Duizendblad = Achillea millefolium is een stevige, varenachtige plant die wel 100 centimeter hoog kan worden. Er groeien meestal meerdere planten van duizendblad bij elkaar. Net als meerdere planten uit de composietenfamilie bloeit deze met crème-witte platte schermen met platte bloemhoofdjes en roze straalbloemen. Het is van de eerste schermbloemen die in de vroege zomer bloeit en kan tot in december blijven bloeien. De bladeren zijn donkergroen, veerachtig.
Zonder goede botanische kennis zijn schermbloemige, wit bloeiende planten niet goed zo uit elkaar te houden. Er zijn soorten die licht giftig en enkele die echt giftig zijn!
AANPLANT
Zaaien: Vanaf april. De zaden kiemen vlot bij temperaturen van 15° tot 20°C. De zaden niet bedekken met grond, maar wel licht aandrukken. Het grote voordeel is als je een gemarkeerd stuk grond via zelf zaaien van Duizendblad in plant, je ook zeker weet dat het Duizendblad is. Het is een passende plant voor grotere kruidentuinen, medicinale kruidentuinen, grotere tuinen en voedselbossen. Maar plant het wel in de half-zon in de tussengebieden op je terrein en zeker niet direct langs paden.
MEDISCH
Uitwendig gebruikt is het een bloedstelpend middel; inwendig gebruikt stimuleert het juist bloedingen! Duizendblad heeft heel veel namen naar aanleiding van het gebruik ervan, het werd vroeger ook “soldatenkruid” genoemd en werd vaak bij gewonde strijders op hun wonden aangebracht.
INHOUDSSTOFFEN
De samenstelling van de inhoudsstoffen van Duizend blad verschilt enorm, daarbij bestaan er zeer vele ondersoorten van Duizendblad. Het is al een levenslange studie om al die stoffen apart met hun samenstelling en werking in kaart te brengen.
Bevat 0.2 tot 1 % etherische olie, waarvan 6 tot 19% uit Azulen (blauw gekleurde complexe koolwaterstoffen), naast mono- en sesqui-terpeniode stoffen ( waarbij de samenstelling en soort[ taxon noemt en dat] variëren) als Achillifroon en Eudesmanolide. Verschillende pro-azulene stoffen en natuurlijk ook meervoudige suikerverbindingen als Rutine, Schaftoside en Casticine. Bijna alle geïsoleerde stoffen in Duizendblad hebben een medisch gebruik en werking.
GEBRUIK
Als kruid is de beste pluktijd, net wanneer de plant begint te bloeien, dus in juni. Voor gebruik als groente dienen bladeren gebruikt te worden van middelbare leeftijd. In kleine hoeveelheden toegevoegd aan salades heeft het een verkoelend, wat bitter effect.
Gekookt (10 minuten) of gestoofd is ook een goede toepassing.
RECEPT
VOORJAARSSOEP met allerlei “wilde groente”
- 3 handen vol jong pluksel
- 1 eetlepel boter
- 15 gram bloem
- ¾ liter groentebouillon
- 1 sjalot fijngehakt
- 2 eidooiers
- Zout, peper
- ½ bekertje zure room
- Smaakmakers en wat verse kruidjes
Drie handen vol met jonge blaadjes van herderstasjes, jong zevenblad, vogelmuur, paardenbloem, kleine veldkers, dovenetel en duizendblad eerst wassen, droog-deppen en dan heel fijn snijden.
Opzetten met weinig water en in 5 minuten gaar stoven, dan zeven.
Smelt de boter in een soeppan, smoor daarin de fijngesneden sjalot tot het net begint te kleuren. Voeg dan de bloem erbij en kook de bloem op een laag vuur in 5 minuten gaar. Voeg hier groente-bouillon bij en het vocht en de puree van de wilde groentes. Kook alles in nogmaals 10 minuten op een laag vuur tot een mooi egale soep. Haalde pan van het vuur en voeg er dan de losgeklopte eidooiers door. Goed kloppen zodat het een fluweelachtige soep wordt. Maak de soep op smaak met wat peper en zout (en eventueel wat honing, worcestersaus en Balsamico-azijn). Doe in elke soepbord een eetlepel zure room, giet de soep erover en strooi als laatste wat fijngeknipte jonge blaadjes zoals van hondsdraf of bloemetjes van madeliefjes erover (heb je dat niet kan men ook heel weinig munt nemen of wat peterselie of bieslook uit je tuin).
//
Ik ben grote FAN van Duizendblad. Rits de blaadjes af tussen een boterham met kaas of perensiroop. Erg lekker en ook gezond meende ik te weten van jongs af. Doch ik vind hier niets terug waardoor het dan wel gezond zou kunnen zijn. Dat is de vraag.
Permalink