Pinksterbloem = Cardamine Pratensis groeit en bloeit nu uitbundig langs de oever van het beekje dat we op onze wandeling overstaken. Het is een 30 tot 50 centimeter hoge plant met een vrijwel kale stengel en een enkel gevederd blad. Aan de voet heeft de pinksterbloem een rozet van rondachtige bladeren. Het komt algemeen veel voor langs sloten en weilanden (en in duindalen). Het heeft bleekpaarse, roze of zelfs bijna witte bloemen met lange kroonblaadjes. Het is familie van de kruisbloemigen, dus koolachtige planten.
Omdat Pinksterbloem een waardplant is voor een groot aantal bijzondere vlinders en andere insecten moet men alleen daar pinksterbloemen plukken, waar er erg veel staan. Pluk er ook maar enkele, maar voor de meeste gerechten heb ik ook niet erg veel nodig.
PAS OP
Pinksterbloem is te verwisselen met bittere veldkers {al hoewel die plant uiterst zeldzaam is en die vergelijkbare witte bloemen, maar wel met paarse helmhokken heeft}. Maar die plant is ook eetbaar, maar de bittere smaak is nog uitgesprokener.
AANPLANT
Pinksterbloem is een winterharde soort. Je kunt ze zowel in het voorjaar maart-april als in het najaar augustus-september zaaien. Kiemen bij 20 graden. Je kunt ze ter plekke zaaien, maar ook goed in een zaaibak of potjes voor-zaaien en laten op 20×20 uitplanten. Ze groeien zowel op natte grond als droge plekken.
Je zou deze plant alleen al voorde insecten en vlinders op alle mogelijke plekken moeten zaaien.
MEDISCH
Vroeger werd pinksterbloem tegen scheurbuik, trage stofwisseling en als urinedrijvend middel gebruikt. Ook gebruikt als bloedzuiverend middel.
INHOUDSSTOFFEN
Mosterdzuurderivaten, zoals Glykocochlearine, Butylmosterdolie en Vitamine C.
EETBAAR
Net zoals vele koolsoorten en bijvoorbeeld waterkers bevat pinksterbloem een etherische olie, die haar de specifieke scherpe smaak geeft. Het smaakt een beetje naar pittige radijs.
De bloemen verwelken snel dus je moet ze kort voor het eten plukken en dan gelijk bij voorkeur in een salade verwerken. Naast de bloemen kan men de jonge tere bladeren en stengelknopen liefst voor de bloei rauw in salades gebruiken.
RECEPT
De smaak van pinksterbloemen smaakt erg lekker in een dressing voor aardappel/haringsalade.
AARDAPPEL-HARING-PINKSTERBLOEM SALADE
Dressing met
- 3 eetlepels olie
- 1 eetlepel azijn
- peper en zout
- wat zoete mosterd
- ‘N handvol pinksterbloemen
Een klein uur laten doortrekken.
- 3 gekookte aardappels in schijfjes
- 2 zoetzure augurk in plakjes
- 1 zacht-zure appel in schijfjes
Verdelen op een bedje van verse paardenbloemblaadjes
Dan de dressing erover verdelen en garneren met 3 haringen.
Trouwens warm gerookte haring smaakt hier ook goed bij. Nog wat verse bloemetjes als garnering op zijn laatst toevoegen. Met vers brood ervan genieten.
Deze pinksterbloemdressing is ook voor andere gerookte vis zoals forel en zalm te gebruiken
Voor meer recepten met Pinksterbloem: http://www.nederlands-dis.nl/basis/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-pinksterbloem-bij-voorbeeld-in-de-salade/