RAPUNZEL WIT of ZWARTBLAUWE samen geeft dat meestal lichtblauw
De logica van de natuur valt vaak anders uit dan we zouden denken. Zowel Witte als Zwarte Rapunzel komt in onze natuur van oudsher voor.
Eerst dacht men dat het twee verschillende zeldzame soorten waren, maar nu verondersteld men dat het ondersoorten zijn van een hier nog steeds zeldzaam voorkomende plant.
Ze zijn in ieder geval onderling kruisbaar en dan krijg je meestal rapunzel met licht blauwe bloemen, maar soms schaars ook met witte of donkerblauwe bloemen. En ook de bloemvorm en de bladvorm kunnen variëren. Dus zo weet niemand welke Rapunzel het dan is!
De naam sprookjesnaam Rapunzel moet je ook niet in de war brengen, want er bestaat ook het Rapunzelklokje dat vaker hier Repelsteeltje of Akkerklokje = Campanula rapunculus wordt genoemd. Dat is ook een plantje uit de familie van de klokjes. Vaker dan hier zien we die met blauwe bloemen op vele alpenweiden bloeien. Vroeger werd het rapunzelklokje om zijn blad en zijn wortel als groente hier geteeld.
Het Rapunzelklokje kan men veel vinden in Zuid-Limburg en in het oostelijk rivierengebied, zeldzaam in het oosten en midden en zeer zeldzaam in Zeeland. In de rest van ons land eigenlijk helemaal bijna niet.
Wit of Zwartblauwe Rapunzel = Phyteuma spicatum bedekt vaak taluds en randen langs sloten. De puntige, getande bladeren van de Witte rapunzel lijken erg op die van het viooltje. Alleen zijn de bladeren van Rapunzel glanzend en die van het viooltje bedekt met donshaartjes. Het blad heeft vaak in het midden een paars-achtige plek. Op lange dunne stengels staan de langwerpige bloemaartjes, die vanaf mei tot begin van de zomer met witte bloemetjes bloeien.
Voor meer informatie: https://www.wilde-planten.nl/witte%20rapunzel.htm
De Witte Rapunzel is alleen ten zuiden van Breda bij uitzondering te vinden.
Zowel het blad als de bloemvorm van de donkerblauwe of zwartblauwe Rapunzel is anders. Kijk op: https://wilde-planten.nl/zwartblauwe%20rapunzel.htm
De Zwartblauwe rapunzel is een zeldzame plant in ons land. Alleen heel, heel beperkt te vinden in Zuid-Limburg en zeer zeldzaam in Noord-Drenthe, Noord-Brabant, bij Nijmegen, in het zuiden van Twente en in de Achterhoek.
AANPLANT
Echt drie bijzondere planten die vaker aangeplant zouden moeten worden. Bijen, vlinders en insecten zijn er dol op. Alleen echte recepten ervoor moeten nog ontwikkeld worden.
Door zaaien aan te planten. Zaad kiemt in principe erg goed. Een koude periode bevordert het kiemen. Onder andere Cruydthoeck levert zaad van de Witte Rapunzel, Zwartblauwe Rapunzel en het Rapunzelklokje.
MEDISCH
Medisch kwaliteiten of inhoudsstoffen zijn niet precies bekend.
Van Rapunzelklokje wordt wel vermeld dat het Inuline en vitamine C bevat. Het kruid heeft ontsmettende eigenschappen en doodt micro-organismen (is een antisepticum).
EERBAAR
Zowel de wortel als het blad is van alle drie de planten eetbaar.
De bladeren worden als sla en gekookt gegeten. De jonge bloemknoppen worden gestoomd en net als hopscheuten en asperges gegeten.
Als men de dikke wortel uitgraaft, doodt men de plant. Maar de wortels werden vroeger wel gegeten. De schil ervan is lichtbruin met een zwavel-geel kleurig velletje eronder. Het vruchtvlees smaakt als radijs en is knapperig, zacht en wit. De wortel kan zowel rauw als gekookt gegeten worden.