WITTE KLAVERZURING = OXALIS ACETOSELLA is een klein teer in het wild voorkomend plantje, dat meestal als onder-begroeiing in lichte bossen te vinden is. Vooral in de vrije natuur in het Oosten van Nederland en het zuid-oostelijk deel van België voorkomend.
Gisteren op een wandeling door bosgebieden grote stukken begroeid met klaverzuring tegen gekomen. Typische kruidlaag onder bomen. Familie Oxalidaceae (oxalis wordt in potje als kamerplant in een soort met een bruin kleurvlak verkocht). Witte klaverzuring bloeit met mooie enkele witte bloemen. Bloeitijd vooral april & mei. Het is een lage kruipende plant.
AANPLANT
Knolletjes worden soms de koop aangeboden ( Cruydthoeck). Als plantje beperkt te koop (pot met meerdere plantjes 10 cm hoog voor 2,50).
MEDISCH
Vroeger veel gebruikt bij huidziektes. En als middel tegen scheurbuik( want het bevat, naast oxaalzuur, veel Vitamine C). Het werd gebruikt als tegengif bij arsenicum- en kwikvergiftiging.
INHOUDSSTOFFEN
De plant bevat zouten van oxaalzuur
Door het oxaalzuur die de plant bevat moet men niet te veel van deze plant eten.
Pas ook op: witte klaverzuring kan gemakkelijk verwisseld worden met in dezelfde tijd bloeiende bos-anemonen, die ook witte bloemen heeft, maar wel meer gele meeldraden. De bosanemoon heeft meestal meer bloembaadjes en de bloemblaadjes lopen meer uit in een punt, terwijl die van witte klaverzuring rond zijn. En het blad is echte anders van vorm.
EETBAAR
Klaverzuring is eetbaar, men kan deze plant van maart tot in de zomer oogsten. Het blad heeft een aangename pittige smaak. Licht zuur. Men bereidde een soort ‘groene saus’ door de bladeren tot moes te stampen. Op smaak gebracht met azijn en suiker werd deze saus bij gebraden vlees geserveerd. Kan zowel rauw als gesmoord gegeten worden. Ook als kruid te gebruiken zowel in sla-gerechten als in tomatengerechten, zoals in tomatensaus. Het smaakt een beetje als jonge zuringblaadjes – nu is die plant bijna overal in overvloed aanwezig. Dus zou ik dan de fragiele klaverzuring laten staan. Of slechts enkele plukken en die zichtbaar in een gerecht (dus dan niet gestoofd of anders warm verwerkt) benutten. Zoals in een mooie “wild-pluk” sla.
Recept voor een heerlijke salade met klaverzuring: http://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/uit-de-natuur-klaverzuring/
KLAVERZURINGSOEP (alleen klaarmaken als er erg veel staan)
- 75 gram klaverzuring (dat is 3 kommetjes vol = dus veel)
- Boter en olijfolie
- Peper en zout
- 0,6 liter groentebouillon ( zelfgemaakt of van een tablet/poeder)
- 3 sneden brood
- 2 ei-dooiers
- Wat melk
- 3 eetlepels appelazijn
Drie handen vol klaverzuring verzamelen. Maar slimmer is dus drie handen vol jonge zuringblaadjes te plukken en enkele klaverzuring als laatste garnering gebruiken. Wassen en heel fijn snijden.
In een soeppan een klont boter smelten en de (klaver)zuring hierin smoren op een laag vuurtje.
Voeg 6/10 liter groente-bouillon toe en kook dit alles nog steeds op een laag vuur een minuut of 10.
Rooster in tussen 3 witte boterhammen in blokjes in een pan met wat boter en/of olijfolie bruin.
Roer in een kommetje 2 eidooiers met appelazijn en een scheutje melk los. Voeg dat bij de gare soep en bindt deze hiermee, terwijl men blijft roeren. Wel warm houden, maar niet meer laten koken.
Verdeel de broodstukjes over soepkommen en giet de soep erover.