De Echte Sleutelbloem = Primula Veris is een vaste plant uit de familie van de sleutelbloemige planten. De bloemen zijn diep-geel met oranje vlekken en bloeien van april tot in juni. De plant heeft een rozet net boven de grond met fijn-behaarde bladeren (5 tot 15 cm lang). De echte sleutelbloem vindt je bijna in alle tuinen, vaak ook in cultivars met de mooiste kleuren.
Echt zacht geel is de in het wild hier van nature voorkomende Stengelloze Sleutelbloem = Primula vulgaris. Het is een zeer zeldzame soort die groeit op grazige plaatsen, bijvoorbeeld in de duinen en in Drenthe. De plant bloeit al voordat de bladeren aan de bomen komen. In tegenstelling tot andere sleutelbloemen heeft het scherm van de gele of bijna witte( creme-kleurige) bloemen bij deze soort geen lange steel. Verder informatie op: https://wilde-planten.nl/stengelloze%20sleutelbloem.htm
Deze plant moet in het wild nooit geplukt worden, maar gelukkig staan er alleen al in vele tuinen voldoende sleutelbloemen (Primula Veris) aangeplant. Staat een sleutelbloem al jaren in je tuin, dan zijn de voor de oorspronkleijke teelt gebruikte chenicaliene veelal geheel verdwenen. Je kan de sleutelbloem zelfs gemakkelijk zo in een pot of plantenbak planten (koop dan wel biologisch geteelde). Eet letterlijk uit de hand. Gewone sleutelbloemen groeien ook op mijn balkon. En deze plant is net zo inzetbaar als de wilde “beschermde” soort.
Sleutelbloem is een waardplant voor larven van vlinders.
AANPLANT
Echte Sleutelbloem, dus Primula Veris worden nooit erg hoog, maximaal 30 cm. De beste plek voor deze plant is half-schaduw tot zon, mits de grond voldoende vochtig is. De planten groeien ook in het gras, mits niet te kort gemaaid.
Het hele jaar kan men deze bloemen zaaien in zaaibakje. Het zaad vooraf eerst 2-4 weken warmte geven (18-22̊ C), vervolgens een koude periode geven in bv de koelkast (+4̊ C) voor 4-6 weken. Dan het zaad weer rustig opwarmen tot kamertemperatuur en zaaien. Daarna kiemt het meestal snel.
In de herfst kan men het zaad uitzaaien ter plekke in de vollegrond. Dan gewoon de winter erover laten komen. De kieming vindt dan in het vroege voorjaar plaats.
Ook het zaad van de Stengelloze Sleutelbloem = Primula vulgaris kan men uitzaaien ( Cruydthoeck). Net als de Echte sleutelbloem moeten deze planten vooral door vlinders bevrucht worden.
MEDISCH
Thee wordt gebruikt tegen hoofdpijn, nervositeit, hoest, artritis. Thee werd vroeger medicinaal ingezet tegen dolheid, hysterie, angst en slapeloosheid.
INHOUDSSTOFFEN
Flavonoiden, zoals Apigenine, Luteoline, kamferolie- en Quercetin-glykoside. Verder zeepstoffen, Carotinoiden en sporen van etherische olie.
EETBAAR
Zowel de bloemen als de bladeren zijn eetbaar.
De smaak van alle sleutelbloemen is licht anijsachtig, daarom werd hij vroeger op de Veluwe, de Achterhoek en in Drenthe door zoet pannenkoekenbeslag gedaan. En verder
- Bloemetjes als thee
- Bladeren vers in salade
- Blad gestoofd
- Gesuikerde sleutelbloemen
- Traditionele “Potage de primula” met rijst, amandelen, honing, iets zout en saffraan
- In cake
- Zoetzuur van de bloemetjes
- Bloemetjes in salade.
RECEPT
SLEUTELBLOEM-PANNENKOEKEN
- 200 gram tarwebloem
- 2 eieren `
- 1/2 liter melk
- 2 eetlepels suiker
- snufje zout
- wat vanillepoeder
Meng alles, roer goed met een garde. En laat het beslag even rustig 15 minuten staan. Roer dan nog eens goed door en voeg er eventueel nog wat melk bij, als het te dik is geworden.
Voeg hierbij een half kopje gewassen en op keukenpapier droog-gedepte primula-bloempjes door. Bak dunne pannenkoeken in wat boter of olie. Als je pannenkoeken op middel-matig vuur bakt, krijg je de mooiste. Ze moeten uiteraard aan beide zijden mooi bruin gebakken worden.
- Met een ei of meer extra krijgt men luchtigere pannenkoeken. Sommigen voegen er nog een 1/2 theelepel bakpoeder bij. Uit mijn ervaring is dat pas nodig als je weinig ei in het beslag wilt gebruiken.
Traditioneel werd pannenkoekenbeslag vaak met karnemelk en zelfs wei gemaakt, probeer het eens uit. Het smaakt erg lekker.
Heerlijk met zomerbloemenhoning of gewoon poedersuiker. Men kan beter geen stroop op deze pannenkoeken doen, want dat proef je niets van de sleutelbloemen.
//
Mijn sleutelbloemen gedijen goed. Ze staan nu een jaar en breiden zich uit. Ik ga er nog maar niet van eten want ze zijn bij een online plantenwinkel gekocht dus ongetwijfeld vol glyfosaat. Ze zijn prachtig om te zien.. en volgend jaar zal ik ns een hapje nemen