Lippia of Aloysia citrodora = Citroenverbena
Deze halfheester is niet goed winterhard. Ze verdraagt temperaturen tot ongeveer -7 graden. Wordt daarom meestal in potten gekweekt. In een kruidenbak of de volle grond, waar je de plant met vorst goed afdekt met stro overwintert deze hier zeer goed. Ik snoei de plant na dat het blad heeft verloren behoorlijk in. Hoewel in de meeste adviezen wordt aangeraden in de lente pas te snoeien, om de compacte vorm te behouden. Thee van het blad is heerlijk fris met een citroen-achtige smaak. Medicinaal wordt de plant gebruikt o.a. als rustgevend middel en ter bevordering van de spijsvertering.
Bloeit midden – tot eind van de zomer met lila bloempjes. Kan in Zuidelijke landen wel 3 meter hoog worden. Bij mij in de kruidenbak ongeveer 50 centimeter hoog. Geef de plant wel compost. Houdt zeker van zon.
AANSCHAF
Omdat het zaad slechts alleen in een veel warmer klimaat gaat kiemen, moeten we ons hier beperken door een plant ervan te kopen. Verder is het rijpe zaad heel moeilijk te oogsten. Dus de meeste planten worden vanuit stekken vermeerderd. Als plantje vaak te koop voor rond de 3 euro. Vaak worden die planten uit Zuid-Frankrijk ingevoerd en hebben door de zonnige groeiplaats veel smaak. In Frankrijk heet de plant “verveine”. Citroenverbena is erg goed te stekken. Dus als je eenmaal een plant hebt, heb je er snel meerdere.
INHOUDSSTOFFEN & MEDISCH
Bevat tot 0,4 % etherische olie, waarin tot 40% geranial en neral (of citral), die samen de citroengeur geven. Verder iridoideglykoside, phenolische verbindingen en slijmstoffen.
De plant wordt medicinaal gebruikt bij verterings- en slaapstoornissen.
GEBRUIK
Als kruidenthee: geeft er een zeer ronde, fluweelachtige citroensmaak aan. Samen met citroenmelisse hebt je een heerlijk kruidenthee. Ook met vele andere zachte kruiden als thee te combineren.
Maar ook te gebruiken in desserts, siroop, olie, pesto en roomijs. In alles waar we een andere citroensmaak aan willen geven. Dus wordt ook bij visgerechten en vlees, vaak samen met limoen of citroen vaak in sauzen daarbij gebruikt.
Wil je abrikozenjam met een heel eigen, bijzondere smaak voeg er dan citroenverbena bij.
Op een kilo rijpe abrikozen, ongeveer maximaal 300 gram rietsuiker, 1 citroen en 2 takjes citroenverbena.
Dus je gebruikt citroenverbena best behorend terughoudend zoals ook met bijvoorbeeld lavendel.
Bosbesmuffins worden met citroenverbena kruidiger en veel subtieler van smaak. 15 gram fijngemaakt blad door het deeg voor 12 muffins.
RECEPT
CITROENVERBENA-SIROOP
Ideaal als smaakmaker in je keuken.
- ½ liter water
- 400 gram rietsuiker
- Handvol verbenatakjes
- 2 citroenen (uiteraard gebruik je onbehandelde citroenen)
Zet het water op in een pan met de suiker. Goed roeren totdat de suiker is opgelast en het geheel aan de kook is gekomen. Voeg dan de takjes verbena toe (je kunt ze van tevoren licht kneusen) en de citroenen in schijfjes gesneden. Houdt het vuur zeker 5 minuten aan, maar laat het nooit koken. Zet nu de kookpit uit en laat de pan, nu met deksel zeker een uur of wat staan. Nu de inhoud zeven.
De vloeistof nu snel weer tot de kook brengen en in schone, flesjes laten gieten en laten afkoelen. Een geopende fles binnen 3 maanden opgebruiken. Hoeft niet per se in de koelkast bewaard te worden. Afgesloten flessen blijven in een koele, donkere ruimte zeker een half jaar bruikbaar.
De siroop is ideaal om zelf limonade en cocktails (mojito) te maken.
Met de siroop kan je desserts en heerlijke granita maken. En je kunt er kruidenthee smaakvol mee zoeten. Ook lekker in de dressing voor bijvoorbeeld veldsla.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.