De Stokroos = Alcea of Altheae Rosea is een tweejarige plant uit de Kaasjeskruidfamilie. Tot dezelfde familie behoren natuurlijk kaasjeskruid zelf, maar ook de linde en hibiscus. Oorspronkelijk komt de stokroos waarschijnlijk uit Centraal-Azië. De zijderoute heeft grote invloed gehad op de verspreiding van deze plant, zowel in oostelijke als in westelijke richting.
Vooral in Angelsaksische landen is stokroos erg populair geworden. In Nederland en Vlaanderen is de plant veel minder aangeslagen. Toch vindt men de plant veel bij huizen in het buitengebied en vandaar heeft de plant zich ook verwilderd. Het zaait zichzelf erg gemakkelijk uit en ziet er zeker bloeiend erg aantrekkelijk uit.
Bij archeologische onderzoekingen is in rots-graven van ruim 6000 jaar geleden de bloem als grafgift aangetroffen.
De stokroos hoort bij de cottage-tuin. Het is een hoog uitgroeiende plant met handlobbige bladeren. De stengels, bladeren en knoppen zijn fijn behaard. Stokroos bloeit in vele kleuren in enkelvoudige bloemen van juni tot eind september, als de plant maar op een zonnige plek staat. Na de bloei verschijnen de kaasvormige zaaddoos van de stokroos, die vol zitten met enkelvoudige zaadjes.
Wil je meer botanische informatie over de stokroos en weten waar die allemaal in het wild te vinden is, kijk dan op de site wilde-planten: https://wilde-planten.nl/stokroos.htm
AANPLANT
Uitzaaien ter plekke van april tot juli. Uitplanten op 50 x 50, want stokroos groeit stevig uit. Ze kunnen wel 2 meter hoog worden en bloeien van midden juli tot midden herfst. Heb je eenmaal stokroos in je tuin is het niet moeilijk om na de bloei zaad te oogsten. Bolster levert biologisch zaad voor stokroos (gemengde kleuren). Voor 2,39 euro krijg je zeker 130 zaden. Zeker genoeg voor ruim 10 m2 vol stokrozen.
MEDISCH = De plant heet niet voor niets helper in het Latijn, dus de “help-roos”.
De stokroos heeft een ontstekingsremmende werking. Het wordt ingezet tegen bronchitis, keelontsteking, darmontsteking en blaasontsteking. Daarnaast is een extract gemaakt van de wortel van de stokroos goed voor de werking van je nieren. Thee gemaakt van bloemen van de stokroos zou helpen tegen hoesten en tegen een hese stem. Verder wordt thee als een licht laxerend middel bij verstopping gebruikt.
INHOUDSSTOFFEN
In stokroosbloem zitten slijmstoffen, anthocyanen zoals althaïne, fytosterolen en mineralen.
EETBAAR
Van de bloemen zet men thee. Zelf meng ik de bloemen met andere planten en bloemen uit de tuin of de natuur en voeg eigenlijk altijd of citroen/ of sinaasappelschil eraan toe. Ik vind dat deze toevoeging de smaak een stuk bijzonderder maakt. Soms voeg ik simpel wat citroensap bij een thee van enkel bloemen getrokken.
De bloemblaadjes gebruikt men in een kleurrijke salade.
VOORBEREIDEN: In beide gevallen haal ik de bloemblaadjes van de bloem en gebruik alleen deze bloemblaadjes. Ook als ik de bloemen droog gebruik ik ook alleen de bloemblaadjes.
DROGEN
Bloemen om de drogen verzamel ik op een droge zonnige dag in de morgen als de dauw al verdwenen is. Drogen is vrij simpel. Leg de bloemblaadjes op een rooster op een goed geventileerde plek, niet direct in de zon.
De jonge bladeren kunnen gestoofd als spinazie of zevenblad gegeten worden.
De bloemknoppen kunnen eenvoudig met wat peper en zout uit de molen in wat boter worden gestoofd. De wortels kunnen ook in dunnen schijfjes gekookt worden en in plaats van aardappel gebruikt worden.
Ter informatie gele stokroos heet ook en levert de groente okra!
SALADE MET STOKROZEN
- 1 krop botersla
- Eventueel andere slasoorten
- Kopje bloemblaadjes in vele kleuren van de stokroos. (haal wel de bloemblaadjes van de bloemen en was ze voorzichtig en droog de bloemblaadjes op keukenpapier)
- 2 eetlepels citroensap of appelazijn
- 3 eetlepels maagdelijke olijfolie, druivenpit olie o.i.d.
- Wat honing
- ½ sjalotje gesnipperd
- Peper en zout uit de molen
Meng de sla (in kleine stukjes) met de dressing van olie, azijn of citroensap, de honing, de fijngesneden sjalot en peper & zout. En strooi de bloemblaadjes over de salade.
Eventueel kan men wat zoete mosterd aan de dressing toevoegen.
In plaats van de stokroosknoppen de smoren in wat boter, kan men de bloemknoppen ook kort blancheren
ANDERE RECEPTEN MET STOKROOS: http://www.nederlands-dis.nl/basis/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-je-tuin-stokroos/