Koriander = Coriandrum sativum is een kruidachtige plant uit de familie van de schermbloemige planten. Deze eenjarige plant bloeit in juni-juli met witte grote schermen als het eind van de zomer ter plekke gezaaid is. Vanaf mei kan je vers blad en in september het zaad oogsten. Dit kruid groeit van nature in het Midden-Oosten en is ook in vele landen rond de Middellandse zee te vinden. De Egyptenaren gebruiken in hun glorietijd dit kruid al, want in oude graven zijn zaden gevonden. Ook de Grieken en Romeinen hebben het gebruikt.
Koriander is een eenjarige plant met hoogte van 40 – 70 cm. Koriander groeit zowel op droge als op vochtige grond en groeit zowel in de halfschaduw als in de volle zon.
AANPLANT
Vanaf half april kan dun in rijen worden gezaaid. Korianderzaad kiemt als de grond warmer is sneller, vaak in twee tot drie weken. Na moet men regelmatig gieten en dan wel onkruid wieden, want jonge korianderplantjes verstikken snel. Losse grond bevordert de groei. Regelmatig mest zorgt voor een nog vlottere groei. Zaad verkrijgbaar bij alle zaadfirma’s, zowel gangbaar als bio.
INHOUDSSTOFFEN
In zaad zit 0,4 tot 1 % etherische olie met 60-75% Linalool en Borne-olie, p-Cymeen, Kamfer, Limoneen en alfa-Pineen. De samenstelling hang erg was, waar het zaad is geteeld. Verder bevat het Cumarine, Scopoletine, Umbelliferon, Koffiezuur-derivaten als Chlorogeenzuur en een beperkte hoeveelheid Triperteen-Alcohol Coriandrinondiol.
MEDISCH
Koriander-olie wordt in India en China medicinaal gebruikt bij opgeblazen maag en problemen met de spijsvertering. Bij neurologische problemen en gewrichtsproblemen. Het zaad wordt gebruikt bij onderbuik-problemen, bevordert spijsvertering.
GEBRUIK
Vers korianderblad heeft een andere, sterkere smaak dan peterselie. Vers korianderblad kan, net als peterselie, goed worden ingevroren. Wanneer het wordt ontdooid, kan het enigszins donker kleuren. Het behoudt wel zijn smaak. Bij drogen verliest het veel van zijn smaak. Velen vinden vers korianderblad naar kattenpis ruiken en gebruiken het kruid daarom niet. Korianderzaad heeft een wee-zoete, anijsachtige, licht pikant kruidige (een beetje sinaasappelachtige) smaak.
Het blad wordt gebruikt in Oosterse gerechten en past goed bij kool, rode bieten, wildsoepen en marinades. Een paar fijngehakte blaadjes toegevoegd aan een botersaus of een court-bouillon smaakt lekker bij gepocheerde vis. Het zaad, gemalen of gekneusd, kan worden verwerkt in bijvoorbeeld wildpaté, koekjes (speculaas), kerrieschotels en oosterse gerechten. Het zit in de meeste kerries en veel andere ook zoete kruidenmengsels. Ook in de Indonesische keuken wordt het regelmatig gebruikt.
RECEPT
SPEKKOEKKRUIDEN
- 2 delen gemalen nootmuskaat
- 2 delen kruidnagelen
- 3 delen kaneel
- 1 ½ deel korianderzaad
- 1 ½ deel kardemonpitjes
Specerijen droog aan roosteren en in een vijzel tot poeder malen.
RECEPT HOLLANSCHE KERRY POEDER
- 2 theelepel kaneel of kassie
- 1 theelepel kruidnagel
- 2 theelepel gemalen gemberpoeder
- 2 theelepel fenegriek
- 2 theelepel mosterd (geel of zwart)
- 1 theelepel gedroogde Spaanse peper
- 4 theelepel korianderzaad
- 4 theelepel geelwortel (gemalen)
- 2 theelepel komijn
- 2 theelepel kardemon (zaadjes eerst uit de peulen halen)
Rooster alle kruiden eerst kort in een droge pan aan en vermaal ze daarna samen het liefst in een porseleinen vijzel tot het een goed gemengd mengsel is geworden.
Volledig laten afkoelen en in een glazenpotje met deksel bewaren
//
Bio plantje in de winkel gekocht…dat gaat nu bloem maken…hoe het plantje langer te gebruiken? Helemaal oogsten…groeit ze dan weer uit? Ik kan ’t niet nu in de tuin planten helaas.