MOERASSPIREA alleen al om de geur en warme gloed zinnig aan de waterkant
Moeras-spirea = Filipendula ulmaria wordt in Frankrijk de “koningin van de weide” genoemd. Het is een meerjarige kruidige plant uit de Rozenfamilie. De plant bloeit met volle witte, geurende trossen in de zomer. De bloemen ruiken in volle bloei intensief naar zoete amandelen. Dan is het ook de tijd om deze bloemen te oogsten.
Het is een grote vaste plant, 60-120 cm hoog, die vooral op vochtige plaatsen van nature hier groeit. Je komt het tegen bij moerassen, op vochtige grond, bij beekjes of riviertjes. Moerasspirea is ook na de bloei nog mooi en geeft een fraai wintersilhouet.
De groene bladeren zijn samengesteld met paren grote getande blaadjes, met verspreid daartussen veel kleinere blaadjes. Bloemen zijn echt roomwit, talrijk, dicht opeen in bloeiwijze van ca. 25 cm lang. En ruiken echt feeëriek.
AANPLANT
Alleen aanplanten op plekken waar de grond van nature nat en vochtig is. Dus aan de rand van plassen, beken en nat land. Moerasspirea is een plant voor een vochtige koele bodem op een plek in de volle zon tot halfschaduw. De planten komen zonder problemen onze winters door. Plantjes in pot zijn te koop voor rond 2,25 euro.
Zaad kiemt niet altijd gelijk. Zaaien kan het beste in april tot midden zomer op los zaaibed. Het eerst op een warm plekje. Als na 4 weken nog geen kieming is, dan het zaaisel een koude-periode (in de koelkast of zo) geven van 2-4 weken. Wanneer men het zaaibed met zaad dan opnieuw in de warmte zet, moet kieming volgen. Soms is het nodig dit nogmaals te herhalen. Zaad (minder dan 3 euro per zakje voor 2 tot 3 m2) onder andere bij Cruydthoeck en Vreeken.
MEDISCH
De aspirine komt oorspronkelijk uit de spirea, maar wordt nu chemisch nagemaakt. Ook wilgen bevatten vaak salicylzuur. Het salicylzuur wat de natuurlijke aspirine is zit in de bloemknoppen en in de wortel van moerasspirea. Als je op een stukje wortel kauwt heb je dus natuurlijke aspirine! Een aftreksel van de bloemen werkt pijnstillend, tegen koorts, bij maagzweren en nierstenen. Moerasspirea wordt gebruikt bij bestrijding van hoofdpijn en verkoudheid. Ook bij reuma en maagproblemen. Het is een mild ontstekingsremmend middel ( bijvoorbeeld bij jeugdreuma).
Moeraspirea zelfs als thee niet geven aan mensen die allergisch zijn voor aspirine.
INHOUDSSTOFFEN
De bloemen bevatten looistoffen, etherische oliën en salicylzuur-verbindingen.
Exacte inhouds-stoffen: etherische olie, zoals salicylaldehyde en salicylzuur-Flavonol zoals Spirea- oside, kamferferolglykoside,hyper-oside, Rutine, quercetine en de glykoside daarvan, fenolglykoside (primveroside van salicylaldehyde) en 10% looistoffen.
GEBRUIK:
Plant als kleurstof: bloemhoofden geven een geelgroenige kleur. Het blad en de stengel een blauwe kleur en de wortel een zwarte kleur.
In potpourri’s samen met bijvoet en kamille. De bloemen worden gebruikt als luchtverfrisser, maar ook om dranken geuriger te maken. Je kunt de bloempjes toevoegen aan inmaakazijn, en aan jams, waardoor er een soort amandelgeur bij komt. Ook kan het worden gebruikt om smaak en geur te geven aan koele dranken. En er wordt samen met andere gedroogde kruiden als vlierbloesem, munt en kamille kruidenthee mee gezet.
RECEPT
Echte vanillepudding koken waarbij men een handvol bloesem en een vanillepeul doormidden gesneden vooraf in de melk warm aftrekt (30 minuten tegen de kook aanhouden, dan zeven). De koude pudding bestrooid met bloemetjes serveren. De pudding heeft dan een heerlijke smaak van vanille met amandelen.
SABAYON MET MOERASSPIREA
- Een theelepel sap van een citroen
- 2 eieren
- Paar korrels zout
- 65 gram basterdsuiker
- Een handje bloemen van moerasspirea
- Wat rode bessen, bosaardbeien of frambozen
Meng de suiker en de paar korrels zout met het citroensap en klop hier au bain-marie de eieren door, zodat men een lobbig mengsel krijgt. (men plaats hiervoor een iets kleiner pannetje in een pan met kokend water).
Het duurt ongeveer 7 tot 10 minuten om dit tot een sabayon (traditioneel met wijn,maar nu zonder wijn) te kloppen. Haal de kleinere pan uit het kokend water en zet het in een bak met ijs(koud)water.
Haal de bloemetjes los van het scherm van de moerasspirea. Bewaar enkele mooie als garnering en hak de rest zo klein als mogelijk. Roer die door het lobbige ei-suiker mengsel. Laat de sabayon dan helemaal afgedekt in de koelkast koud worden.
Leg op de bodem van een schaal de schoongemaakte vruchten en giet er de sabayon over. Strooi als laatste er wat mooie losse apart gehouden bloemetjes over.
Ook als men advocaat zelf maakt, kan men er wat bloemetjes van moerasspirea erdoor mengen.
MEER INFORMATIE: http://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/de-bloemen-van-moeras-spirea-uit-de-natuur-of-je-tuin/