35 reacties


 1. // Beantwoorden

  Wij hebben in Mali een pit van een avocado opgekweekt, en die is een prachtige boom geworden. Alleen nog geen avocado’s of bloemen…De boom is nu 5 jaar, moeten we nog langer wachten of heeft hij een andere boom nodig om bevrucht te raken? Ook heb ik 3 weken geleden aldaar 2 pitten gewoon in de grond(compost) gestopt en dat werden al snel plantjes…Wist niet dat de bladeren giftig waren voor dieren…

   1. paul hoftijzer
    // Beantwoorden

    In een kas hier in Nederland minstens 10 jaar, maar dan krijg je ook mooie bloemen

 2. Lilian
  // Beantwoorden

  Hallo,
  Ik heb diverse avocadopitten tot een plantje gekregen, maar nooit zo’n mooie als op jouw foto, hoe keijg je zo’n mooie volle plant met zijscheuten? Bij mij sxhiet ie recht de hoogte in en valt vervolgens om.

 3. patrick ilegems
  // Beantwoorden

  Beste mensen
  Vergeet niet dat men een advocado plant moet enten. Het is zo dat men dan mooie vruchten krijgt. Hoe je het moet doen om te enten moet je maar opzoeken op het internet of naar een tuinbouwschool gaan of een tuinaanlegger etc.

  1. paul hoftijzer
   // Beantwoorden

   Ik heb avocado nooit geent. Ze zijn toch uitgegroeid in een licht verwarmde serre tot erg groot en ze hebben daar zelfs gebloeid.

 4. kristof Deprez
  // Beantwoorden

  Mijn boompjes verliezen nu hun bladeren, we zijn wel ondertussen in november en ze staan bij ons in de living op dit moment.
  Ik geeef ze elke week water in een gedrainde pot
  Deze zomer stonden ze in de tuin.en deden ze het prima.
  hoogte: ongeveer 50 cm en tweejarig nu
  is het normaal dat in de winter de bladeren vallen en hoe pak ik dit verder aan?
  groetjes Kristof


 5. // Beantwoorden

  Mijn avocado is 28 jaar oud staat dit jaar de hele winter buiten. Nog nooit bloemen in gehad helaas

 6. Zonneveld
  // Beantwoorden

  Hallo,

  Een vraag. Is er iemand met een avocado boom die vruchten geeft of iig bloesem heeft?
  Ik heb een mooie boom in mijn kas staan 6 a7 jaar oud, maar helaas nog geen vruchten. Nu lijkt het mij een leuke uitdaging om mijn boom met andere te enten.

  Dus als iemand een vruchtdragende boom heeft, mag ik daar een tak(je) van?

  Het hoe en wat communiceren we nog wel.
  Ik hoor het graag!

  1. paul hoftijzer
   // Beantwoorden

   Met enten heb ik geen ervaring bij avocado’s. Er zijn echter vele rassen van avocado’s ,waarvan er enkele pas als ze echt groot zijn gaan bloeien.


 7. // Beantwoorden

  Ik heb een avocado boom van 19 jaar oud maar nog nooit vruchten gehad. ’s winters staat hij bij mij onder de carport alleen als het erg Vries gaat hij naar binnen.

 8. Sylvana
  // Beantwoorden

  Als je 1 avocado boom hebt komen er volgens mij ook nooit avocado’s aan. Want hij heeft een andere soort avocado nodig om hem te bestuiven. Dan pas kunnen er ook echt avocado’s komen.

 9. Carine
  // Beantwoorden

  ik ben maar een ‘bleu’ want mijn plant is nog heel jong. De pit heeft 6 maanden nodig gehad om een wortel te maken. Dan kwam er van boven ‘iets’ maar bleef het bijna 1 maand een klein droog stompje, en heb ik in een pot kunnen overbrengen. Het veranderde niet meer en heb dan een poging gedaan met op terras in de zon te zetten. En ja, 2 dagen later begon er een blad te komen en toen 2 en 3…. Een maand geleden begon de zon echt sterk te worden en heb ik terug binnen gezet op aanrecht, veel licht maar geen rechtstreeks zonlicht. Eens vertrokken, ging het best snel. Het plantje doet het goed maar de bladeren zijn enorm tov de stam. Het is een 10 cm hoog en heeft 7 bladeren van 12 cm ! Ik woon in Spanje en temperatuur is nu standaard rond 30 ° en ’s nachts 15 à 20 °Is dat ‘dwerggroei’ normaal in het begin of is er een probleem ?

