ZEVENBLAD weer een ideale plant als onder-begroeiing voor wat vochtige, schaduwrijke plekken
TUINMANSVERDRIET wordt zevenblad ook wel genoemd. Die naam is voor mijn gevoel onjuist, want zevenblad biedt bijna het hele jaar lekkere groente voor smaakvolle stoofpotten en mooie soepen. Als je vroeg in het voorjaar begint met plukken, produceert deze plant steeds weer nieuwe uitlopers en vers blad. En natuurlijk: zevenblad is bijna niet als het in je tuin staat uit te roeien, maar waarom zou je ook. Het is een mooie eetbare bodembedekker, die nog vrolijk bloeit ook. Sommige eten alleen de jonge uitlopers en het jonge blad, maar er zijn ook mensen die juist de kruidige smaak van wat ouder blad heerlijk vinden.
Zevenblad = Aegopodium Podagraria is een vaste hier thuishorende plant uit de schermbloemfamilie. Net als vele andere schermbloemige planten bloeit zevenblad met kleine witte bloemetjes.
De plant groeit op beschaduwde plaatsen: in heggen, tuinen, wegbermen en akkerranden op vochtige of bemeste grond. Zevenblad kan 60-90 cm hoog worden.
AANPLANT
De plant wordt als onkruid gezien, omdat de wortelstok gemakkelijk afbreekt en eigenlijk niet uit een tuin te verwijderen is. Daarom heet de plant ook hanenpoot of tuinmansverdriet.
Zaad wordt hier niet algemeen aangeboden, maar aan een stukje wortel van zevenblad is gemakkelijk te komen. En dat is voldoende om het in je tuin uit te planten.
MEDISCH
Zevenblad is vooral door de Romeinen als groente verspreid door Europa, ook in de Middeleeuwen werd zevenblad als bladgroente en medicinale plant verbouwd.
De naam (podagra) verwijst naar de geneeskracht voor onder andere reuma: omslagen van gekneusde bladeren van zevenblad werden en worden als pijnstilling bij pijnlijke gewrichten gebruikt.
INHOUDSSTOFFEN
Zevenblad bevat vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur.
Exacte samenstelling: Etherische olie, waarvan de ingrediënten onbekend zijn. Verder Flavonolglykoside als Hyperoside en Isoquercitrine, Phenolcarbonzuren als Koffiezuur en Chlorogeenzuur, Ascorbinezuur en Cumarine.
In de wortel zit nog Polyine als Falcarindiol (= stof, dat wordt gebruikt bij bestrijding darmkanker) en Lektine ( = een voor de mens giftige stof, die door verhitting onschadelijk wordt).
EETBAAR
Het blad en de jonge uitlopers worden als spinazie gegeten. Gedroogd blad smaakt als peterselie.
ZEVENBLADSOEP
Bijna iedereen die een tuin heeft kent zevenblad. Dit recept is tevens ter beloning van een middagje tuinieren.
- een emmertje vol zevenblad
- olijfolie
- Een (liefst rode) ui, in ringen
- eventueel wat suiker of theelepel perenstroop
- 1 prei of 3 bosui in ringen
- 2 teentjes knoflook (uitgeperst of zeer fijn gesneden)
- 1 liter (groente-)bouillon
- Wat melk
- 1 pakje of flesje slagroom of zure room
- 3 takjes dille of daslook of peterselie, fijngeknipt
- zout en peper uit de molen
- wat zevenblad uitlopers en/of pijnboom- of zonnepitten.
Gedurende de dag tuinieren verzamelt men een emmer vol met vers en jong zevenblad.
Verwijder de worteltjes. En was de blaadjes grondig, laat ze uitlekken en hak ze dan grof.
Verhit in de olie de ui, en smoor die gaar zonder deze te kleuren. Dan de suiker of stroop erbij. Voeg de prei/bosui en de knoflook toe, en stoof alles nog een minuut of zo door.
Voeg het zevenblad en wat later de bouillon erbij, laat alles tien minuten zacht koken (probeer dan of de zevenblad gaar is, anders nog een paar minuten meer).
Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Voeg wat melk erbij, aIs de soep te dik is en roer de room en fijngehakte kruiden erdoor. Zonder te koken een minuut of wat doorwarmen. Op smaak met zout en peper.
Serveren met vers-gehakte zevenblad-spruiten of vers geroosterde pijnboom of zonnebloempitten
Meer recepten voor gerechten met zevenblad op Nederlands Dis: http://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/uit-de-natuur-of-uit-je-tuin-zevenblad/
//
Kan zijn dat die plant eetbaar is, en ik gebruik hem ook in de keuken. Toch begin ik zevenblzd grondig te haten, overwoekert alles, en verstikt de leuke planten die ik wil houden en waarvan er ook veel eetbaar zijn. En ben nu op een leeftijd dat ik niet meer elk seizoen op mijn knieen wil rondkruipen om de wirteltjes uit te graven…. en spuiten wil ik ook niet , dus helpp!
//
Beste Inge,
er zijn mensen die zeggen dat het enige wat je kan doen om zevenblad kwijt te raken, verhuizen is. Je kunt de plant wel in toom houden door hem op te eten en daarnaast steeds stukken weg te halen en daar andere onder-begroeiingsplanten neer te zetten. Echter echt kwijtraken lukt eigenlijk niet.
veel succes , paul
//
Zevenblad pesto. 1grote kom jong blad. Knoflookgroen knoflook Ui. Bieslook of daslook peper zot en olijfolie. Allés fijn mixen. . 3 dagen houdtbaar
//
Ja Vira Krala
met zevenblad kan je van alles maken.
Toch vindt niet iedereen het lekker.
groet, paul
//
Uit roeien zoals kweek. Dat is de enigste oplossing dus de grond zeven. Je kunt ook met een Spitvok de tuin onderhanden nemen alles wat geen zand is eruit. Of voor een jaar de wormen hun werk laten doen door zwarte plastic over je tuin te doen,planten sterven af Pieren/ Wormen en de Microorganismen maken de tuin schoon, kun je nadien direct poten en zaden zaaien. NIET in de tuin lopen maak stap tegels of paden. Jij bent gast in je tuin deze moestuin is de Gastheer/Vrouw geef respect.