VELDSLA zowel wild als geteeld in de wintertijd te oogsten
Veldsla werd vroeger wel-korensla genoemd, omdat het als een soort onkruid tussen het wintergraan groeide. Veldsla hoort bij de valeriaanfamilie en wordt plaatselijk ook wel ezelsoor genoemd. Wordt in volle grond, maar vooral in platte bakken geteeld en gewoonlijk in de winterperiode geoogst en aangeboden. In volle grond kan het – 5 °C verdragen in een onverwarmde platte kas wel – 15°C. Zeker in Duitsland en Frankrijk wordt het erg veel gegeten. Rond Barendrecht en in Limburg, Zeeland en in Vlaanderen wordt het wel gekweekt.
BOTANISCH
Veldsla – Valerianella locusta wordt in Friesland blaadjessla (bledtsjeslaad) genoemd. Het komt in het wild algemeen voor in het rivierengebied, Zuid-Limburg en langs de kust. Het hoort tot de valeriaanfamilie. Het is een eenjarige plant, die zichzelf gemakkelijk uitzaait. Dit terwijl de zaden maar kort kunnen kiemen. Het zijn kleine, donkergroene, lepelvormige slablaadjes die in trosjes groeien. De blaadjes hebben een zeer aromatische smaak. Het bloeit aan het eind van de lente met blauwachtige/witte bloemetjes.
AANPLANT
Je kunt ze in een permacultuur-tuin of in een voedselbos per plekke bijvoorbeeld in een strook uitzaaien. Kies er wel een warmere plek voor en niet geheel in de schaduw ligt. Als je 1/5 van de planten niet oogst, zal de rest zichzelf elk jaar opnieuw uitzaaien en verder verspreiden.
Teel je het als groente, dan kan je het beste veldsla in de herfst zaaien. Herfstteelt: breedwerpig of op rijen vanaf half augustus tot eind september zaaien. De rijafstand bedraagt 15 centimeter. Na het zaaien licht aanharken en de grond aandrukken. Na opkomst de planten uitdunnen tot 4 cm in de rij. Bij dichtere stand kunnen ze gemakkelijk gaan rotten. Vanaf december te oogsten als de plantjes rond de 10 cm hoog zijn. Er zijn ook teeltmethodes waarbij er in het voorjaar en de zomer gezaaid wordt.
Voor de zaadteelt op rijen van 30 cm. zaaien in november-december. In april-mei het volgende jaar bloeien ze en vanaf juli valt het zaad rijp op de grond. Dus van te voeren er aan beide zijden een strook stof langs vaststeken.
INHOUDSSTOFFEN per 100 gram
Eiwitten 2 g, Suikers 2 g, Vetten 0,4 g waarvan verzadigde vetzuren 0,068 gram en 0,25 gram Omega-3-vetzuren. Dus 100 gram veldsla geeft al 12 % van de dagelijkse wenselijke hoeveelheid omega-3-verzuren. En is dus een goede plantaardige bron voor deze stof.
VELDSLA als GROENTE
Veldsla is bij ons van september tot ongeveer april verkrijgbaar. Dus een typische wintergroente.
Veldsla wordt altijd met de worteltjes er nog aan geleverd. In een draaiende beweging kan men de blaadjes eraf draaien. Was de veldsla in ruim water (eventueel met wat zout, als de blaadjes wat zanderig zijn) en laat ze goed uitlekken. Gekoeld een redelijk aantal dagen goed houdbaar.
GEBRUIK
Veldsla is zowel koud in salades, als warm te gebruiken in stamppotjes, soep en groentegerechten. Het heeft een zacht noot-achtige smaak die samen met noten of notenolie erg lekker smaakt. Als groente kort gesmoord ook lekker.
OUDE RECEPTEN
Het Haagse kookboek geeft een recept van veldsla met fijngesneden gekookte rode biet en appel (goudrenet) met een dressing van olie, azijn, peper & zout en een fijngesneden sjalotje. Ook het Margriet kookboek adviseert veldsla met geraspte gekookte biet met een slasaus te eten. De Amsterdamse Huishoudschool bij monde van mevrouw Wannée adviseert veldsla met een slasaus met een gesnipperde bieslook, een uitje of fijngesneden prei te eten.
Veldsla en biet smaken erg goed samen. Zo zijn er uitgebreidere salades met veldsla:
VOORJAARSSALADE
- 100 gram veldsla
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 10 radijsjes
- Geschaafde amandelen
- Olie/azijn
- Zout & peper
- Wat suiker of honing
Maak een dressing van olie, azijn, peper en zout en wat suiker of honing. Snipper ui fijn, snij paprika in kleine vierkantjes, sla radijsjes in plakjes (is het groen nog fris, houd dit apart). Roer de ui, paprika en radijs door de dressing. Verdeel de schoongemaakte, gewassen en gedroogde veldsla over een slakom. Leg de dressing met de groentes erover. En verdeel er net licht-geroosterde amandelschaafsel er over-heen.
Denk ook eens aan een combinatie met net gepelde mandarijntjes in partjes met geraspte oude kaas, walnoten en veldsla. Of met geitenkaas.
In een warm gerecht gebruik ik veldsla vaak net zoals raapstelen.
Andere recepten met veldsla op Nederlands Dis: http://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/wintergroente-veldsla/