In de Romeinse tijd was de laurier al een belangrijke plant. De bladeren werden gebruikt om lauwerkransen te make voor zegevierende strijdheren en leiders, maar ook om belangrijke schrijvers en dichters te eren. Ze noemeden de plant niet voor niets LAURUS NOBILIS, waarbij “Laudare” in het Latijn prijzen betekent. Het groeit van nature in Zuid-Europa, Noord-West Afrika en Zuid-West Azië.
De Laurier = Laurus Nobilis is een altijdgroene struik of boom uit de familie van de laurieren, die wel 6 meter hoog kan uitgroeien. Het is een plant met een strakke bast, sterk vertakt met glanzende, donkergroene bladeren. De onopvallende gele bloemen bloeien in mei en juni. Er worden vervolgens eerst groene, later zwart worden bessen gevormd met de grootte van een kers. Laurier kan in veel omstandigheden groeien, maar is niet echt winterhard. Alhoewel er wel voldoende winterharde soorten zijn, die hier op een warme plek geplant goed aanslaan.
GEBRUIK: Alleen het blad wordt in de keuken gebruikten geven bij kneuzen een zoete, balsemachtige geur. In gerechten geeft laurier een iets bittere, aromatische smaak af, met iets van nootmuskaat, foelie en vanille. Daarom zien velen het meer als een specerij, dan als kruid. Men kan zowel het blad vers of gedroogd gebruiken. Men kan in recepten als men niet beschikt over laurierblad het eventueel vervangen door gedroogde bloemetjes van boerenwormkruid, maar ook dat hebben de meeste mensen ook niet altijd voor handen.
AANPLANT
Door middel van stengelstekken of op-telen vanuit zaad. Bij ons kan men laurierboompjes het beste in een (houten) kuip of bak planten, die dan bij vorst binnen op een vorstvrije plek gezet kan worden. Zo voorkom je dat je laurierboompje kan bevriezen. Toch zijn ook hier in het Noorden laurierbomen in volle grond geplant. Zeker op wat warmere plekken en beschermd bij strenge vorst kunnen ze tot stevige grootte uitgroeien.
UIT ZAAD – zaad is onder andere te koop bij Vreeken – 10 zaden rond de 4 Euro.
Zaaien in niet eenvoudig, je moet de zaden eerst mengen met schoon, vochtig metselzand. Dit ongeveer 2 maanden op een warme (21 graden Celsius) plek zetten. Regelmatig voorzichtig omroeren en controleren of er al kiemen ontstaan. De gekiemde zaden elk apart in een klein potje met goede teeltaarde weg zetten en binnen het liefst achter een ruit op telen tot ze minimaal 8 cm hoog zijn. Dan kan je ze buiten (natuurlijk niet als het vriest) verder laten harden en op laten groeien.
STENGELSTEKKEN – Mijn enige ervaring is uit Zuid Frankrijk. Daar moest een laurier echt gesnoeid worden. Dat was rond mei-juni. We hebben toen een tiental stengels in de grond gezet, de grond vochtig gehouden en rond de takjes wat oud blad en zo geveegd. Daarvan zijn er toen 4 goed aangeslagen en tot een jong laurierboompje uitgegroeid.
Volgens mij is het eenvoudigste gewoon een aardig laurierboompje te kopen, kosten daarvoor vanaf ongeveer 3 euro (zelfs biologisch)!
Meer informatie over verzorging laurierstruik in pot of kuip: https://dcm-info.nl/hobby/tuintips/20/verzorging-en-bemesting-van-laurier
INHOUDSSTOFFEN
Het blad bevat zeker 3% etherische olie( Lauri Aetheroleum) met Cineol als bestanddeel. Verder Sesquiterpenlactone als Costunolide, Eremantine en Dehydrocostuslactone en verder Aporphinebasen als Boldine, Koffiezuurderivaen, Flavonoides, Catechine en Procyanidine.
De vruchten bevatten vergelijkbare stoffen en verder 26% vette olie.
MEDISCH
Blad gebruikt bij maagproblemen. De vruchten werden ingezet van verteringsproblemen. De vette olie wordt veterinair gebruikt bij uier-ontsteking.
GEBRUIK IN DE KEUKEN
De bladeren worden zowel vers als gedroogd in de keuken gebruikt.
Vaak gebruikt bij het trekken van runder-, vis-, kip- of groente-bouillon. Bij lang-stovende sauzen uit de Italiaanse en Spaanse keuken als tomatensaus en in Creoolse sauzen. In Aspic. In veel visgerechten zoals court-bouillon, stoofvis en gepocheerde vis. In marinades, stoofpotten met vlees, ingemaakt vlees en paté. Past goed bij aardappelen, wortelen, kastanjes en tomaten.
RECEPT
BOUQUET GARNI
In “Mastering the art of French cooking” van onder andere Julia Child, het basis kookboek voor de Franse Keuken uit 1961 vinden we ongeveer de volgende tekst:
Le Bouquet Garni is een combinatie van verschillende kruiden, die in een zakje van kaasdoek worden bijeengehouden. Voor de verschillende gerechten zijn er verschillende combinaties en U kunt ook uw eigen combinatie creëren. De basis is meestal laurier, thijm en peterselie aangevuld met een of meer smaakgevende kruiden. Het wordt meegesmoord, – gebraden, – gekookt of -getrokken in vleesgerechten, soepen en sauzen. Het wordt vervolgens verwijderd als het zijn werk heeft gedaan. Een kruidenboeket is een handige oplossing, omdat het smoor- of braadvocht dan meestal moet hoeft te worden gezeefd om de kruiden te verwijderen. U neemt simpel het zakje uit de pot of de pan. In de Franse keuken wordt meestal de voorkeur gegeven aan een smaakversterkend mengsel in plaats van een smaakgevende kruiding.
Wina Born schreef in 1968 dat de meeste Franse koks toegewijde peterselie-adepten zijn. Geen soep is denkbaar zonder enkele blaadjes, evenmin als een “bouquet garni”of “fines herbes”. Behalve tuinkruiden als dragon, kervel, bieslook en uiteraard peterselie zegt zij dat aan een “bouquet garni” zeker ook laurier, basilicum, tijm en selderij wordt toegevoegd.
Permalink