Afgelopen zomer liep ik de dijk over om af te dalen naar het strand om daar een paar kwallen te fotograferen.
Terwijl ik mijn pad trok door redelijk hoge planten met citroengele bloemen in trossen van wel 5 cm. groot, rook ik iets dat me bekend voorkwam. Ik stopte even om beter te kijken waar ik doorheen was gelopen.
Eigenlijk zocht ik Lieve-Vrouwe-Bedstroo want ik rook de bekende net gemaaide hooilucht van deze plant. Ik plaats daarvan zag ik citroengele honingklaver. In mijn geheugen zoekend herinnerde ik me dat deze plant vroeger heel veel voor zijn geneeskrachtige eigenschappen was geteeld. Hij stond zelfs vaak in klooster kruidentuinen,die door Karel de Grote al in vroegere tijden in heel West Europa waren aangelegd en verspreid.
Citroengele Honingklaver ( Melilotus Officinalis) is een plant met zeer veel plaatselijke namen , maar hij wordt vaak Akkerhonigklaver genoemd. En op bouwland, langs akkers, wegen en dijken ( zoals op de wadden) kan men tegenwoordig deze plant, die oorspronkelijk uit Zuid Europa stamt aantreffen. Het is een twee- of meer-jarige plant uit de familie der Vlinderbloemige planten. Het is een slanke , onbehaarde, niet opvallende plant, die wel 1.50 hoog kan worden. Het enige moment dat citroengele honingklaver wel op valt is als die bloeit en dat doet de plant overvloedig van midden zomer tot diep in de herfst. En de bloemen vooral als ze bijna op de top van hun bloei zijn of daar eigenlijk al overheen zijn ruikt sterk naar vers hooi, net als Lieve-Vrouwe-Bedstroo. Daarvoor verantwoordelijk is het stofje cumarine, dat een eigenaardig aantrekkelijke geur afgeeft. Omdat grote hoeveelheden giftig kunnen zijn, is het gebruik ervan als toevoeging in voedsel in de EG verboden. Maar natuurlijke stoffen en planten waar het wel in zit mogen gewoon gebruikt worden, zoals kassie & kaneel, in Lieve-vrouwe-bedstro en in Tonka-bonen.
Voor Lieve-Vrouwe-Bedstro : http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/uit-de-natuur-lieve-vrouwe-bedstro/
Het blad is driedelig, elk deelblaadje is meestal ovaal en sterk getand. Na de bloei levert de planteen kale peul van 1/3 tot ½ cm. grote,waar meestal maar een zaadje inzit.
Er bestaat trouwens langs de kust nog een Goudgele honingklaver, die erg op de Citroengele lijkt.
VERSPREIDEN
Deze honingklaver hoort bij de groep “wilde”, hier van nature voorkomende planten, die ideaal zijn voor bijen, vlinders, hommels, ander insecten en kleine dieren. Wil je zeker de bijenstand echt helpen in stand te houden kan je een mengsel van deze planten zaaien op stroken niet te voedselarme grond. Zo levert bijvoorbeeld Cruydthoeck Ruderaal mengsel B1 waarin ook goudgele honingklaver zit. Dit mengsel is geschikt voor verstoorde gronden in een bewoonde omgeving. Met een zakje zaad van 25 gram (kost rond 10 euro) kan men dan zeker 25 m2 bloemenweide realiseren. https://www.cruydthoeck.nl/winkel/ruderaal-mengsel-b1-met-n-en-tweejarige-soorten/p78
Ook als natuurlijke bemester kan citroengele honingklaver worden ingezet. Inzaaien in april-augustus bij warm, vochtig weer. Zaai in fijngemaakte grond, het zaad luchtig in-harken en aandrukken. Bloeit dan vanaf juli tot oktober. 100 gram zaad bij Vreeken voor 2,95 euro. Kijk op https://www.vreeken.nl/391100-honingklaver-citroengeel
Inhoudsstoffen en medisch nut
Het kruid bevat Hydroxy-kaneelzuur-derivaten, vooral o-cumarinzuur-glykoside ( 6% van het gedroogde kruid: melilotoside), 0,9% Cumarine, Triterpenzeepstoffen en Flavonoiden.
Het kruid werkt tegen oedeem, verbeterd lymfe en bloed-doorstroming. Het wordt ook gebruikt bij Thrombose.
Nooit zonder medisch voorschrift gebruiken.
GEBRUIK in de Keuken
Het jonge blad wordt rauw als smaakmaker in salades gebruikt. Het smaakt scherp-bitter,dus altijd met mate gebruiken.
De bloemen werden als geneeskrachtige kruidenthee vroeger onder andere bij reuma gedronken.
Men kan de bloemen ( maar wel in geringe mate gebruiken , want de smaak is best sterk en snel overheersend -los van de cumarine die het ook bevat) gebruiken in bowls, limonade en likeur.
Nooit gebruiken als men zwanger is!
HET RECEPT VOOR AKKERHONIGKLAVER BLOEMEN
“De lekkerste slagroom”
Verzamel 1 handvol bloemen van citroengele honingklaver. Het liefst inde ochtend van een zonnige dag , als net de dauw verdampt is.
Neem 200 cc boeren slagroom. Hierin brengt u de bloemen aan de kook. Laat die vervolgens helemaal afkoelen. Zet de slagroom een nacht afgedekt in de koelkast.
Klop de volgende dag de slagroom met een zakje echte vanillesuiker, een paar korrels zout en 35 gram poedersuiker stijf. Serveer de slagroom bij bijvoorbeeld net gebakken kleine flensjes met verse bosaardbeien. Een romantischer ontbijt op een zonnig zomerterras bestaat er bijna niet.
GENIETEN VAN DE NATUUR
//
Dezelfde stof zit ook in Reukgras, die geeft de geur aan hooi, en aan een Poolse wodkasoort