MUURLEEUWENBEK voor een mooi begroeide muur
Wil je een stuk muur mooi begroeid krijgen, plant er dan muurleeuwenbek. Vooral bijen zullen het erg op prijs stellen en het ziet er ook nog erg mooi uit. Muurleeuwenbek is een in vroeger tijd uit het zuiden ingevoerde soort, die tegenwoordig ook in kademuren, (Middeleeuwse) binnensteden, tegen kastelen en vestingwerken, in muren, dijken, waterkeringen spontaan in het wild groeit.
Muurleeuwenbek = Cymbalaria Muralis groeit graag over zonnige muurtjes in de rotstuin, maar ook in muren aan de schaduwzijde kan deze plant grote oppervlakten bedekken. Deze overblijvende plant groeit ook in stenige grond. Hoewel de Muurleeuwenbek er erg fijn uitziet, kan deze grote droogte verdragen. Heeft voorkeur voor kalkrijke grond. In de volle zon vallen de kleine bloemetjes meer op; in de halfschaduw zal het blad zich beter ontwikkelen. Cymbalaria muralis wordt ongeveer 10 cm hoog en bloeit lila van mei tot ongeveer november.
Het is een plant om vaker even aandachtig te bekijken. Niet alleen zijn de bloemen erg bijzonder, ook de wijze waarop de plant zorgt dat het zaad in de muur kan ontkiemen is erg mooi. De plant gebruikt daarvoor een systeem dat op licht reageert. Bij de groei gaat de bloem naar het licht toe. Na bevruchting en zaadvorming beweegt het rijpe zaad van het licht af en wordt zo tussen stenen of rostspleten in geklemd.
En de blaadjes zijn nog eetbaar ook.
AANPLANT
Als plantje te koop. Voor een m2 heb je ongeveer 9 planten nodig. Als plantje in pot kosten ze ongeveer iets meer dan 2 euro per stuk. Erg geschikt om een eetbare rost-tuin mee te laten begroeien. Ook muurtjes en gemetselde muren kan je er mee laten begroeien. In de schaduw vormt de plant meer en grotere bladeren. In de zon zullen de mooie bloemen veel meer in het oog vallen.
De plant heeft voorkeur voor wat kalk-rijkere grond. Tijdelijk droogte overleeft de plant erg goed.
MEDISCH GEBRUIK
Precieze gegevens over inhoudsstoffen zijn niet gevonden, maar grotere hoeveelheden schijnen lichte vergiftigingsverschijnselen kunnen geven. Het wordt wel gebruikt bij behandeling van suikerziekte. Het is omdat het erg veel Vitamine C bevat tegen scheurbuik gebruikt. Verder helpt het bij het genezen van wonden.
EETBAAR
De bladeren kunnen als salade gegeten worden. Ze hebben een sterke op waterkers lijkende smaak en bevatten veel vitamine C. Sommige mensen vinden het te bitter en niet lekker. Vroeger vaker in de winterperiode verzameld en gegeten.
En door zeelieden bij lange zeereizen zelfs meegenomen.
//
Beste, mag ik je vragen welke bronnen je hebt gebruikt rond het gebruik van deze plant bij scheurbuik en de andere informatie rond het culinair en (Medicinaal) gebruik. Ik hoor regelmatig een gelijkaardig verhaal rond het gebruik van het Speenkruid. Kan er hier geen sprake zijn van verwarring? Ik wacht op je antwoord. Vriendelijke groeten en dank voor je tijd.
//
Beste Myriam,
Ik gebruik vanal een aantal Duitse medische studies naar de medische stoffen in planten en hun gebruik. Ook omdat we zelf een lange tijd oertincturen van medische stoffen hebben gemaakt van zelf geteelde planten, hebben we veel ervaring hiermee opgedaan. vr. groet paul hoftijzer
P.s culinair gebruik komt voor uit mijn eigen ervaringen, daarnaast heb ik als culinair historicus in mijn arbeidszame leven gewerkt.
//
Ik heb ook een witte variant
//
Muurleeuwenbek bloemen zijn prachtig groeien en vermeerderen vlug zelfs nu noch half Novenber.Die zullen bij ons blijven en zeker vermeerderen. Groeten