Tuinhibiscus ((Hibiscus syriacus) of vroeger bekend onder de naam altheastruik kan uitgroeien tot stevige struiken die wel 2 meter omvang kunnen hebben en wel 3 meter hoog. Ook als je ze snoeit komen ze tot bloei, want ze bloeien bij de bovenste bladeren van de jongste scheuten. De bladverliezende plant heeft vrij grote, ovale drie lobbige bladeren. De jonge bladeren zijn appelgroen, maar ze worden snel donkerder groen. Tuin-hibiscus bestaat in heleboel verschillende soorten met enkele en dubbele bloemen in vele kleuren als wit, roze, blauw, paars en licht tot heel donker-rood. Ze bloeien van augustus tot diep in de herfst, de laatste jaren zelfs tot in begin november.
Als je een koude en natte zomer hebt, dan gaan tuin-hibiscus-planten niet bloeien. Voor de bloei vallen de knoppen er dan af. Soms herstellen ze zich snel na een natte periode en vormen ze opnieuw bloemknoppen. En zetten U dan later in de bloemen. Dan moeten we wel we een niet te natte herfst krijgen. De TUIN-HIBISCUS is tegenwoordig een veel voorkomende plant die oorspronkelijk uit Azië in het gebied in en rond Korea groeide. Het is een wintervaste plant, die het goed doet in ons klimaat. Het behoort tot de kaasjeskruidfamilie, die meerdere eetbare planten kent als natuurlijk klein en groot kaasjeskruid zelf, maar ook de stokroos en de lindeboom.
Wil je meer weten over enkele andere planten uit deze familie-
- stokroos: http://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-je-tuin-stokroos/salade met stokroos
- kaasjeskruid: http://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-je-tuin-kaasjeskruid/
AANPLANTEN
Men kan tuinhibiscus uit stekken op laten groeien. Snij ze dan wel vroeg in de herfst en laat ze in huis in de winter verder uitgroeien en goed wortelen. In april zou men ze dan buiten kunnen uitplanten.
Ook uit zaad is tuinhibiscus op te kweken. Onder andere Vreeken levert er zaad voor. Zaaien in huis van januari tot mei. Verspenen op 6cm. en verder laten uitgroeien. Tuinhibiscus houdt van een rijke, niet te natte grond, liefst in de volle zon, maar zeker niet op een erg winderige plek planten. Voor een warme zuidmuur doen ze het uitstekend.
MEDISCH
Tuinhibiscus heeft een medicinale werking. Vooral de bast wordt onder andere gebruikt voor vele middelen zoals bij de bestrijding van diarree, dysenterie en pijn.
INHOUDSSTOFFEN
De bloemen bevatten 15 tot 30 % slijmstoffen, organische zuren als citroenzuur, hibiscuszuur, appelzuur en ook wijn- en ascorbinezuur en meervoudige suikers als hibiscetine en gossypine. Bij lang aftrekken van veel bloemen werkt thee laxerend.
TE GEBRUIKEN
Van de tuinhibiscus is zowel het jonge blad rauw als gestoofd lekker en kunnen de bloemen zowel rauw als verwerkt gegeten worden. De wortels zijn zelfs eetbaar maar als bron van koolhydraten hebben ze weinig smaak.
Van bloem en blad kan men vers en gedroogd kruidenthee zetten.
Alle recepten voor kaasjes kruid en stokroos zijn ook voor tuinhibiscus te gebruiken.
RECEPT
DIPSAUS MET TUINHIBISCUS
- 1 grote of 2 kleine uien
- Wat olie
- ½ kilo jonge blaadjes aan uitlopers van de tuin-hibiscus (pluk ze net boven de bloemknoppen, als die er aan zitten)
- Klont boter
- 5 teentjes knoflook
- 1 eetlepel komijnzaad
- 1 eetlepel koriander
- Zout en peper
Smoor de fijngesneden ui aan in de olie, voeg na 10 minuten zachtjes stoven de fijngesneden blaadjes van tuin-hibiscus erbij. En stoof alles nog wat verder door tot het een soort puree is geworden.
Smelt in een andere pan de boter, smoor daarin de knoflook zacht met de komijn en koriander, die je vooraf in een vijzel wat fijner hebt gewreven.
Meng de inhoud ban beide panen bij elkaar en maak het eventueel nog wat fijner met een blender of staafmixer. Is de saus te dik, kan men er wat goede olijfolie door mengen.
Maak het op smaak met zout en peper. Serveer de dipsaus lauw of afgekoeld.
Strooi er bij het serveren wat bloemblaadjes van de tuinhibiscus over.
Ideaal als snack of voorgerecht met vers brood, garnalen, rauwe zalm of tonijn in blokjes gesneden en rauwe groentes.
Permalink