Citroenmelisse (Melissa officinalis) is een plant uit de familie van de lipbloemige planten. Het is een vaste plant die 20 tot wel 70 cm. hoog kan worden. De groene bladeren, soms met iets geel zijn tegenoverstaand en ruiken als je ze licht kneust naar citroen. De plant bloeit met witte, paarse of lichtgele 2-lippige bloemen aan het eind van de zomer – begin herfst. Het blad kan je vanaf begin van de lente tot aan het eind van de herfst oogsten. Het is een waardplant en vlinders en bijen zal je er bij de bloeiende plant zeker vinden.
De plant groeide oorspronkelijk ook in Griekenland. Melissa in de naam komt van de Griekse naam voor een honingbij “melissa”. De Grieken gebruikten deze plant al 2000 jaar geleden vooral voor medische dooreinden. Maar nog steeds wordt bijvoorbeeld op Kreta “wilde” Citroenmelisse als thee gedronken. De plant is in de Middeleeuwen via de kloostertuinen in heel Europa ingeburgerd.
Traditioneel wordt het zowel vers als gedroogd gebruikt puur als kruidenthee, maar wordt ook vermengd met andere kruiden in diverse kruidentheemelanges. Het is een smaakmaker voor likeuren en dranken. Als kruid voor zijn citroenachtige smaak wordt het toegevoegd aan vleesgerechten, desserts en jams.
Medicinaal werd het vroeger vaak toegepast als pijnstillend middel, bij nervositeit en virusinfecties.
INHOUDSSTOFFEN
Citroenmelisse bevat de volgende stoffen: Etherische olie (o.a. citral a en b met caryofylleen oxide), Bitterstoffen, Looistoffen, Flavonoiden (o.a. luteoline-7-glucoside en rhamnazine), Terpenen (o.a. b-caryofylleen, citronellal, geraniol, linalool en nerol) en Polyfenolen (o.a. caffeine zuur, protocatechuine zuur en rozemarijnzuur).
OPPASSEN Op citroenmelisse reageren sommige mensen allergisch. Bij veel gebruik ( als thee) , zeker bij zwangerschap worden mensen snel misselijk.
PLANTEN
De plant groeit op elke licht vochtige grondsoort, in de volle zon met liefst in de middag schaduw.
Citroenmelisse kunt u het best ter plekke of in een pot zaaien in de lente (mei), het zaad ontkiemt langzaam.
De planten na opkomst uitdunnen en buiten uitplanten op 60 cm afstand. Kleine planten kunnen ook binnenshuis en in bakken op een balkon gehouden worden. Men kan de plant ook vermeerderen, door deze te splitsen of door stengelstekken in het voor- of najaar van een grotere plant te knippen of snijden. Citroenmelisse heeft de neiging te gaan woekeren.
De Bolster levert er biologisch zaad: 1 gram kost ongeveer euro 2,50, geschikt voor wel 30 m2
GEBRUIK IN DE KEUKEN
Hak verse bladeren fijn in salades. Op het laatst bij witte sauzen voor vis voegen of heel fijngehakt door mayonaise. Zuurkool krijgt er een eigen, andere smaak mee. Samen met onder andere mosterdzaad geschikt om haring in azijn te maken.
Blaadjes en bloemen in een fruitsalades. Maar zijn ook geschikt in gelei, custardpudding, vruchtendranken (bowl) en wijnen.
Zowel vers als gedroogd te gebruiken voor enkelvoudige en gemengde kruidenthee.
Voeg citroenmelisse toe aan gemengde azijnsoorten, probeer citroenmelisse met dragon.
Drogen: Citroenmelisse blad kan je goed drogen, wel het blad hiervoor voor de bloei oogsten.
RECEPT
CITROENMELISSE LIMONADE
Deze drank is simpelweg te maken door in een kan ijskoud bronwater (naar eigen wens met of zonder koolzuur) te vermengen dooreen scheut citroenlimonade-siroop. Daar een kleine handvol gekneusde bladeren van citroenmelisse te voegen en 1 limoen in schijfjes gesneden.
Of neem
- 400 ml water
- 6 takjes citroenmelisse
- 200 gram rietsuiker
- 3 citroenen
- wat gin naar smaak
Kook het water in een pannetje en voeg de citroenmelisse toe. Laat het een half uurtje van het vuur af trekken. Verwijder de citroenmelisse en verwarm de citroenmelissethee opnieuw. Voeg de suiker en los de suiker al verwarmend en al roerend helemaal op. Laat de siroop afkoelen. Zet het daarna eventueel koel maar afgedekt weg in je koelkast.
Pers de citroenen, voeg het sap toe aan de siroop en roer goed door.
Schenk de siroop in glazen met wat ijsklontjes en vul aan met bronwater. Een scheutje gin smaakt hier wel bij. Gebruik citroenmelisse-blaadjes en/of bloempjes als garnering.
//
Dit is een zeer nuttig pagina. Veel interessante informatie. dank u wel