Korenbloem = Centaurea cyanus is een inheemse, eenjarige plant. Waarschijnlijk oorspronkelijk, heel lange geleden afkomstig uit het gebied rond de Middellandse zee. Deze plant zaait zichzelf uit na de bloei en de in de herfst al ontkiemde planten overleven meestal zelfs een strenge winter prima. Al in het vroege voorjaar bloeien deze opvallende blauwe bloemen dan weer. De bloemen zijn geschikt als snijbloem en blijven ook lang op een vaas mooi.
Waardplant: Korenbloem is een waardplant voor enkele vlindersoorten. Daarnaast een belangrijke voedselplant voor bijen en hommels.
AANPLANT
Zaai korenbloem liefst met andere bloeiende bijen bloemen uit op randgebieden van jet tuin of terrein. Korenbloem houdt niet echt van overplanten, dus zaai korenbloem ter plekke in mei t/m juni in volle grond. Ze kiemen bij een temperatuur hoger dan 18 graden. De meeste zaadhuizen hebben zaad van deze plant. Koop wel het liefst alleen blauwe korenbloemen. Ook zit korenbloem in ouderwetse mengsels voor akkers en zaadmengsels voor bijen, hommels en vlinders. (Iedereen die van natuurlijk tuinieren houdt zou minimaal een zo’n zakje per jaar moeten uitzaaien). Heb je eenmaal korenbloem staan, dan zaait het zichzelf meestal vlot uit.
MEDISCH
Uitwendig toegepast heeft lauwe kruidenthee van korenbloemen een antiseptische kracht bij infectie van de ogen en verzacht vermoeide geïrriteerde ogen. Ook als thee toegepast bij koorts als slijmdrijvend middel en ter bevordering van trek bij lever en galaandoeningen. Het heeft ook een bloedzuiverende werking.
INHOUDSSTOFFEN
Bloemen bevatten: Anthocyane als Centaurocyanine, maar ook Flavonglykosides als Apigenin-4’-O-(6-O-malonyl-beta-D-glycosyl) -7-beta-D-glucuronide. (Deze laatste stof is een enzym die tegen ontsteking, tegen koorts en ook tegen kanker werkzaam is).
EETBAAR
De bloemblaadjes. Voor sla, kruidenboter, kleurig belegde boterhammen, koek & taart, kwarkgerechten en pesto. De bloemen hebben niet een sterke smaak, maar geven net een licht bittere toon aan gerechten. Natuurlijk geschikt voor kruidenthee met andere bloemen of kruiden.
Korenbloem is goed te drogen. In de oven op 40-50 graden in een half uur of gewoon een bos ophangen in een goed-geventileerde plek, maar niet in de zon. En is een aardig kruidenmengsel met andere gedroogde bloemen (roos, vlier e.d.) voor sla en kwarksausjes.
Omdat korenbloem gemakkelijk giftstoffen door bespuiting bij gangbare landbouw op neemt, moet men geen korenbloemen langs akkers en korenvelden plukken. Behalve als je zeker weet dat de boer daar biologisch werkt.
Verwerk in dunne pannenkoekjes en bestrooi met wat poedersuiker. De zachte bitterheid combineert goed met de zoete pannenkoeken.
RECEPT
Tomatensalade vol bloemen
- 5 korenbloemen
- Verder bloemen zoals van goudsbloem, oost-indische kers, meizoentjes en weinig van hondsdraf
- 4 Radijsjes
- 6 tomaten met smaak bijvoorbeeld Roma of pruim-
- 1 handvol raket of wat blaadjes van Oost-indische kers.
- 2 eetlepel lekkere olie zoals goed olijf- of koolzaad-
- 1 eetlepel witte appel- of wijnazijn
- ½ theelepel honing
- Peper en zout naar smaak toevoegen
Pluk de bloemblaadjes los en was ze. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Was de raket(rucola) en/of blaadjes van oost-indische kers. Snijd de radijsjes in lucifertjes en de tomaten in zeer dunne plakken.
Meng een dressing van olie, azijn, honing en peper en zout.
Verdeel de blaadjes langs de rand van een schotel of brede kom. Leg de tomatenplakjes dakpansgewijs over elkaar in het midden. Verdeel er de radijsreepjes over en geef het geheel smaak door de dressing erover te verdelen. Als laatste garneren met de bloemblaadjes.