GEEL WALSTRO = GALIUM VERUM is overblijvend kruid, uit dezelfde familie als Lieve-Vrouwe-Bedstro de Sterbladige planten.
Het is een plant die tot 20 – 70 hoog uitgroeit. Geel Walstro bloeit lang van midden mei tot diep in oktober met sterk geurende bosjes met goudgele bloemen. Het heeft naaldachtige groene bladeren net als lieve-Vrouwe-Bedstro.
Meer botanische informatie over Geel Walstro in onze natuur: https://wilde-planten.nl/geel%20walstro.htm
Groeit van nature op zonnige wei, dus te vinden langs rivieren, bermen, langs spoorwegen, zandige dijken, duinvalleien, duingrasland, regelmatig belopen veldjes bij zeedorpen en duinhellingen, vaak hoge waterkanten en oude zandduintjes in het binnenland, dus met een leenrijke, droge tot zelfs moerasachtige ondergrond. Vrij algemeen in de duinen, het rivierengebied en Zuid-Limburg. In België vooral langs de kust en kalkrijke stukken van de Ardennen. Het is een goede waardplant voor bijen, vlinders en andere insecten.
Toepassing van walstro naast die in de keuken: Vaak werd de plant gebruikt als vulling voor matrassen. Een takje van de plant, meegedragen in de schoenen, beschermde jonge moeders. Vermoeide reizigers konden hun pijnlijke voeten in een aftreksel van walstro laten bijkomen. Vroeger werd het vanwege de prettige geur gebruikt om beddengoed te parfumeren. Walstro is ook gebruikt als verfstof: rood met de wortel, geel met de bloemen en de rest van de plant.
AANPLANT
Uit zaad kan men Geel walstro goed opkweken. Het kiemt vaak snel maar wel onregelmatig en heeft een temperatuur nodig van rond de 20 graden. Ter plekke kan dat gedurende het hele jaar als de grond maar zeker 20 graden wordt, Maar vooral in de late lente of zomer uitzaaien, licht aandrukken en met een gieter of plantenspuit vochtig houden. Geschikt voor voedselarme zandgrond. Het zaad is zelf erg fijn. Voor ongeveer 3 euro heb je 1 gram met zeker 2.500 zaadjes, bij meerdere zaadhuizen als Cruydthoeck en de Bolderik te koop.
INHOUDSSTOFFEN
Het kruid bevat iridoid-glykoside zoals asperuloside,monotrppeine,scandoside, giniposidezuur en aucubine. Een op de leb-enzym lijkende proteine, die met 10 mg per kilo koe- en andere melk laat stremmen. Ook nog etherische olie, n-alkaan, flavonoides en anthrachononglykoside als galiosine en rubiadine-glykoside.
MEDISCH
Vroeger ingezet bij ontstoken gewrichten, maar ook bij blaas en nierstenen. Uitwendig bij slecht helende wonden. Walstro werd soms gebruikt om inwendige en neusbloedingen te voorkomen.
Het beste kan men de bloemen
GEBRUIK
Midden op de dag oogsten op een zonnige dag. Even laten aan-drogen en dan gelijk verwerken, anders verliest het bij helemaal drogen zijn honingachtige geur. Na het vallen van de avond geuren de bloemen meer naar honing. De gemaaide en gedroogde plant ruikt naar hooi.
Vroeger was Geel walstro in gebruik om de melk te laten stremmen, om zo de kaasstof eruit af te scheiden. Nog steeds wordt geel walstro gebruikt bij de fabricage van sommige Griekse schapenkaas en bij de geel-oranje echte traditionele Engelse Chester kaas.
KEUKEN
De bloemen kunnen gebruikt worden om hun aroma te geven aan zoet spijzen, aan dranken, voor broodbeleg, bij yoghurt en kwark en bij smoothies.
ZOMERLIMONADE met GEEL WALSTRO
Een bosje licht aan-gedroogd geel walstro 3 a 4 uur in 1 liter water hangen. Dan het bosje bloemen eruit halen en het sap van 1 citroen en 1 eetlepel rietsuiker erdoor roeren. Koel zetten en serveren met wat verse bloemetjes bestrooid of met ijsklontjes waar je de bloemetjes van walstro met water in hebt laten bevriezen. Dan een ½ liter bruisend koud bronwater toevoegen aan deze mooi gekleurde gele drank.
//
ZOETGEURENDE – ZOMER – OP – DE – WADDEN, EN : WAT RUIK JE TOCH LEKKER….. NAAR : WALSTRO DUSCH ……..