, blad als wortel zijn eetbaar.
- En in de keuken werden ze gebruikt voor een omelet.
- Beignet van de bloemen
- In de sla met of zonder andere bladgroente
- Gestoofd blad als groente
- Voor frisdrank van de bloemen
- Er werd wijn van gemaakt (PS. om wijn van paardenbloem te maken heb je heel veel paardenbloembloemen nodig + wat gember en sinaasappel, wel 4 literkannen vol om 5 liter wijn te verkrijgen)
- En natuurlijk ook Bier
- De wortels geraspt in de sla of gedroogd als surrogaat koffie
- In de soep
- En in een kruiden thee
RECEPT
PAARDENBLOEM EN -BLADSOEP
- 1 kopje blaadjes (eventueel gebleekt)
- 1 eetlepel bloempjes
- 2 eetlepels boter
- 3 eetlepels bloem
- 2 eetlepels fijngesneden kruiden: platte peterselie of selderij, bieslook
- ¼ liter groentebouillon
- ½ liter melk
- 1 theelepel fijn gesneden kruiden (platte peterselie, bieslook, basilicum)
- Peper en zout uit de molen
- Zure room
- Eventueel een ½ sjalot (Ook fijn gesneden)
Smelt de boter en smoor zo gewenst de sjalot 3 minuten. Bloem erbij. Even doorbakken. Bouillon en melk erbij. Goed roerend aan de kook brengen. Hak de blaadjes fijn en wrijf door een zeef, voeg de sap bij de soep. Even doorkoken dan de kruiden en de van de bloemen afgetrokken bloemblaadjes bij de soep. Op smaak met zout en peper. Serveren met zure room.
ETEN UIT DE NATUUR of UIT JE TUIN : Natuur-Keuken
Een goede link: https://www.mergenmetz.nl/actueel/nieuws/molsla/
//
Leuk. Informatief. Ik heb enkele jaren geleden, zogenaamde paardebloemensiroop gemaakt en dat is vanzelf wijn geworden. De gedroogde wortels doe ik regelmatig bij de thee en daarna kan ik er lekker op kauwen, of direct op de verse wortel. Ik vind het bitter erg lekker maar het wordt tijdens het langdurig kauwen steeds zoeter. Moet wel toegeven dat ik er heel veel uit de tuin heb weggehaald, want het was een beetje te gek geworden.
//
Wat ontzettend leuk! Wist niet dat de paardenbloem zo veelzijdig was 🙂