10 reacties

 1. Bosman
  // Beantwoorden

  Ik heb een moerbeistruik in mijn tuin :
  1) inderdaad zwarte rijpe bessen vallen van de struik en kleuren enorm !
  2) het is een oudere struik en hij geeft enorm veel bessen !
  3) in de jam laat hij hele kleine pitjes na die soms tussen de tanden geraken !
  4) een hele lekkere en dankbare vrucht !


 2. // Beantwoorden

  Overigens zijn we inmiddels zo goed in het kweken van gewenste boomsoorten, dat er vast al door iemand een moerbeiboom in elkaar is geknutseld met frisse, goed houdbare vruchten. Volgens de site van de bomenstichting wordt de morus nigra maar zo’n 6 meter hoog. De witte moerbei haalt wel 17 meter. Voor de nigra in d’n boerenhof klopt die hoogtemaat wel zo’n beetje.


 3. // Beantwoorden

  Ik stel voor dat we op een geschikte plek, ik denk spontaan aan het Anna Frankplein in Rijen, een moerbeiboom aanplanten als beschermde boom. Hij kan daar een spannende dialoog aangaan met het gewenste kunstwerk en geflankeerd worden door een andere beschermde boom. Dat zou een kastanje moeten zijn, maar dan wel een die resistent is tegen de bloedingsziekte. De nieuwe moerbeiboom moet wel de ruimte krijgen om op markante wijze een beetje scheef te zakken. Een natuurlijk Gilze en Rijen, binnen en buiten de kernen. Daar staan wij voor. Wij liggen tussen de stedelijke gebieden van Tilburg en Breda. NLGR waakt actief over het behoud van de tussenliggende natuur en het groene landschap. Word lid en steun ons. Zodat ook latere generaties kunnen genieten van alles wat onze gemeente te bieden heeft.

 4. Van Acker Willem
  // Beantwoorden

  Bij ons staat een zwarte moerbeiboom, wel in de zon, maar benepen. Sinds 2 jaar heb ik minder mooie vruchten. Ik stel wel vast dat er veel mieren in de boom huizen. Er zijn meer kleine vruchten . Moet de boom gesnoeid worden? Meer open.
  De onderste takken komen laag bij de grond.

 5. Marja
  // Beantwoorden

  Wat een plezier heb ik van mijn moerbeiboom, die al 15 jaar hier in de voortuin staat. Ben momenteel marmelade aan het maken van ruim 4 kilogram vruchten en de meeste zie ik hoog in de takken hangen. Weten jullie ook dat er een speciaal stofje in deze vruchten zitten die je weerstand tegen corona vergroot? De marmelade bewaar ik een paar maanden, maar de buren in de straat krijgen een leuk potje van mij. Groetjes Marja Friesland, Nederland

 6. Pierre Ronden
  // Beantwoorden

  Kom maar kijken in onze binnentuin achter de pastorie in Groesbeek Breedeweg. Wij hebben daar onze Zwarte Moerbei boom herplant na onze verhuizing uit Ede. Na een aarzelend begin voelt hij zich inmiddels buitengewoon op zijn gemak. Een stralende en vitale boom die uitgroeit tot een prachtig middelpunt van onze tuin. Hij droeg dit jaar veel vruchten en koestert zich dagelijks in de volle zon.

  Bel ons: 0622214898 7. // Beantwoorden

  De moerbeiboom of struik kan vrij oud worden. Moerbeibomen lopen jaarlijks laat uit in het voorjaar. De kroon van de moerbeibomen is half open. De bloei is in mei-juni. De geelgroene bloemen zijn weinig opvallend. De zwartrode, lekkere moerbezievruchten rijpen in augustus of september. Sommige moerbeirassen moet men oogsten op 1 week. Er bestaan ook rassen welke gedurende 2-3 weken rijpe vruchten geven. De moerbeiboom groeit langzaam en geeft meestal pas vruchten na 6 – 8 (10) jaar. De bomen kunnen heel oud worden (100 jaar en meer), mits de gepaste groeiomstandigheden.

 8. Sophia
  // Beantwoorden

  Heb een Morus alba, witte moerbei, gekocht via Ebay vanuit Portugal. Ik ga hem waarschijnlijk in een pot zetten en hem niet te groot laten worden, zodat hij ’s winters naar binnen kan. Ze worden zelfs tot Bonsai boompjes gesnoeid. Maar misschien plant ik hem ook wel in de tuin tegen de schutting. Ze kunnen tot -10 graden vorst verdragen.

 9. w
  // Beantwoorden

  wat moet ik doen als ik geen vruchten in de boom wil krijgen.
  Ik heb een moerbei dakboom en deze zit vol met vrucht.
  als ze vallen geeft dit vevelende vlekken in de bestrating.
  Kan ik er voor zorgen dat hij geen vruchten geeft?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.