Van nature groeit daslook als wilde plant hier. Op sommige plekken is het uiterst zeldzaam geworden. Soms vindt men daslook in overvloed en bedekt het als een tapijt de grond. Dat zie je soms in een bosachtige gebied vooral in het oosten van Nederland en zuiden van Limburg. Ook vrij algemeen in de leemstreek, in het zuiden aan de grens van Frankrijk in Oost-Vlaanderen en Vlaams –Brabant.
Behalve dat het in Nederland eerder beschermd was en toen niet geplukt mag worden is er nog een reden om het niet te verzamelen in de vrije natuur. Het is zonder zichtbare bloemen erg gemakkelijk te verwarren met het giftige lelietjes van dalen.
Tegenwoordig groeit daslook in vele tuinen overdadig, zeker onder de beschutting van bomen en andere beplanting. In de loop van de zomer verdwijnt de plant bovengronds.
Daslook =Allium ursinum , soms ook wel “wilde knoflook” genoemd, is een knolvormige, meerjarige plant, tot 40 cm hoog, te vinden in vochtige loofbossen en hagen.
Bladeren: breed en speervormig.
Bloemen: wit en stervormig, een rond scherm vormend.
Daslook heet in het Latijn Allium Usinum. Ursus is het Latijnse woord voor beer. Zo heet het plantje dan ook Berelook, als bijvoorbeeld in Duitsland, waar het zelfs in winkels in het voorjaar gewoonte koop is. Men vertelt, dat beren daslook graag eten onmiddellijk nu hun winterslaap om er hun maag, darmen en bloed mee te reinigen. Het groeit in uitgestrekte tapijten in de schaduw van bos vooral op vochtige plaatsen zoals langs beken. Eind april en begin mei begint daslook te bloeien met een losscherm van stervormige, witte bloemen.
Het is vrijwel de eerste ui-achtige die hier uit de grond schiet en dan tot begin van de zomer ons zijn heerlijk uien smaak biedt.
BIOTOOP:
Bodem: Bij voorkeur op vochtige tot vrij natte, matig voedselrijke tot voedselrijke, neutrale tot kalkhoudende, humusrijke, meestal lemige tot kleiige grond. Vooral op plekken beschaduwde door (hoge) bomen en struiken met een bodem met een goede strooiselvertering (zand, leem, zavel of kiezelzand en mergel).
Dat vindt men in de Lage Landen in loofbossen (kalkrijke, helling-, landgoed- en park-bossen), bosjes, heggen, onder aan mergel- en leemhellingen en zeeduinen ( vooral daar waar nu of vroeger beken en water stroomde).
VERSPREIDING
Door zaaien en uitplanten van knolletjes. Zaad te koop bij onder andere http://www.sterkebollen.nl/
Een aantal handelskwekers als Vreeken, maar ook verschillende tuincentra leveren vanaf maart daslook als plant.
Het beste kan men bij iemand die veel daslook in zijn tuin heeft staan bij voorbeeld via ruil aan een aantal daslook-planten en knolletjes komen.
WAAR TE PLANTEN?
Eigenlijk past daslook overal. Bij mij staat zelfs een pot met een klein boompje op mijn balkon en daarin groeit in overvloed daslook, die al vroeg ( dus al in de winter, eigenlijk) ons een overvloed aan blaadjes laat plukken. Maar in alle eetbare tuinen en voedselbossen zou je daslook moeten planten. Heb je een nattere plek liefst onder bomen in je tuin of in je voedselbos dan kan je daar een heel tapijt aan daslook laten groeien. En als ze er eenmaal staan breiden zij zich vanzelf uit en kan je ook anderen een handvol daslook knolletjes ter verdere verspreiding geven.
INHOUDSSTOFFEN en MEDISCH GEBRUIK
De knolletjes bevatten cysteinsulfoxide, thiosulfinaat, dithiine en ajoen. Daarnaast waterdamp-vluchtige stoffen tot 12% en aminozuren.
Vroeger medisch rauw of uitgeperst gegeven bij arteriosklerose en hypertonie.
Het blad werkt vergelijkbaar gebruikt, maar ook bij verteringsproblemen ingezet. Uitwendig gebruikt bij huid-irritaties.
EETBAAR
Blad, bloemen, knoppen van bloemen en de knolletjes
Verzamelen vanaf het moment dat het blad verschijnt, tegenwoordig al in februari tot zeker eind mei, knolletjes in het najaar. De bloemen eind april, mei. de groene knopjes al in begin april.
RECEPTEN
Daslookpesto
Nodig–
- 2 eetlepels amandelschaafsel of gemalen zonnebloempitten
- 1 ons geraspte oude (brokkel-)kaas
- 1 kom daslook ( fijngehakt)
- Tot 1/3 liter koudgeperste zachtsmakende olijfolie
Voor diegenen die van handwerk houden. Wrijf alles tot een crème in een vijzel. Langzaam olie toevoegen, totdat het de goede structuur heeft. Je kunt het ook met een staafmixer of een ander keukenapparaat fijnhakken.
In een potje in de koelkast zeker een week bewaarbaar.
Heerlijk bij gekookte nieuwe aardappelen of gekookte pasta.
- Vanwege de oude kaas is het gebruik van (zee)-zout niet nodig. Naar smaak zou men nog wat zwarte peper kunnen toevoegen maar daslook geeft met de kaas samen al behoorlijk veel smaak aan deze Pesto.
- Naar smaak kan men nog andere groene kruiden aan de pesto toevoegen
En voor verdere recepten link je door naar: http://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/daslooksoep/
http://www.nederlands-dis.nl/basis/eten-uit-de-natuur/gepekelde-daslook-bloemknoppen/
of http://www.nederlands-dis.nl/basis/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-uit-je-tuin-daslook-ii/
http://www.nederlands-dis.nl/basis/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-uit-je-tuin-daslook-i/
en nog veel meer.
//
Daslook is in KAMPEN geen zeldzame plant. Er staat genoeg voor alle inwoners …
//
Wanneer moet je de knolletjes planten? (:
//
Het liefst in het najaar, maar vroeg in de lente als de grond niet bevroren is, gaat ook.