Jonge hopscheuten die omhoog beginnen te klimmen. Het is maar een korte periode dat je hopscheuten kunt oogsten. Als je ze vindt, laat er altijd drie staan om de plant niet uit te roeien. Hopscheuten vind ik zeker zo lekker als (wilde) asperges en ze zijn gratis en volop te verzamelen (zelfs in de stad). In Duitse hopgebieden worden hopscheuten, vaak aangeaard en dus gebleekt voor erg veel geld te koop aangeboden en zeker door veel meer-sterren restaurants op hun kaart gezet.
BOTANISCH
Hop groeit overal in Europa (vaak verwilderd) en de lange stengels slingeren zich overal vasthechtend omhoog. De bladeren zijn ruw, lang gesteeld en meestal tot halverwege in drie getande lobben verdeeld. Er zijn aparte bloemen, de mannelijke klein in pluimen. De vrouwelijke bezitten een dekschub, zodat deze bloemen op 5 tot 6 centimeter lange doorzichtige dennenkegel lijken. Deze hopbellen zijn licht bruinachtig-groen en hebben een kenmerkende geur. Daaraan kan men al herkennen dat het familie van cannabis is (plantkundig = de Hennepfamilie).
Hop heeft een eigen smaak, denk maar aan de verschillende soorten bier. Want zonder hop geen echt bier. De hop geeft de karakteristieke zacht bittere smaak eraan. En wil je lekker slapen vul dan een kussentje met gedroogde hopbellen. Dat kan pas na de zomer.
AANPLANTEN
Gewoonlijk plaatste ik op mijn terrein ergens in het zuidwesten op een zonrijke plek een paal of boomstam van ongeveer 3,5 tot 5 meter in de grond. Zette deze vast met drie schoorkabels vanaf de top van de paal tot ongeveer 1.5 meter van de paal in het rond. Of als je een gebouw hebt met een zuidwand (van zuid oost tot zuid west) kan men van 5 meter hoogte kabels naar de grond laten lopen tot 75 cm. van de muur. Bij elke plek waar de kabel in de grond is verankerd plant je drie hopplanten. Van deze constructie kan je vervolgens jaren plezier hebben. Het voordeel van de paal vind ik dat je daarmee gelijk een natuurlijke zonnewijzer bij de hand hebt. Zodat je altijd in de gaten hebt hoe laat het is, als je buiten aan het werk bent.
Overal zijn mooie hopplanten te koop. Voor de spruiten en hopbellen heb je eigenlijk alleen de vrouwelijke planten nodig. Wel er voor een goed rijke plantplek met veel compost klaarmaken. Rond de hopplanten is het handig om de grond af te dekken door te mulchen. Een goede hopplant kost rond de 4 euro.
Bierhop-spruiten kan men in het voorjaar tot ongeveer mei onder andere in Duitsland bestellen. Stukken wortel van een vrouwelijke plant met wortels en uitlopers worden je per post toegestuurd. Na aanplant gelijk als je ze ontvangen hebt, kunnen ze tegen een zuidmuur langs een kabel al in het eerste jaar tot 4 meter uitgroeien. Oogst aan hop dus voor dan en later verzekerd. Kijk op: http://www.eickelmann.de/ Goede hopplantjes vanaf ongeveer 5 euro. Verzending per post, dus de kosten daarvan vallen wel mee. Je hebt de plantjes vaak binnen een week in huis.
MEDISCH.
Als extract of thee als mild rustgevend middel gebruikt. Als thee om maagzuurafgifte te regelen. Heeft anti-bacteriële eigenschappen, het wordt gebruikt bij wonden en huidproblemen, maar ook bij blaasontstekingen.
Voor kruidenthee gebruikt je per liter water 1 tot 2 theelepels fijngemaakte gedroogde hopbellen.
Niet gebruiken voor personen met een depressie en zwangeren.
De hopbellen worden in een kussentje gedaan en naast of het hoofdkussen gelegd om nachtrust te bevorderen.
INHOUDSSTOFFEN
Hopbellen: 15 tot 30 % hars-achtige stoffen als humulone en lupulone en verdere acylphloroglucides.
0,3 tot 1 % etherische olie: mono- en sesqui-terpenene als humuleen, mycreen en carophylleen. Looistoffen als (2-4%) proanthocyanidine ( de bittere smaak), complexe suiker verbindingen als kampherol-, quercetine- mono- en di-glykosiden. Daarnaast erg kenmerkend voor hop Chalkon Xanthohumol.
RECEPTEN
HOP-OMELET
- 4 eieren
- Bundeltje hopscheuten (alleen bovenste stukjes van ongeveer 5 tot 10 centimeter)
- Zout en peper uit de molen
- Klont roomboter
VOORBEREIDING: Leg de hopscheuten een of twee uur in koud water, eventueel met wat zout. Goed uit laten lekken. Dit doet men traditioneel bij alle bereidingen van hopscheuten.
Eieren loskloppen met peper en zout. De hopscheuten door de eieren.
Boter in een koekenpan en als de boter bruist de omelet hierin bakken.
HOPSALADE
Jonge spruiten afbreken en in zout water gaar en zacht koken. Afgieten en mengen met een dressing van olie, azijn, peper en zout.
Ook mayonaise past hierbij en gekookte(kwartel-) eitjes. Bieslook of daslook past er als vers kruid goed bij
LAUWE SALADE MET HOPSCHEUTEN
Kook de scheuten in zout water half-gaar. Haal ze uit het water en stoof ze samen met boter, weinig azijn, en peper en zeezout zacht. Bind dit op z´n laatst door twee eidooiers in de warme pan al roerend te laten stollen. Niet te veel verwarmen, anders bindt het korrelig en smaakt het veel te veel naar ei.
GEBAKKEN HOPSCHEUTEN
Hopscheuten kort in kokend water met zout blancheren. Afgieten en er wat citroensap en fijn zeezout zeker een uurtje laten staan.
Maak een grof tempurabeslag van wat rijstemeel, bloem en paneermeel met wat zout, bakpoeder en ijskoud bubbelend bronwater. Haal de afgedroogde hopscheuten hierdoor en bak in warme olie of vet licht bruin. Heerlijk met zelfgemaakte mayonaise.
HOP ALS GROENTE
Kook de hopscheuten zacht in gezouten water. Serveren met Hollandsche saus. Kijk op – http://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/kaas-melk-zo-zure-boter-of-eiersaus/zure eiersaus
LUXE VERSIE
Kook de hopscheuten in gezouten water met wat azijn gaar. Laten uitlekken. Maak een handvol morieltjes goed schoon. Smoor ze in boter, voeg de hopscheuten erbij en handvol verse kruiden. Binden met een roomsaus, gemaakt van boer, bloem, room en bouillon. Worcestersaus en tabasco naar smaak toevoegen.
In Beieren mengt men door de gekookte hopscheuten een bechamelsaus met nootmuskaat en verse peterselie. Recept bechamelsaus – http://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/kaas-melk-zo-saus-met-melk/bechamelsaus
Dan hop volgens de klassiek Franse keuken. Kook de hop gaar in gezouten water. Afgieten en in een roomsaus leggen. Wit brood roosteren. Hierop de saus met hopscheuten gieten en afwerken met 2 gepocheerde eitjes. Fijn-geknipte daslook en vers gemalen peper en wat grof zeezout maken dit gerecht zeker af.
Meer informatie voor mensen die hop om zelf bier te brouwen willen aanschaffen op: https://www.twortwat.nl/nieuws.detail?item_id=1147861900&type=4&back=1&page=/artikelen