Echte kamille (dus Chamomilla vulgaris) is een eenjarige plant, die veel voorkomt langs wegen, weilanden en bouwland. Vooral op klei of kalkrijke grond doet kamille het erg goed. Echte kamille ruikt zoet en doet aan appels denken in tegenstelling tot stinkende kamille en reukloze kamille (de namen zeggen al genoeg).
Kamille wordt al heel lang als medicijn en als thee gebruikt. Naast echte kamille bestaat er ook Roomse kamille.
ROOMSE KAMILLE = Anthemis nobilis
Dit is een overblijvende plant van maximaal 25 cm. hoog. Deze plant heeft ook een geel hart met witte bloemblaadjes en is net als echte kamille eetbaar en te gebruiken als kruiden thee.
Beide planten lijken op elkaar, alleen Roomse kamille tref je bijna nooit in het wild aan en wordt vaak aangeplant omdat het een overblijvende plant is en echte kamille niet. De naam Roomse Kamille doet vermoeden dat het een heel oude plantensoort is maar 200 jaar gelden trof je Roomse kamille hier nog niet aan.
PLUKKEN
Echte kamille wordt op grote schaal vooral in bijvoorbeeld Hongarije en andere Oost-Europeese landen geteeld. Beide planten doen wat betreft geur aan appels denken, maar echte kamille ruikt honingachtiger.
Men kan echte kamille het best met plant er al plukken eind juni of in juli en op een donkere plek goed geventileerd rustig laten drogen. Zo heeft men het hele jaar kamille om thee mee te zetten.
ZELF AANPLANTEN
In een kleine kruidenbak kan men kamille zaaien en oogsten. Maar ook in alle tuinen past kamille. En ik kan me geen bosranden zonder kamille vorstellen, dus in een voedselbos hoort kamille zeker te staan.
ECHTE KAMILLE: zaad is bij bijna alle zaadhandels te koop. Uitzaaien vanaf maart op zaaibed of ter plekke in de volle grond dun uitzaaien. Het zaad alleen aandrukken, niet afdekken. De kiemduur is 2 tot 3 weken. Na opkomst uitdunnen door ze 30 cm uit elkaar te planten. Heb je eenmaal echte kamille staan, dan zaad deze eenjarige plant zich zelf steeds weer uit.
ROOMSE KAMILLE: Deze vaste plant kan men door splitsen vermenigvuldigen, maar ook door het zaad in het voorjaar in de volle grond te zaaien. Later de planten zeker op 45 centimeter uitplanten. Splitsen kan in het voorjaar maar ook in de herfst.
KRUIDENTHEE en keukengebruik
Kamille is zeer goed te drogen.
Kamille thee is in vele variaties zo bij elke supermarkt te koop. Beter is het zelf van verse kamille te zetten. Giet kokend water over een handvol verse kamille. Laat het 5 minuten trekken en zeef de thee daarna. Gelijk drinken met honing en/of citroen.
Zelf vind ik de combinatie van kamille met linde, lindehoning en wat citroen een heerlijke thee opleveren. Maar ook met vlierbloesem en citroen smaakt kamille erg lekker.
Men kan van kamillethee met citroen- of sinaasappelsap en suiker of honing heerlijke ijsthee maken.
Ook grove waterijs (granita) met kamillethee en citroen smaakt overheerlijk.
Traditioneel worden veel (koude) kruidenthee in gerechten gebruikt, bij voorbeeld bij het koken van rijst en andere granen. Rijst gekookt in kamillethee/ groentebouillon met citroenrasp, fijn-gewreven kardemonzaadjes en wat saffraan smaakt erg lekker.
Honing van kamillebloesem wordt beschouwd als de meest smaakvolle en daarmee een van de duurste honing. Het wordt gebruikt in medische producten en likeuren.
MEDISCH
Kamille werkt verzachtend voor de spijsvertering en het zenuwstelsel.
INHOUDSSTOFFEN
Echte Kamille: 0,3 tot 1,5 % etherische olie waarbij de belangrijkste bisabolol is. Deze stof, die tot de groep van de alcoholen hoort werkt irritaties tegen en beschermd tegen bacteriën en schimmels. Verder bevat kamille samengestelde suikers (flavonoides) als cumarine en slijmstoffen.
Roomse kamille: bevat ook etherische olie maar meer 0,6 tot 2,4 % waarvan angelicazuur de belangrijkste is, ook Flavonoides zoals apigeninglucoside. En een ester van koffie- en ferulazuur, maar ook triperpene en steroides.
RECEPT
PREIROOMSOEP MET KAMILLE THEE
Meng goede groentebouillon met 1/3 kamille-thee. Kook hierin 2 fijngesnipperde preien, 2 teentjes knoflook gaar in. Maak een roux met 2 eetlepels boter en twee eetlepels bloem. Voeg hier de gekookte prei met alle vocht bij. Kook op een laag vuur de bloem gaar en meng er op z’n laatst nog wat room door. Men kan eventueel de blender op de soep zetten, maar het hoeft niet. Verse kervel smaakt er lekker op het laatste toegevoegd door.