Klaver komt in de Lage Landen in meerdere variëteiten en soorten voor. Op de site van Klaas Dijkstra voor Wilde Planten in België en Nederland ( https://wilde-planten.nl/) staan er zeker 17 soorten. Het vaakst komen volgens mij de rode en witte klaver voor.
Rode klaver – Trifolium pratense is een overblijvende of tweejarige plant uit de familie van de Vlinderbloemige planten. Het is een plant met de bekende klavervormige bladeren die tot 80 cm hoog kan worden en van mei tot diep in de herfst kan bloeien. Rode klaver heeft penwortel met zijwortels en wortelknolletjes. Hierop wordt het een bladrozet, waaruit de stengels groeien. De meeste klaver die hier groeit zijn nakomelingen van de vele klavervelden die hier in het verleden geteeld zijn.
Witte klaver – Trifolium repens is ook een overblijvende,vlinderbloemige plant. Het wordt veel minder hoog, maar 25 cm gemiddeld. En bloeit wit gedurende dezelfde periode in zomer en herfst.
Beide klaversoorten zijn onmisbaar voor bijen. Klaverhoning hoort bij de vaste soorten bij vrijwel elke imker. Rode klaver is een waardplant voor veel vlinders (en daarbij ook nog vele kleine soorten) zoals klaverblauwtje, staartblauwtje, mi-vlinder en bruine daguil. Witte Klaver is een waardplant voor de oranje luzernevlinder en Icarusblauwtje , maar nog veel meer vlinders en andere insecten verzamelen hun nectar bij deze beide klaversoorten.
Klaver is een algemeen bekend overblijvend kruid, dat men op bemeste grond, maar ook langs wegen, paden en dijken aantreft. Als veevoer wordt het al sinds de 17e eeuw geteeld. In de gangbare keuken hier werd klaver echter bijna niet gebruikt. Daarnaast biedt het wel het voordeel dat het de bodem verrijkt. Zo is het in sommige vruchtwisselingssystemen gebruikelijk om het seizoen voor de teelt van graan in het perceel land eerst klaver te zaaien. Zo kreeg klaver de naam: de moeder van tarwe te zijn.
Hier aten we klaver dan wel traditioneel in gewone situaties niet, maar bij honger of in oorlogssituaties werd klaver wel verwerkt. De Indianen in Amerika gebruikten klaver elke dag en kenden vele methoden om klaver te eten en te verwerken. Dichter bij huis werden vroeger in Ierland de bloemen van rode klaver gedroogd en tot meel vermalen. Hiermee werd brood gebakken “CHAMROCK”.
Symbolisch wordt verteld dat de drievoudige vorm van het blad slaat op de Heilige Drievuldigheid. Het is alleen raar dat daarnaast klavervier als symbool voor groot geluk wordt gezien.
AANPLANT
Zaad van alle klaversoorten is ruim te koop. Bij voorkeur ter plekke van april tot augustus zaaien. Ideale plant voor randen langs terreinen, die zeer in trek zijn bij bijen, vlinders en andere insecten. Daarbij bindt klaver stikstof , zodat een tussenteelt met klaver de grond vaak enorm verbeterd.
MEDISCH
Klaver werd en wordt ingezet bij chronische huidproblemen zoals Eczeem en Psoriasis. Het werd ook gebruikt bij Kinkhoest.
INHOUDSSTOFFEN
Bloemen bevatten aromatische verbindingen als Methylsalicylaat, methylantranylaat, eugenol en eugenolethylether. Maar daarnaast ook organische zuren.
EETBAAR
Jonge klaverblad is zowel rauw als gestoofd als spinazie te gebruiken. Wat blaadjes van klaver in een broodje geeft het iets bijzonders. Maar ook de bloemen vullen smaak aan en kunnen daarnaast als garnering gebruikt worden. De bloemen zijn heel lekker als zoetzuur.
Men kan klaverbloemen goed drogen, ze zijn dan geschikt om kruidenthee mee te maken. Maar men kan ze ook als droog kruid vaak in combinatie met boter gebruiken.
Daarnaast kan je van klaverbloemen een heerlijke (snelle) wijn maken.
RECEPTEN
RIJSTSALADE MET KLAVER
- 50 gram rijst
- Groente-bouillon
- 1 eetlepel sinaasappelsap + wat geraspte schil (dus een onbehandelde gebruiken)
- 1 takje verse munt
- ½ kopje verse klaverblaadjes en klaverbloemetjes
- 3 eetlepels olijfolie
Kook de rijst met de groente-bouillon gaar. Laat de rijst uitlekken. Vermeng de rijst dan met het sap, de geraspte schil van de sinaasappel en de olie.
Was de klaverblaadjes goed, droog ze af en hak ze vervolgens fijn. Meng dat ook door de rijst samen met de gesnipperde muntblaadjes, die je net van de steel hebt afgetrokken.
Garneren met een beetje uit elkaar gehaalde klaverbloemetjes.
Vers brood en boter smaakt er lekker bij.
ZOETZUUR VAN KLAVERBLOEMEN
- ½ litermaat gevuld met klaverbloemen
- 375 cc appel- of wijnazijn
- 375 gram rietsuiker
Maak de bloemen schoon en haal er alle groende delen af.
Vul een pot met de bloemen.
Kook de azijn met de suiker tot de suiker is opgeloste en verder tot een licht stroop is ingekookt. Laat de azijn/suiker oplossing afkoelen en giet dit dan over de bloemen. De pot afsluiten bij voorbeeld met plastic. Zet deze pot zeker 4 weken weg op een koele donkere plek. De zoetzure bloemen doen het erg goed bij pittige gekruide gerechten.
Met gedroogde of verse bloemen kan je erg mooi met boter besmeerde boterhammen of sandwiches versieren. Geef deze bij een roomsoep.
Meer recepten met klaver op Nederlands Dis: http://www.nederlands-dis.nl/basis/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-klaver-rode-witte/