Braam = Rubus fruticosus is een soms klimmende struik uit de Rozenfamilie. De bloei begint in mei-juni, maar kan tot de vorst duren. De eerste vruchten zijn al vaak in juli rijp, maar vooral in augustus en september kan men braam goed oogsten.
Braam is een meerjarige struik, komt van nature in heel Europa voor, en kan tot 3 meter hoog worden. De braam heeft het liefste voedingsrijke, goed doorlatende, ietwat vochtige grond en kan goed in de zon, halfschaduw en zelfs volle schaduw overleven. Hoe meer zon hoe meer vruchten je er over het algemeen van kan plukken. De witroze bloemen verschijnen op het eenjarige hout. De bloemen van de braam bevatten zowel de mannelijke als de vrouwelijke delen. De bloemen worden door insecten bestoven. Bijen en andere insecten zijn altijd rond braamstruiken te vinden. Braam is een waardplant voor eindeloos veel soorten vlinders, waaronder vele nachtvlinders.
De vruchten zijn opgebouwd uit een aantal steenvruchtjes die van groen tot rood tot diep zwartpaars verkleuren naarmate ze rijper worden.
De rijpheid van bramen kan je goed vaststellen door de geur die ze verspreiden. Een zwaar zoete rijpe fruitige boslucht geeft aan dat ze echt lekker zijn. Want soms lijken ze echt rijp, als je alleen naar de kleur oordeelt. Maar als je dan probeert knijpt je mond van zuurheid samen.
Meer informatie over braam een braamsoorten in onze natuur op: https://wilde-planten.nl/gewone%20braam.htm
Als wij bramen plukken verdwijnen er net zoveel gelijk in onze mond als in het bakje worden verzameld. Het blijft toch altijd de moeite waard om deze vruchten te plukken. De potjes jam en saus getuigen daar elk jaar van.
Braam is een stekelige struik, veel te vinden langs heggen en in kreupelhout, maar ook langs spoordijken en bosranden. De bloeitijd van braam ligt in de zomer en vanaf augustus of eerder al in juli tot laat (vaak nog in november) kan men bramen plukken. Men kan bramen het beste voor midden oktober plukken, na die tijd beginnen ze vaak waterig te worden. Al in de prehistorie werden bramen gegeten en verwerkt.
PLUK KRUIDEN & VRUCHTEN NOOIT LANGS WEGEN EN SPOORDIJKEN. DIT ZIJN PLEKKEN DIE MEESTAL ZWAAR VERVUILD ZIJN DOOR GESPOTEN GIF OF RESTEN VAN UITLAATGASSEN. OOK RANDEN EN BERMEN BIJ GANGBARE LANDBOUW-GRONDEN ZIJN VAAK ZEER VAAK MET CHEMICALIEN BEHANDELD
AANPLANT
De braam vermeerdert zich door zaad, wortelstekken, zomerstekken en afleggen. De top van eenjarige stengels kan, als deze de grond raakt, gaan wortelen. Van de braam zijn er diverse rassen. Om de eigenschap van de moederplant te behouden dienen deze door vegetatieve wijze te worden vermeerderd. Een goede braamstruik van een goed productief ras kost in pot met een grootte van ongeveer 70 cm. rond de 6 euro. Heb je echter of iemand anders een goed productieve braam staan, kan je door afleggen de plant snel en voor niets vermeerderen.
De braam kan ook als klimplant geteeld worden, maar moet dan wel goed begeleid en opgebonden worden. De plant breidt zich soms snel uit en kan gaan woekeren als je deze ruimte heeft en zijn eigen gang laat gaan. Door zijn dichte groei en stekeligheid wordt braam gebruikt om weides af te scheiden (natuurlijk hek).
MEDISCH
Werd en wordt gebruikt als afdrijfmiddel, tegen Diarree en buikloop, als gorgelmiddel en bij reiniging bij huiduitslag. Vroeger ook gebruikt bij overmatige menstruatie, witte vloed en als bloedreinigingsmiddel.
Na drogen en vaak fermentatie van het blad werd er thee mee-gezet. (1.5 gram droog blad per liter).
INHOUDSSTOFFEN
Het blad bevat 5 tot 15% Looistoffen, Flavonoiden, Vitamine C, Slijmstoffen, Etherische Olie en Citroen- en Iso-citroenzuur.
De vruchten bevatten daarnaast Suiker en Pectine.
EETBAAR
Bramen zijn heerlijk om vers van de plant te eten. Daarnaast kunnen ze ook worden verwerkt tot sap en jam. De jonge bladeren kunnen gebruikt worden in de thee. Het jonge blad kan daarvoor ook gedroogd worden. Ook de bloemen zijn eetbaar en kunnen voor sier in gerechten gebruikt worden.
RECEPT
HEERLIJK BRAMEN-YOGHURT IJS
Als het mengsel bereid en afgekoeld is, kan je er in een ijsmachine ijs mee draaien, maar ook als je een bak vult en die in de diepvries zet krijg je heerlijk smeuïg ijs.
- 2 kopjes vol bramen
- 2 eetlepels honing of rietsuiker
- 1 ei
- 20 gram fijne suiker of basterdsuiker (lichte)
- 200 gram volvette yoghurt of Griekse of Turkse Yoghurt met 10% vet
Kook de bramen met honing of suiker op een laag vuur even op. Werk de massa door een zeef om de pitjes eruit te halen. Massa laten afkoelen.
Klop het ei met de suiker op, of scheidt het ei en klop het eigeel schuimig en meng dat in de lauwe bramenpuree en klop het eiwit met de suiker en 1 korrel zout stijf.
Vermeng de yoghurt door de afgekoelde braam-eigeel mengsel en schep als laatste het eiwit erdoor.
Klop je het hele ei met suiker los, vermeng dat dan met het lauwe bramenmengsel en meng er verder afgekoeld de roomyoghurt erdoor.
Maak er vervolgens ijs van of in een ijsmachine of in uw diepvries.
Veel meer recepten met braam op: http://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/uit-de-natuur-of-je-tuin-bramen-twee/
Of voor jam, azijn en nog andere recepten met bramen: http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/uit-de-natuur-en-of-je-tuin-bramen/