 10. Mia Roemers
  // Beantwoorden

  Kan ik mijn avocadoboom in de winter buiten laten staan? hij is zeker 2m75 en kan niet meer naar binnen. Moet ik hem speciaal beschermen?

  1. paul hoftijzer
   // Beantwoorden

   De avocado’s overleven vorst vaak wel, maar de planten krijgen er een grote terugslag van. Dus ik zou ze binnen proberen te laten overwinteren.

 11. Walsweer M
  // Beantwoorden

  mijn avocado plan krijgt donkere vlekken op de bladeren, waarna het blad afvalt

 12. Ineke
  // Beantwoorden

  Leuke reacties. Mijn plant is nu 50 centimeter hoog en ben er zo trots op. Eindelijk gelukt.
  En bedankt voor de goede tips.
  Groetjes Ineke

 13. Carla Westmaas
  // Beantwoorden

  Ik ben verslaafd aan de pitten stekken! Heb er zelf 3 in een pot.. en 1 losse ! Geef ze steeds weg! ?
  Ik weet niet beter of ze gaan pas na 10 jaar bloeien en vruchten geven ( in Spanje gewoond )
  De ellende is dat ze in huis zo vreselijk uitschieten .. mijn 3 tal is 60cm hoog en 7/8mnd oud! Met 25cm kale stam onder! En 1 krijgt nu bovenin een zij tak!
  Vraag? Weet iemand of je ze kunt toppen?
  En mag hij volgendjaar het balkon op?

 14. Ans
  // Beantwoorden

  Net begonnen met 3 avocadoplantjes ze groeien als onkruid wel leuk om te doen
  Maar als ik voorgaande berichten lees zal ik gewoon avocado in de winkel mieten blijven kopen 😉

 15. Marleen
  // Beantwoorden

  Wat scheelt er met mijn plant. Bruin wordende blaadjes krullen in later stadium ook

 16. Silvia
  // Beantwoorden

  Hallo, wij hebben 2 avocado planten gekweekt, ze hebben nu flink blad. We willen ze in onze tuin in Frankrijk zetten. Wanneer is de beste tijd om dit te doen? En kunnen ze nu al de grond in of moeten ze eigenlijk nog in pot blijven om eerst groter te groeien? Alvast bedankt voor een advies! Groetjes Silvia

 17. Bert
  // Beantwoorden

  Voor vruchten zijn er meer planten nodig. Ik weet niet meer hoe het precies zit maar de vrouwelijke en mannelijke bloemen bloeien niet tegelijkertijd.

 18. Ton Schouten
  // Beantwoorden

  Ik ben zo benieuwd naar hoe die oude avocadobomen er uit zien , (28 en 19 jaar), is het mogelijk daar foto’s van te laten zien

 19. Demoor frank
  // Beantwoorden

  Mijn planten zijn 3jaar oud staan in living ,de ene is nu 2meter hoog mag ik deze inkorten

 20. Ellen de Moor
  // Beantwoorden

  Hallo. Ik heb meerdere avocado planten in een grote pot staan. Is dit een probleem voor deze plant?

 21. Nish
  // Beantwoorden

  hier avocado plant van een jaar of acht. sinds we verhuisd zijn deed ie t prima in de achterkamer. nu heb ik m nieuwe grond gegeven van de week, stond daarom een middag buiten in de zon. nu hangt alles weer slap en worden sommige bladeren bruin… hoop dat ie weer bij trekt

 22. Katja
  // Beantwoorden

  Bloei en bevruchting

  Bij de meeste rassen van de avocado worden in het najaar (november) de bloemknoppen aangelegd. Daarna komen aan de uiteinden van bloeistengels open vertakte bloeiwijzen, met elk enige tientallen tot een honderdtal kleine geelgroen bloemen.

  De bloei bij de avocado is bijzonder. Een grote rijpe boom kan wel een miljoen bloemen dragen tijdens één bloeiperiode, maar slechts 0,1 procent van de bloemen groeit uit tot een vrucht. De oorzaak van deze lage opbrengst is waarschijnlijk de typische wijze van bloeien, die biologen “dichogamie” noemen. Elke bloem bevat mannelijke delen (= de meeldraden met hun stuifmeel producerende helmknoppen) en vrouwelijke delen (= de stamper met de stempel, die het stuifmeel ontvangt). Bij de avocado zijn de mannelijke en de vrouwelijke delen van één bloem (en van één boom) op verschillende momenten actief. Op deze wijze wordt zelfbestuiving onmogelijk gemaakt en kruisbestuiving vergemakkelijkt.

