KERVEL = Anthriscus cerefolium is een kruidige, groene plant uit de familie van de Schermbloemige planten. Het bloeit in mei-juni en het blad kan het beste voor de bloei geoogst worden. De plant komt van oorsprong uit Zuid-Europa, maar is hier al vanaf de 16e eeuw regelmatig geteeld.
De schermen zijn samengesteld uit witte bloempjes die tamelijk vroeg met witte bloemen met vijf kroonblaadjes, totaal ongeveer 3 mm bloeien. De plant kan 1 m hoog worden. De gladde stengels zijn hol en alleen boven de knopen behaard. Kervel heeft cilindrische, onbehaarde vruchtjes met een snavel, die half zolang is als de vrucht. Alleen de verwilderde vorm heeft korte weerhaakjes op de vrucht. Het blad van Echte Kervel is twee- tot drievoudig geveerd en aan de onderzijde zacht-behaard.
Kervel is een kruid dat verwant is aan peterselie en koriander. Het gerecht waarin de zoete anijsachtige smaak van kervel het best tot zijn recht is kervelsoep. Kervel heeft een fijn aroma. De jonge blaadjes zijn het lekkerst. Er bestaat ook Roomse kervel, een meerjarige plant, maar alleen jong blad moet men daarvan gebruiken. Informatie over Roomse Kervel, dat als wilde plant bij ons vooral in Overijssel en Gelderland te vinden is: https://wilde-planten.nl/roomse%20kervel.htm
Door de vele kruidentuinen, vooral bij de ontelbare kloosters die de lage landen al in de Middeleeuwen sierden, werd kervel goed verspreid en bekend. Kervel was voor de kloosters een uitkomst voor de vele vastendagen.
Juist als je geen vlees mag eten, moesten de gerechten het hebben van fijne smaakmakers. Dus hierbij maar gelijk een passend kloosterrecept voor kervelsoep. De meeste ingrediënten kunnen gelijk uit een kloosterhof of je eigen moestuin komen.
Gebruik alleen kervel uit je tuin of van de groenteman
VERWISSELING
Hier groeit Fijne Kervel als wilde plant hoofdzakelijk langs de kust. Informatie hierover op: https://wilde-planten.nl/fijne%20kervel.htm
Echte Kervel groeit in tuinen, maar is ook verwilderd in het wild hier te vinden.
Zoek als je geen voldoende kennis hebt van plantkunde beter geen kervel in het wild. Het staat op meerdere plaatsen wel verwilderd, maar het is gemakkelijk te verwisselen met echt giftige planten als:
* dolle kervel (Chaerophyllum temulum), die zijn naam te danken heeft aan het feit dat koeien als ze er veel van eten zich gedragen als dronkaards.
Kijk verder: http://nl.wikipedia.org/wiki/Dolle_kervel
* gevlekte scheerling (Conium maculatum), dat door de Oude Grieken voor de voltrekking van een doodvonnis gebruikt werd.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gevlekte_scheerling
Van Gevlekte Scheerling zijn alle delen giftig
AANPLANT
Op vele plekken is de meerjarige Roomse Kervel = Myrrhis odorata aangeplant. Dit is ook een schermbloemige, wit bloeiende plant. Alleen bloeit de Roomse Kervel iets later dan de Echte Kervel. De smaak van het jonge blad lijkt op Echt Kervel, is alleen zoeter. De plant houdt van ietwat vochtige grond en groeit goed in de volle zon, maar in een bosrand in de halfschaduw vind je de plant ook vaak.
ECHTE KERVEL
Zelf zou ik alleen Echte Kervel regelmatig zaaien, want de smaak daarvan is toch volgens mij veel lekkerder in de befaamde kervelsoep en in andere gerechten waarin kervel wordt gebruikt.
Kervel moet je ter plekke zaaien. Telkens een klein bed volzaaien is aan te raden. Na het zaaien moet je het zaad onderharken, want Kervel is een donkerkiemer. In de zomer bedek je het kervelperceeltje het beste met een vochtige jutezak tot het zaad gekiemd is. Bij droge periodes is het noodzakelijk om het bed wel vochtig te houden. Kervel kiemt tussen 2 a 3 weken, en als de plantjes 10 tot 15 cm hoog zijn, kan men het op 3 cm boven de grond afsnijden. In de lente kan men zeker 2 of 3 keer van dezelfde planten oogsten. In de zomer vaak veel minder. Vanaf de herfst kan men het beste onder koud glas zaaien, vanaf april weer in de volle grond. Als men over het hele jaar zaait, heeft men zo voortdurend kervel beschikbaar. Een zakje kervelzaad weegt meestal 5 toto 15 gram. Daarmee kan je van 1 tot 2 m2 kervel zaaien. Per m2 levert dat gemiddeld 2 tot 2 kilo kervel op.
MEDISCH
Wordt gebruikt bij reinigende voorjaarskuren. Uitwendig bij eczeem en andere huidaandoeningen.
INHOUDSSTOFFEN
Bevat vooral etherische olie met als belangrijkste bestanddeel Methylchavic-olie (Estragol) en daarnaast flavoniden.
Estragol kan men in de etherische olie van veel kruiden vinden als dragon, kervel en basilicum. De stof en dus de planten moeten niet gebruikt worden om er gekookt thee mee te zetten, want dan werkt het kankerverwekkend. Maar rauw of in een saus of soep verwerkt is niet gevaarlijk en geeft juist de lekkere anijssmaak.
EETBAAR
Het jonge blad hoort in vele traditionele gerechten als paling in het groen, in kruud- of melkmoes , kruidenboters en sauzen.
RECEPT
KERVELSOEP
RECEPT uit de traditionele KLOOSTERKEUKEN
- 2 stevige wortels
- 2 uien
- 30 gram boter
- 30 gram bloem of tarwemeel
- 1 liter groentebouillon
- Peper en zout
- een stevige bos jonge verse kervel ( goed gewassen en fijngesneden)
Snij wortel en ui , na het schoonmaken , in kleine stukjes. Smoor in een soeppan de fijngesneden wortel en ui aan. Dan alles 5 minuten laten doorwarmen. Voeg vervolgens de bloem of meel erbij. Even doorbakken. Voeg de koude bouillon al roerend toe. Dan een tijdje laten doorkoken, zodat de bloem gaar kan worden en de soep mooi fluwelig wordt. Vervolgens de fijngesneden kervel erbij. Nog even op het vuur, maar niet laten koken. Met peper en zout op smaak maken en gelijk serveren. Heerlijk met vers gebakken brood.
* Er zijn meerdere recepten voor kervel-soep. In een aantal worden aardappels voor de romige binding toegevoegd.
Eventueel worden prei en knoflook nog toegevoegd. Ook ei-gelen worden voor verder binding toegevoegd. Net zoals room. Maar de kervel blijft in alle geval de smaak wel bepalen.
In plaats van knoflook voeg ik zelf op z’n laatst soms fijn-geknipte daslook of look-zonder-look voor een genuanceerde looksmaak toe. (ik knip mijn kruiden meestal gewoon met een schaar!)
Voor meer en andere recepten met Kervel kijkt men op: http://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/kervelsoep/
Of bereid men Kervel soep op zijn Maastrichts: http://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/soep-maastrichtse-kervelsoep/