NATUUR-KEUKEN
KIJK ALTIJD EERST NAAR DE PAGINA MET INFORMATIE over GEBRUIKSVOORWAARDEN, PRIVACY, COOKIES ETC.
De geur van het lievelingsgerecht uit onze jeugd roept de mooiste herinneringen op. Dierbare momenten rondom eten en de keuken tekenen ieders bestaan. Maaltijden met dierbaren, vrienden en familie gaan soms terug tot de jongste jaren. Een maaltijd is een moment van ontmoeting, met elkaar, met producten en hun seizoenen, met het land en de streek.
We zijn wat we eten. En eten maakt ons zijn. Het is alleen jammer dat we in deze tijd niet meer weten waar ons eten vandaan komt, wie het heeft geteeld en zelfs wat het is.
Traditie maakt eten een stuk mooier, daarom heb ik alles wat ik heb verzameld aan verhalen en recepten bijeengebracht op de site: www.nederlands-dis.nl En het blijkt dat er een grote behoefte is deze ervaring en kennis te gebruiken.
Onze maatschappij is op eetgebied in crisis. Dat blijkt wel uit het feit dat het in een zeer rijk land als Nederland nodig is dat er een voedselbank is. Waar vele mede-Nederlanders eten kunnen krijgen, die zij anders niet zouden kunnen betalen. Voor die mensen schrijven Martin Pieterse en ik artikelen met adviezen, achtergronden en tips. En natuurlijk recepten zoals de voedselbankrecepten, die met de ingrediënten uit het wekelijkse pakket van de Voedselbank te maken zijn. Daarvoor bestaat: www.dora-besparen.nl
Tot midden jaren vijftig van de vorige eeuw haalde vrijwel iedereen hier basisproducten direct van de boer, tuinder of van eigen teelt en moestuin in huis. Grondstoffen werden verwerkt tot voorraad en maaltijden. En we wisten meestal nog wel wie wat en hoe geteeld of gehouden had. Tegenwoordig bestaat het merendeel van ons voedsel uit industrieel verwerkt spul, waarvan we niet weten waar en wie het geteeld heeft en welke weg het op deze aarde al afgelegd heeft.
Deze ontwikkeling roept een gezonde tegen-ontwikkeling op: mensen die zelf hun eten willen koken en willen telen. En we kunnen zelf hier best veel aan doen, door onze omgeving: onze balkons, onze tuinen aan te passen. En ook de parken en vermoeide groenstroken en verlaten industrieterreinen en gebouwen te gebruiken om zelf daar gezamelijk ons voedsel te gaan verbouwen. Door gezamenlijke tuinbouwprojecten en voedselbossen kunnen we onze wereld groener en gezonder maken. Natuurlijk moet er nog veel meer op deze aarde veranderen om deze leefbaar te houden voor onze kinderen en hun kinderen. Denk daarbij maar eens aan de ongelijke verdeling van rijkdom en voedselmiddelen, de klimaat-veranderingen en milieu-rampen ( om maar wat te nomen).
We kunnen zelf allemaal een bijdrage leveren aan deze verbeteringen van onze wereld. Door bijvoorbeeld minder vlees te eten, maar vooral door onze leefomgeving eetbaar (voor dier en mens) en natuurlijker groen te maken. Maak van je balkon een eetbare wereld, van je tuin een groeiplek van groente en kruiden. Waar de kinderen in een natuurlijke omgeving kunnen leren en spelen.
Daarom dus ook www.natuur-keuken.nl want een goede keuken kan niet zonder goede groente, fruit en noten. En een deel daarvan kunnen we zelf telen. Daarvoor is wat kennis en ervaring nodig. En daarbij kan mijn halve eeuw ervaring met koken, moestuinen, kruidenteelt, permacultuur, eco-projecten, tuin- en teeltplannen misschien wel helpen. Uit die ervaring staan er nu al meer dan tachtig artikelen op deze sites. Waarschijnlijk komt er elke dag minstens 1 bij.
Ik heb een lijst gemaakt van planten, bomen en struiken die ik in de lage landen zou overwegen om te planten en waar ik in de loop der tijd ervaring mee heb opgedaan. Ook de gebruikers van deze site hebben hun wensen. Als U mij die toe-stuurt, kan ik daar waarschijnlijk wel rekening mee gaan houden. Dus mail me op: paulhoftijzer@gmail.com
Paul Hoftijzer Nijmegen april 2023
www.nederlands-dis.nl www.dora-besparen.nl www.paul-neeltje.nl
BRONNEN
Als bronnen voor deze site gebruik ik een van mijn vele (oude) boeken en kijk ik op mijn eigen sites en op andere sites als https://wilde-planten.nl en http://www.permacultuurnederland.org
Informatie over stoffen in planten: Lexikon der Arzneipflanzen und Drogen / 2 Banden Elsevier/Spektrum Heidelberg 2005