  Hoe gaat dat nu in zijn werk? Elke bloem aan een avocadoboom is twee dagen open. Op de eerste dag zijn alleen de vrouwelijke delen rijp, de tweede dag alleen de mannelijke delen. Maar als de bloemen aan één boom een dag na elkaar verschijnen, dan kan er stuifmeel van de ene bloem naar een andere bloem aan diezelfde boom overgebracht worden. In dat geval is er nog steeds sprake van zelfbestuiving. Om dat te verhinderen blijken er bij de Avocado twee typen voor te komen, die men type A en type B noemt. Bij type A is de bloem in de ochtend van de eerste dag open (vrouwelijke fase) en in de middag/avond van de tweede dag (mannelijke fase). Bij type B is de bloem in de middag/avond van de eerste dag open (vrouwelijke fase) en in de ochtend van de tweede dag (mannelijke fase). In figuur 1 is die timing van die twee bloeitypen weergegeven.

  Figuur 1. De timing van de avocadobloei bij type A en type B.
  (bewerking van een illustratie van de
  Avocado Information Homepage)

  Dat betekent, dat in de ochtend het stuifmeel van type B de bloemen van type A kan bevruchten en dat in de middag het stuifmeel van type A de bloemen van typen B kan bevruchten, mits er voldoende bomen, bloemen en honingbijen zijn. Een avocadokweker zal de hoogste productie krijgen, als hij de bomen van typen A en B goed “mengt”. Hij moet er ook voor zorgen, dat de afstand tussen die bomen niet al te groot is, want de actieradius van een honingbij blijkt per fourageerronde maximaal vier bomen te zijn. De werkelijke situatie in het veld bij veel bloemen en veel bomen wordt weergegeven in figuur 2.

  Figuur 2. De opeenvolging van de bestuiving bij bloeitype A en B onder veldcondities
  (bewerking van een illustratie van de
  Avocado Information Homepage)

  Na de bloei en een eventuele succesvolle bevruchting ontstaan er vruchten, die al na zes weken van de boom vallen. De peervormige vrucht bestaat uit een steenvrucht in het midden, die omgeven is door vruchtvlees, dat bij rijpheid zo zacht is als boter. Het vruchtvlees wordt bij elkaar gehouden door een dunne buitenlaag. Avocado’s bevatten een grote hoeveelheid vet, ongeveer 25 %, en daarnaast veel vitamine C en een grote hoeveelheid ijzer.

  Tegenwoordig is de avocado in Nederland het hele jaar door verkrijgbaar. In de periode mei tot en met december komen de vruchten uit Afrika en Midden- Amerika en vanaf september tot in mei uit Israël. Avocado’s kunnen als vruchten gegeten worden. Ze worden meestal uitgelepeld of in een salade verwerkt. Vooral in de Mexicaanse keuken speelt de avocado een belangrijke rol.

 23. Elly
  // Beantwoorden

  Krijg steeds zgn fruitvliegjes of i.d. bij mijn avocado plantjes. Heb ze nu ong 1 jr. Al verschillende malen nieuwe potgrond. Biologische capsules van Pokon in de potgrond. Kaneel erop gestrooid. Bovenste laag potgrond eraf, nieuwe laagje erop. Maarrrrr, de vliegjes blijven.
  Wie weet raad? De plantjes doen het goed, maar die zwarte vliegjes bederven de pret.

 24. Natasja
  // Beantwoorden

  Het is een idee maar ik las ergens dat je bestuiven kan helpen door een kwastje, een borsteltje. Je zou er twee kunnen gebruiken. Eentje voor type a en eentje voor type b? Als bijen kunnen bestuiven, hoef dit niet zo moeilijk te zijn een handje te helpen? Dan moet hij uiteraard bloeien.


 25. // Beantwoorden

  Heb een avocadoboompje opgekweekt. Is nu 2 1/2 meter hoog. Prachtig in het blad. Wordt te groot om binnen te halen. Kan ie in een onverwarmde schuur overleven? Graag jullie advies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.