Daglelie = Hemerocallis citrina is een mooie vaste plant die ook wel inca-lelie wordt genoemd. De Hemerocallis heeft in tegenstelling tot de gewone lelie geen bol, maar heeft een robuust vlezig wortelgestel. De daglelie is in meerder soorten verkrijgbaar: vroegbloeiende soorten, die in juni bloeien. De middelvroege die in juli bloeien en de late die in augustus en vaak later bloeien. Ze bloeien maar een dag, maar doordat ze zoveel knoppen vormen, bloeien ze toch lange tijd achterelkaar. De Hemerocallis is te krijgen in vele diverse soorten en kleuren zoals wit, geel, oranje, paars, rood en roze. Het loof van de soorten wordt gemiddeld 40 cm hoog en de bloemen komen daar bovenuit tot een hoogte van maximaal 1 meter.
AANPLANT
De daglelie staat graag in een compostrijke bodem die altijd genoeg voeding en vocht bevat en bij voorkeur in de schaduw op de warmste uren van de dag. Gedurende warme periodes is het belangrijk om de plant niet uit te laten drogen. Als ze verbranden zijn ze daarna in dat jaar niet meer mooi te krijgen. In het najaar sterven de planten weer af om in het voorjaar opnieuw uit te lopen. Mulching in het najaar helpt de plantengoed te overwinteren. Planten het liefst in het voorjaar.
Wortelstokken zijn te koop vanaf ongeveer 3 euro per stuk. Voor een m2 heb je ongeveer 8 a 9 planten nodig. Je kunt de wortels van de plant zelf scheuren om ze te vernieuwen of elders uit te planten. Langer dan vijf jaar zou ik ze niet laten staan.
OORSPRONG
Het geslacht Hemerocallis omvat een stuk of 6 oorspronkelijke soorten. Ze groeien in Europa tot Japan. Van sommige soorten, zoals soorten als Hemerocallis citrina worden in China en Japan de knoppen en bloemen gegeten als een delicatesse, evenals de stengels en wortels. Vaak de geel en oranje bloeiende, een stevig wortelende meerjarige soort, met overdadig blad dat smal en grasachtig is. Gedurende de hele zomer bloeien de daglelie.
Ze zijn allen opmerkelijk vrij van vijanden. Dagleliën vormen bossige bossen met lijnvormige, wortelstandige bladeren die sierlijk overhangen, zonder bloem bezitten ze nog sierwaarde.
Daglelie wordt in droge sterken gebruikt om de grond te binden. Het voorkomt sterke erosie. Net als bijvoorbeeld ijsbloem bevat de plant veel water. En daglelie wortelt daarbij erg diep, tot het grondwaterniveau aan toe. Om die reden worden deze planten ook in gebieden waar veel bosbranden voorkomen in grote hoeveelheden rond huizen geplant.
Katten kunnen ziek worden, als ze van bepaalde soorten van de daglelie eten.
MEDISCH
Daglelie wordt gebruikt als middel bij arsenium vergiftiging. Het wordt daarbij als anti-stof gebruikt. Ook wordt het gebruikt bij behandeling van bepaalde kankersoorten.
INHOUDSSTOFFEN
Geen relevante gegevens
EETBAAR
Alleen de soorten met een enkelvoudige bloem zijn eetbaar, bij de bloem moeten we wel de meeldraden verwijderen. Ook de rest van de plant is eetbaar, maar in China eet men vooral de knoppen en de bloemen. Die liggen daar gewoon in de winkel te koop. De vlezige wortel kan als aardappel gegeten worden, maar smaken wel melig. De witte bloemen smaken het minst peperig en zacht-zuur. Hoe donkerder de bloem, hoe meer smaak ze hebben. Ze kunnen zowel rauw in een salade (al of niet gevuld), in de soep of groente-gerecht of gevuld (net als courgette-bloemen) met een deegje gebakken worden.
RECEPT uit de Chinese keuken
“Hete en zure soep” is een traditionele soep uit de Chinese keuken van Peking en Sichuan. Deze hete en zure soep is vaak op basis van runderbouillon en bevat verder en bevat vaak ingrediënten als daglelieknoppen, paddenstoelen, bamboescheuten en tofu. Soms wordt varkensvlees gebruikt om de smaak te versterken. Het wordt gewoonlijk pittig gemaakt met rode paprika’s en/of witte peper en zuur door rijstazijn.
HETE EN ZURE CHINESE SOEP
- 1 a 1 ½ liter groentebouillon
- 450 gram shiitake paddenstoelen, dun-gesneden
- 4 bloemen van de daglelie of 6 bloemknoppen
- 1 blikje bamboescheuten, uitgelekt
- 50 cc rijst-azijn
- 50 cc dunne sojasaus
- 2 theelepels gemalen gember of stuk fijngesneden verse gember
- 1 teen knoflook
- 1 hete Spaanse peper in ringetjes of 1 eetlepel sambal
- 50 gram maïzena
- 2 grote eieren (losgeklopt)
- Wat gemberstroop
- stukje stevige tofu in kleine blokjes
- 4 lente ui-stengels, in dunne plakjes gesneden
- 1 theelepeltje geroosterde sesamolie
- Gemalen witte peper naar smaak
- Eventueel zout
Zet de meeste bouillon op met de paddenstoelen, de daglelies, bamboeschuiten, de rijstwijnazijn, sojasaus, gember, chili en knoflook tot het zachtjes kookt. Laat het zeker 10 minuten zachtjes doorkoken.
Terwijl de soep aan het sudderen is, klop je de rest van de bouillon (die je opzij hebt gezet) en maïzena in een kleine kom tot het helemaal glad is. Zodra de groente in de soep gaar, maar nog wel een beet hebben, roer het maïzena-mengsel erdoor en roer gedurende ongeveer 1 minuut totdat de soep mooi gebonden is.
Blijf de soep in een cirkelvormige beweging roeren, en giet langzaam de losgeklopte eieren in een dunne stroom (terwijl je nog steeds de soep roert) om eierlinten te maken. Roer de tofu erdoor, de helft van de uienringen, de gemberstroop en sesamolie. Maak de soep vervolgens op smaak met zout en peper. Als je een meer “zure” soep wilt, voeg dan gerust nog een eetlepel rijstwijnazijn toe. Of als u een pittiger soep wilt, voeg dan wat sambal toe.
Het en zure soep kent heel veel verschillende versies met behoorlijk afwijkende ingrediënten. Naast oorspronkelijk gebruikelijk in de Chinese en Japanse keuken is het nu een gangbaar gerecht in de Amerikaanse-Oosterse keuken.
Serveer onmiddellijk, gegarneerd met de ringetjes pijpui. Men kan de soep natuurlijk in plaats van met pijpui, met korianderblad of peterselie met of zonder ringetjes spaanse peper afwerken.