Fenegriek = Trigonella foenum-graecum is een Vlinderbloemige plant.
In Duitsland heet naar de vorm van het zaad Bockshornklee. Fenegriek wordt ook wel “foenegriek of Grieks hooi” genoemd en wordt tot 60 cm hoog. De plant bloeit in de zomer. Het kan van april tot diep in de herfst geoogst worden. De plant wordt toegepast als keukenkruid. Het komt oorspronkelijk uit Mesopotamië maar was reeds in de oudheid bekend in het Middellandse Zeegebied. Momenteel wordt fenegriek ook geteeld in Centraal-Azië. In het huidige klimaat kan het ook hier geteeld worden. Het hoort tot de eerste gewassen in de geschiedenis, die door de mens als voeding- en geneesmiddel is geteeld en gecultiveerd.
GEMALEN FENEGRIEK als activeermiddel voor eigen afweer in je tuin
Fenegriekzaadpoeder is door de Europese Commissie toegelaten als gewasbeschermingsmiddel voor de bescherming van planten tegen bladschimmels, meer bepaald echte meeldauw (Uncinula necator) bij druif. Het wordt in water opgelost. Deze oplossing wordt versproeid over de bladeren. Het poeder van fenegriekzaden is zelf geen bestrijdingsmiddel noch gif, maar het activeert het eigen zelfverdedigingsmechanisme van de plant.
Daarnaast kan men fenegriek als tussengewas en groenbemester inzetten. Fenegriek bindt stikstof in de bodem waardoor deze zichzelf en omringende planten bemest.
AANPLANT
In april uitzaaien in de volle, niet te arme, maar zonnige grond. Oogsten in de nazomer. De Bolster verkoopt er onder andere zaad van. Een zakje van 3 gram, geschikt voor ongeveer 2 m2, op rijen op 25 cm en een plantafstand van 2 cm, kost 2,39 euro. 100 gram zaad, goed voor 60 m2 kost 22,26 euro.
MEDISCH
Fenegriek wordt benut om de ontstekings-werende eigenschappen en het kruid bevordert de galproductie. Er zijn nu studies waarbij fenegriek wordt gebruikt bij de bestrijding van suikerziekte. Als papje uitwendig bij luchtwegproblemen gebruikt en huidproblemen.
INHOUDSSTOFFEN
Der zaden bevatten 25 tot 45% slijmstoffen, die Mannane (een meervoudige suiker) kan geven en die bij splitsing met water Mannose( 70%), Galactose(28%) en 2% Xylose geeft. 25 tot 30% is Eiwitten, die in beperkte hoeveelheid een zwavelhoudende aminozuren bevysteine en Methionine. Daarnast bevat Fenegriekzaden Lysine en Tryptophaan, Strerol en Steroide-saponine. Voor de specifieke smaak zijn er sporen van etherische olie aanwezig met 3-Hydroxy-4,5-dimethyl-2(5H)-furanon.
GEBRUIK IN DE KEUKEN
Van fenegriek worden de zaden en de bladeren gebruikt in de keuken. Deze worden zowel gedroogd als vers gebruikt. Ze hebben een kruidige, bittere smaak en ruiken licht naar vers hooi. Fenegriek wordt breed gebruikt in de Indische (curry), de Arabische (gebak en brood) en de Noord-Afrikaanse (vlees en vis) keuken. Net als komijn wordt het hier aan kaas toegevoegd.
Fengriek kan ook als kiemgroente worden gebruikt. Fenegriek als kiemgroente is vrij pittig en heeft een nootachtige smaak en een mild kerriearoma. Deze kiemgroente is goed te combineren met Indiase gerechten.
RECEPT
In de meeste traditionele voor de Nederlandse markt gemaakte kerriemengsels zat vroeger ook fenegriek. Lees erover op: http://www.nederlands-dis.nl/basis/kerry-of-kari-of-kerrie-kruidenmengsels-een-oude-traditie/
IRAANSE PITTIGE UIENSOEP met fenegriek blad
Deze in Iran bekende soep krijgt zijn unieke smaak aan het enigszins pittige gedroogde fenegriekblad (soms te koop onder de Indische naam ‘methi’), dat doet denken aan kerrieblad. De soep wordt het allerlekkerst als je de uien langzaam bakt op laag vuur, dus neem daar echt de tijd voor. Serveer de soep met wat knapperig, plat gebakken of gefrituurd brood.
- 30 gram boter of ghee
- 2 eetlepel zonnebloemolie
- 4 middelgrote uien in dunne halve ringen gesneden
- Wat zeezout en zwarte peper uit de molen
- 2 eetlepels maiszetmeel, aangemengd met 2 eetl. koud water
- 1,2 liter groentebouillon
- 1 theelepel kurkumapoeder( geelwortel)
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel cayennepeper( of wat sambal of harissa)
- 1/2 theelepel korianderpoeder of vers gekneusde korianderzaad
- 1/2 theelepel gedroogde munt
- 2 eetlepel gedroogd fenegriekblad
- 1 eetlepel vers citroensap
- 4 eieren
- 2 eetlepel fijngehakte verse peterselie, als garnering
Smelt de boter of ghee met 1 eetlepel zonnebloemolie in een braad- of soeppan. Voeg de uienringen toe en voeg er wat zeezout bij. Bak ze, al roerend, 30–40 minuten op laag vuur tot ze goudbruin en gekaramelliseerd zijn. Giet er extra olie bij de uienringen als ze te droog worden. Voeg dan het maiszetmeelpapje toe en bak de uienringen nog 2 minuten. Dan de bouillon erbij en alle smaakmakers en voeg de munt, het fenegriekblad en het citroensap toe. Breng de soep aan de kook en laat hem 10 minuten koken.
Pocheer dan een voor een de eieren in wat apart genomen soep. Breek 1 ei voorzichtig ineen kopje en laat het ei rustig in de hete soep glijden. Voeg de overige eieren een voor een op dezelfde manier toe aan de soep. Doe het deksel op de pan en pocheer de eieren een paar minuten tot de eiwitten gestold en de dooiers nog een beetje vloeibaar zijn.
Maak de rest van de soep op smaak en schep het in kommen, doe in elke kom een ei en garneer de soep vlak voor het serveren met de fijngehakte peterselie. Heerlijk met vers plat brood.