Vrouwenmantel = Alchemilla vulgaris
Vrouwenmantel hoort tot de familie der Rozen. Het is een vaste groene plant die vrij laag groeit (5 tot maximaal 45 centimeter). Het heeft een rozet van wortelbladeren, die niervormig tot rond zijn en ondiep, getande lobben. De bloemen verschijnen in april tot ver in de herfst, zitten in trossen dicht op elkaar, zijn klein en geelgroen van kleur. Vroeger in alle kruidentuinen, zeker die van kloosters aangeplant. Vrouwenmantel was in de Middeleeuwen hier al een belangrijke medicinale plant.
AANPLANT
Gemakkelijke plant voor schaduw of halfschaduw, maar kan ook wel tegen wat zon. Blad en bloem ook geschikt als snijbloem.
Vrouwenmantel wordt in potjes bij de tuincentra en zo te koop aangeboden. Ze kosten daar gewoonlijk iets meer dan 4 euro per stuk. Uitplanten op 30 x 30 cm.
Zaad wordt ook vaak verkocht ( Vreeken).
Zaaimethode: Binnen in het voorjaar uitzaaien in zaaibakje, eerst 2-4 weken warmte geven (18-22° C), vervolgens een koude-periode in de koelkast (+4° C) voor 4-6 weken. Dan weer rustig opwarmen tot kamertemperatuur. Kieming zal dan volgen.
In de vollegrond zaaien kan ook, (van september-begin maart) dan gewoon de kou erover laten komen, kieming vindt in het voorjaar plaats.
Heb je al vrouwenmantel staan dan zaait het zich vanzelf uit.
MEDISCH:
Vers sap schijnt puisten te genezen. Het wordt gebruikt om inwendige bloedingen te voorkomen, met name menstruatiebloedingen. De bladeren worden voor kompressen gebruikt. Historisch hoort het tot de vaste vrouwenkruiden, vooral in de Middeleeuwen vaak samen met herderstasjes voor vrouwenkwalen gebruikt.
INHOUDSSTOFFEN
6-8% looistoffen, met vooral ellagitannine ( = een zeer sterke anti-ocidant komt ook voor in bijvoorbeeld frambozen). Verder meervoudige suikers als quercetin-glykoside en Leuko-cyanidine.
Wordt als aftreksel gebruikt bij wondbehandeling, maar ook als gorgelmiddel en bij huidontstekingen. (2 gram droge vrouwenmantel of 10 gram vers op 1 liter kokend water, 10 minuten laten aftrekken, zeven, af laten koelen)
GEBRUIK in keuken
Het jonge blad wordt in salades gebruikt. Het heeft een zachte, licht bittere smaak.
In het beroemde restaurant Alchemilla in Kaysersberg in de Zuiderlijke Elzas in Frankrijk, wordt naast vrouwenmantel vele kruiden en planten op een bijzonder manier gebruikt. In de tuin naast het restaurant worden vele kruiden en planten zelf geweekt. Bent U in de buurt van Colmar, dan moet u dit restaurant zeker voor een eetavontuur bezoeken.