Bij ons oude huis hadden we het hele platte dak van onze uitbouw laten begroeien met muurpeper. Er groeien ook nog wat andere planten zoals paardenbloem en penningkruid en spontaan probeerden ook boompjes daar te wortelen. En omdat we vanuit het raam bij onze trap uitzicht hadden op dit vrolijk begroeide geheel genoten we er altijd van.
Muurpeper = Sedum Acre werd vroeger vaak Jodenbaard genoemd en is een inheemse vetplant, die je zowel in tuinen als in het wild kunt tegen komen. Het is een zodevormende plant met vlezige bollen groenblijvende bladeren. Het wordt nooit hoog, maximaal 5 tot 12 centimeter hoog.
De felgele bloemen van Muurpeper zitten of kort op de plant of op bloemdragende stengels. De plant bloeit van mei tot eind augustus. De plant lijkt op andere vetplanten van de sedumsoorten, maar daarvan smaken de bladeren veel minder peperig. Geen enkele daarvan is echt giftig. Van nature groeit muurpeper in de duinen, op zandgrond en op resten van vroegere muren en ruïnes.
Natuurlijk is deze sedum net als andere planten uit deze familie ideaal voor bijen, maar ook voor vele dagvlinders.
AANPLANT
Zaaien op wel voedselrijke zandgrond op en zonnige plek. Omdat het zaad erg fijn is het vermengen met fijn zand en dan uitzaaien. Zaad wel aandrukken maar niet bedekken. Kiemt bij warmte erg goed. Uitplanten op 20 x 20.
Ook als plantje en stroken voor bijvoorbeeld begroeide daken te koop.
MEDISCH
De plant wordt gebruikt om likdoorns te verwijderen. Verder ingezet bij hoge bloeddruk, hartzwakte. Ook gebruikt bij stofwisselingsproblemen, arteriosklerose en aandoeningen met hoge koorts. Uitwendig ingezet bij wondbehandeling van negenogen.
En zijn wel onenigheden over de giftigheid van deze Sedum geweest, want het bevat alkaloïden, rutine en looizuur. Daarom heeft de plant bloedstelpende eigenschappen. Daardoor kan het ook irritaties op de huid opleveren en blaren bij veel (inwendig) gebruik. Omdat de smaak stevig peperig is, zal men niet gauw teveel ervan gebruiken.
INHOUDSSTOFFEN
0,27% Alkaloides met een vergelijkbare Piperidin-structuur als in zwarte peper en mierengif vooral Sedacrine, Sedamine, Sedinine en Sedinon. Flavonoides als Isohamnetine-, Quercetine- en Limocitrine-derivaten. 10% Looistoffen en 30% rubbers.
TRADITIONEEL EETBAAR GEBRUIK
De gedroogde of verse bladeren werden vroeger veel als specerij gebruikt en smaken stevig bijterig peperig.
Bij veel gebruik kan het inwendig blaren veroorzaken.
RECEPT
MUURPEPER DROGEN
Verzamel muurpeper op een warme dag als het hoogzomer is. Maak de blaadjes los en schoon en leg ze verspreid op een droograam in de felle zon te drogen. (het kan ook in een oven op 50⁰C).
Na een paar uur zijn de blaadjes gedroogd en kan men ze fijnmalen, dan beter nog wat nadrogen en in een potje doen. Bruikbaar als inheemse tafelpeper in plaats van zwarte of witte gemalen peper.
PESTO
Men kan wat blaadjes van deze sedum in een Pesto samen met basilicum fijnwrijven. Men krijgt kan een pittigere pesto.